19 december 2021

Eindejaarsquiz: wie wint de eerste echte Oud-Castricumse oliebol?

Door: Marja Lute, redactie Beeldbank

Tweede klas Augustinusschool, maart 1969

Een quizvraag voor de kerst. Om ook (of misschien zelfs juist) in de lockdown samen terug te blikken op ons verleden. Wie weet meer van de mensen op deze foto? Wie zijn deze kinderen en wie is de juf? We geven hieronder wat extra informatie.

De zusters van het Arme Kind Jezus hebben tot 1965 het onderwijs verzorgd op de Bernadette kleuterschool, Maria Gorettischool en tot en met 1969 op de Martha Huishoudschool. Er kwamen toen gemengde klassen en Jaap Hoogland werd hoofd van de Maria Gorettischool.

Twee zusters van het arme kind Jezus. Aan de linkerkant zuster Juliana, de naaizuster en links zuster Tarcicia, die de bijnaam Tarzan had.

Op deze foto staan de leerlingen van de tweede klas van de Augustinusschool. De foto is genomen in maart 1969, dus nadat de zusters zich hadden teruggetrokken uit het basis onderwijs. Deze foto is opmerkelijk omdat deze klas een non als juf heeft. Vermoedelijk was er een leerkrachtentekort en moest de directie daarom een beroep doen op de zusters om een leerkracht te leveren.

Weet u wie er op deze klassenfoto van de tweede klas van de Augustinusschool staan?

Weet u de antwoorden op onze vragen? Bent u een van deze kinderen of zijn de mensen op deze foto familie van u, of vrienden van uw familie? Degene die als eerste de namen noemt van de mensen op deze foto (via het reactieformulier onder dit bericht), belonen we met een boekje over de geschiedenis van Castricum of een overheerlijke, Oud-Castricumse oliebol. Met poedersuiker! En natuurlijk overladen we degene die ons de gevraagde informatie geeft met eeuwige roem!

Meer over het onderwijs in het algemeen en het onderwijs en de scholen in Castricum:

Katholieke Lagere School in de Dorpsstraat (1957). Met in het rechter gedeelte de Maria Gorettischool, geleid door de zusters van het Arme Kind Jezus, links de Augustinusschool en in het midden het Voortgezet Gewoon Lager Onderwijs. Ook deze school werd geleid door de nonnen.

N.B. In de rubriek ‘Beeldvraag‘ leggen we regelmatig vragen over foto’s in onze Beeldbank voor aan onze lezers. Voor het eerste goede antwoord op deze vragen loven we een prijs uit: een publicatie over de geschiedenis van Castricum. Wanneer een vraag al beantwoord is, zullen we dat melden in het bericht. Is er nog geen antwoord op de vraag, dan horen we het natuurlijk graag wanneer u het juiste antwoord heeft!

Klik hier om de overige berichten in de rubriek: ‘Beeldvraag‘ te lezen.

Print Friendly, PDF & Email
Abonneer
Laat het weten als er
1 Reactie
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties