6 september 2013

Eerste paal Archeologisch Informatie Centrum geslagen

‘Vondsten maximaal toegankelijk’

Er zijn prachtige oudheidkundige vondsten in Noord-Holland. Maar vrijwel niemand die ze ooit te zien krijgt. Dat verandert rigoureus als over een jaar het nieuwe archeologisch informatie centrum Huis van Hilde in Castricum klaar is.

Te beginnen met het pauselijke loden zegel dat gedeputeerde Elvira Sweet gistermiddag aan de openbaarheid prijs gaf. Dat zegel geldt net als de kano van Uitgeest en Hilde van Casticum als topvondst. Het is onlangs gevonden in Egmond-Binnen, aan de Adelbertusweg tussen de abdij en de Adelbertusakker, bekend als de Processieweg.
De loden zegel of bulla, die paus Innocentius VII (1404-1406) met een koord hing aan officiële stukken (iets wat de paus nog steeds doet), heeft een doorsnee de van drie centimeter. Hij is vrij dik en aan de rand iets gekromd. Aan de ene kant staat de naam van de paus, aan de andere kant Petrus en Paulus.
Gedeputeerde Sweet vertelde dat hij wellicht is verloren bij de haastige verhuizing van de abdij toen die in 1573 in brand stond. Een zeldzame vondst. ,,Zulke vondsten uit het verleden geven de regio een ziel en een identiteit.”

Eerbetoon

De provinciebestuurder was in Castricum om pal achter het NS-station de eerste paal te slaan van het nieuwe provinciale archeologiecentrum dat gaat heten Huis van Hilde. Een eerbetoon aan de vrouw Hilde uit de vierde eeuw. Haar skelet en sieraad is in 1995 gevonden in de Oosterbuurt van Castricum. Haar gangen zijn nagegaan en haar gezicht is gereconstrueerd.

De eerste paal voor 'Het huis van Hilde' wordt geslagen
De eerste paal voor ‘Het huis van Hilde’ wordt geslagen

Hilde wordt het boegbeeld van het centrum dat een volstrekt andere opzet krijgt dan het huidige archeologische depot Mercurius in Wormer. Daar liggen de allermooiste vondsten vanaf de Steentijd tot de Tweede Wereldoorlog. Het is veel te klein, en publiek kan er niet terecht.
Het Huis van Hilde wordt juist wel maximaal toegankelijk. Hetgeen de wet voorschrijft, zei de gedeputeerde erbij. Het is voor zowel specialisten als leken. Museum mag het niet heten, wel een plek voor opslag, onderzoek, educatie en bezoek. Met tentoonstellingsruimte en horeca.
Het bouwterrein is tamelijk uitgestrekt. Het depotgedeelte gaat ondergronds. De bodem – het is hier archeologisch kansrijk Oer-IJ gebied – wordt nader onderzocht. Er zijn aanwijzingen van inheems-Romeinse activiteiten, vertelt archeologe Ceciel Nyst van de Cultuurcompagnie.
De nieuwbouw komt met zijn ‘gezicht’ naar het station en dus naar het dorp Castricum. Architect VVKH uit Leiden heeft zich bij het ontwerp laten inspireren door de woonstalhuizen die in de regio bekend zijn uit de negende eeuw. Maar dan wel een gestileerde versie daarvan met veel glas.

Bron: Jan Butter – Dagblad Kennemerland

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties