
Als Antwerpen op 4 september 1944 wordt bevrijd heerst er vreugde in de straten van de havenstad. Begin oktober hebben de geallieerden het gehele havengebied onder controle maar de euforie maakt al snel plaats voor angst als blijkt dat de Duitsers de stad bedelven onder een tapijt van Vergeltungsbommen (V1 & V2) die dood en verderf zaaien. Het “vrije’ Antwerpen krijgt te maken met een terreur die in heel België aan ongeveer 9000 Belgen het leven zal kosten.
Een in Nederland vrijwel onbekende geschiedenis omdat hier eigenlijk alleen Londen als algemeen doelwit bekend staat. Nederland was echter samen met het Westen van Duitsland de belangrijkste lanceerplaats voor de beide V-wapens. De ruim 2000 inslagen en 300 dodelijke slachtoffers die er in Nederland te betreuren vielen, steken echter schril af tegen de aantallen die Antwerpen en Londen te verduren kregen. Vooral de inslag op de Antwerpse Cinema Rex, waarbij een V2 in één klap 567 filmtoeschouwers de dood in joeg geeft aan welke impact de terreur te weeg kon brengen. Het is, afgezien van de atoombommen op Hiroshima & Nagasaki, tot op de dag van vandaag de inslag met de meeste dodelijke slachtoffers door 1 enkele bom.
Geen toerist die hier weet van heeft als ze na aankomst op Antwerpen Centraal via de Keyserlei het centrum van de stad inlopen. Een onbeduidende gedenksteen in het trottoir ligt verborgen tussen klapborden van aanliggende restaurants. De tekst bestaat voor de helft uit loftuitingen voor degene die verantwoordelijk zijn voor de plaatsing ervan en dat geeft de plek een bizarre lading.
Het W.O.II-oorlogsverleden wordt op veel plekken in de wereld vercommercialiseerd maar in dit geval slaat men de plank volledig mis. De Belgische historicus Pieter Serrien heeft met zijn boek: ‘Elke dag angst’ de bizarre episode uit het Antwerpse oorlogsverleden aan de passende aandacht geholpen die het verdient. Pieter komt naar Nederland om te vertellen over deze periode.
De slachtoffers, de Nederlandse omwonenden van de lanceerinstellingen, de reddingswerkers, de gevangenen van het kampcomplex Dora en de Duitse daders zoals de obscure Hans Kammler komen uitgebreid aan bod. Ondersteund door fotomateriaal en gefilmde getuigenissen zal Pieter 2 uur lang vertellen hoe oorlog altijd leidt tot een vicieuze cirkel van wraak, geweld en de dood van duizenden.
- Locatie: Sporthal De Bloemen in Castricum
- Tijd: 23 oktober, 15.30 uur (inloop vanaf 15.00 uur)
- Kosten: € 10,00 (eventuele winstopbrengsten zullen worden gedoneerd aan www.vluchtelingenwerk.nl)
- Reserveren: vwapensantwerpen@gmail.com