28 september 2022

Een van de grootste braderieën van Noord-Holland

Door: Eric Bor

Afb. 1. Zomeravondmarkt in 1959 (op de achtergrond links een dameskledingzaak, daarnaast kleermaker Leeuwrik en rechts Radio Molenaar, later Molenaar-Kaal)

Ooit ging Castricum prat op ‘een van de grootste braderieën van Noord-Holland’. Elk jaar moest de braderie weer mooier, groter en beter zijn dan het vorige jaar. Tot de Castricumse middenstand de jaarlijks toenemende moeite en kosten beu was en het tijd werd voor een andere aanpak.

Afb. 2. Turndemonstratie door DOS in de Dorpstraat in de jaren tachtig

Al in 1959 organiseerden de winkeliers uit de Burgemeester Mooijstraat met enige regelmaat een zomeravondverkoop met kraampjes voor hun winkels. Het werd een jaarlijks terugkerende manifestatie van vijf opeenvolgende donderdagavonden in juli en augustus, die gaandeweg werd aangekleed met nieuwe ingrediënten: sportclubs die zich presenteerden, een rad van fortuin, een kleurwedstrijd voor kinderen e.d.

Afb. 3. Touwtrekken in de Torenstraat augustus 1985

De winkeliers uit de Dorpsstraat en de Torenstraat sloten zich aan, waardoor de braderie flink groter werd en er ruimte ontstond voor optredens van plaatselijke muziekgroepen en turndemonstraties. Maar het kon nog groter: een kunstmarkt, een grote loterij, een playbackshow, een rugbydemonstratie, een hardloopwedstrijd, een bakfietsenrace, een touwtrekwedstrijd, stunts met quads, springkussens, draaimolens en optredens van professionele artiesten zoals de onvergetelijke Anneke Grõnloh (ooit bekend van de hit ‘Brandend Zand’) die tevergeefs trachtte de sfeer erin te brengen doordat ze niet precies wist in welke plaats ze optrad, waardoor tot tweemaal toe ‘Hallo Beverwijk!’ over de Castricumse braderie schalde.

Afb. 4. Triple Band EEE (van Emergo) in 1987

In 1989 ging het roer om. Het werd voor de Castricumse Ondernemers Vereniging te veel geregel en vooral te duur. De activiteiten werden nu meer gespreid, door van mei tot en met september maandelijks een feestweek te introduceren, waarin op verschillende dagen een kunstmarkt, een braderie,  muziekuitvoeringen en andere activiteiten werden georganiseerd.

Afb. 5. Stanghangen bij ‘De Blauwe Stoep’ (voorheen De Oude Schimmel)

Verschillende keren werd in de jaren negentig aan de braderiedag meegewerkt door de Veronica Zomertruuk met optredens van bekende artiesten. Ook nu is er nog regelmatig een gezellige grote braderie, maar de pretentie een van de grootste van Noord-Holland te (willen) zijn, is verdwenen.

Bronnen
Tekst:
  • Verslaggeving in de plaatselijke en regionale bladen over de braderieën en feestweken
Foto’s:

N.B. Meer columns van Eric Bor lezen?
U vindt al zijn columns hier.

Print Friendly, PDF & Email
Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties