22 juni 2022

Drukkerij Boesenkool

Door: Eric Bor

Afb. 1. Geelvinckstraat 15. Het woonhuis van Boesenkool en rechts het kantoortje. Achter het huis de drukkerij

De drukkerij aan de Geelvinckstraat was heel klein. Als je niet wist dat hij er was, liep je hem zo voorbij. Alleen op dinsdag en vrijdag in de vroege avond was hij zichtbaar door de talrijke fietsen van de krantenbezorgers die in het steegje voor de drukkerij stonden. Ieder wachtte op zijn portie exemplaren van het Nieuwsblad voor Castricum, die bij de abonnees in de bussen moesten worden gestopt. Elke bezorger had een in plastic gevat lijstje met de straten en huisnummers die zijn wijk vormden. Soms moest daar op gezag van Jan Boesenkool op het laatste moment nog een nummer bij of af.

Afb. 2. De overvolle drukkerij aan de Geelvinckstraat. V.l.n.r. Jan Boesenkool, Cor Lof, Ron Wagenaar, Jaap Koopman, Ton Karels en Tinus Zijp

Zijn vader Klaas Boesenkool had de drukkerij aan Geelvinckstraat 15 in 1941 overgenomen van Johan Eriks. Jan werkte er toen als leerling, terwijl uitzending naar Duitsland voor hem dreigde. Naast het maken van handelsdrukwerk wilde Klaas ook een krant uitgeven en dat werd het huis-aan-huisblad ‘De Faam’. In 1943 mocht dit plaatselijke blad van de bezetter niet meer verschijnen, maar vanaf 1945 werd het weer gemaakt. In 1949 nam Boesenkool het al langer bestaande  ‘Nieuwsblad voor Castricum’ over. De redactie werd gehuisvest in het kantoortje aan de voorkant van het huis, waar ook de administratie zat.

Afb. 3. Drukkerij Boesenkool in de voormalige zuivelfabriek aan de Breedeweg

Aanvankelijk werd de hele krant nog met de hand gezet, maar in de jaren vijftig kwamen er loodzetmachines. De koppen en het overige drukwerk werden nog met de hand gezet: vaardige handzetters haalden met grote snelheid letters uit de letterbak, die in mallen bijeen werden gevoegd tot regels. Toen eind jaren zestig de offsetmachines kwamen, werd het maken van een krant veel eenvoudiger en – doordat er niet langer met gloeiend lood gewerkt werd – een stuk veiliger.

Afb. 4. Het interieur van de drukkerij aan de Breedeweg

Toen Klaas Boesenkool in 1963 overleed, nam zijn zoon Jan de leiding van de drukkerij over. Het was woekeren met de ruimte. Pas in 1976 kon er flink worden uitgebreid, toen Boesenkool zijn drukkerij verplaatste naar de voormalige zuivelfabriek aan Breedeweg 1. In 1979 ging Jan Boesenkool met pensioen en kreeg zijn neef Ton Karels (zoon van Jans zuster) de leiding. Deze verkocht het Nieuwsblad in 1986 aan de Verenigde Noord-Hollandse Dagbladen en ging zich geheel toeleggen op krantendruk. Hij verhuisde drukkerij Boesenkool naar de Castricummer Werf. Het handels- en familiedrukwerk werd overgenomen door Harm Noordhorn en Flip van Alsum, die zich onder de bedrijfsnaam Tipos vestigden in het voormalige pand van Jan Tervoort aan de Anna Paulownastraat 30.

(En daarmee weten we ook meteen dat Jan Tervoort in 1986 zijn supermarkt sloot!)

Bronnen
Tekst:
 • Niek Kaan, Kranten en drukkers (Jaarboek 36 2013 pg 28-41).


 • Foto’s:
 • Afb. 1. Geelvinckstraat 15. Het woonhuis van Boesenkool en rechts het kantoortje. Achter het huis de drukkerij.. Foto: Beeldbank Oud-Castricum.
 • Afb. 2. De overvolle drukkerij aan de Geelvinckstraat. V.l.n.r. Jan Boesenkool, Cor Lof, Ron Wagenaar, Jaap Koopman en Tinus Zijp. Foto: Beeldbank Oud-Castricum.
 • Afb. 3. Drukkerij Boesenkool in de voormalige zuivelfabriek aan de Breedeweg. Beeldbank Oud-Castricum.
 • Afb. 4. Het interieur van de drukkerij aan de Breedeweg. Beeldbank Oud-Castricum.

 • N.B. Meer columns van Eric Bor lezen?
  U vindt al zijn columns hier.

  Print Friendly, PDF & Email
  Abonneer
  Laat het weten als er
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties