31 augustus 2022

De komst van de televisie

Door: Eric Bor

Afb. 1. De firma Oudejans vestigde zich in 1953 in het winkelpand op de hoek van de Dorpsstraat en de Torenstraat

In 1951 startten de eerste Nederlandse televisie-uitzendingen onder leiding van werknemers van Philips, maar al snel nam de door de radio-omroepen in het leven geroepen Nederlandse Televisie Stichting (NTS) de leiding van de ingenieurs uit Eindhoven over. Bij de start hadden slechts 500 mensen in Nederland een televisietoestel, waaronder niemand in Castricum en Bakkum. 

Afb. 2. De volwassenen verdringen zich voor de etalage van De Graaf tijdens een voetbalwedstrijd. De kinderen, v.l.n.r. Stina de Graaf, Johan de Koekoek, Joggem de Graaf en Nico de Graaf vinden de fotograaf interessanter dan de ruggen van hun plaatsgenoten

Uiteraard stortten de elektronicazaken, die tot dan toe vooral radiotoestellen en verlichting verkochten, zich op dit nieuwe medium. Televisies waren big business, want voor de ontvangst had je niet alleen een televisietoestel, maar ook een antenne op het dak nodig. In Castricum vestigden zich in die jaren twee elektronicabedrijven: in 1952 De Graaf in het nieuwgebouwde pand Torenstraat 34 en in 1953 Oudejans in het hoekpand Dorpstraat/Torenstraat, waarin nu makelaar Van Amsterdam zit. Beide zaken zetten kort na hun vestigingen een werkende televisie in hun etalage. Voor deze etalages stond altijd een hele menigte zich aan het nieuwe medium te vergapen, vooral tijdens uitzendingen die overdag plaatsvonden, zoals belangrijke sportwedstrijden, Prinsjesdag of de intocht van Sinterklaas. Wij kinderen hadden moeite een glimp van het wonder te ontwaren, daar wij voornamelijk tegen de ruggen der volwassen aankeken. 

Afb. 3. Dappere Dodo (bron: Nostalgieweb)

Dit werd beter toen rond 1956 mevrouw Willemse, een zeemansvrouw uit onze straat in het gelukkige bezit kwam van een eigen televisietoestel. Tot onze onmetelijke vreugde stond zij toe dat wij op woensdagmiddag op de vloer voor haar magische kijkbuis plaatsnamen om een vol uur (in zwart-wit) te genieten van kinderprogramma’s als De Verrekijker, Dappere Dodo, Swiebertje en -heel eng- Morgen gebeurt het. Onmiddellijk vergaven wij onze uit Engeland afkomstige gastvrouw dat zij slecht Nederlands sprak. Enthousiast zwaaiden wij terug naar Tante Hanny, die ons na afloop van het KRO-programma steevast met twee handen toezwaaide, waarna een wapperende KRO-vlag de uitzending besloot. Wat later kregen ook CSV-familie Dik en duivenmelker Van den Berg een televisietoestel. Dit had als voordeel dat de groep kinderen die op woensdagmiddag voor het toestel neerdook tot acceptabeler aantallen slonk.

Afb. 4. Op de vloer voor de televisie in 1960 (Foto: familiearchief De Vries)

In 1958 waren er ruim 300.000 televisies in Nederland. Het zou tot ver in de jaren 60 duren voordat vrijwel iedereen een tv in huis en een antenne op het dak had. Wij hadden thuis televisie vanaf 1961, ruim op tijd dus om de mega-televisie-actie ‘Open het Dorp’ op 26 en 27 november 1962 mee te maken en op 22 november 1963 de talloze herhalingen te zien van de filmbeelden van de moord op de Amerikaanse president Kennedy. We waren voorgoed live aangesloten op het wereldgebeuren.

Afb. 5. Vrijwel elk huis heeft een antenne aan de Beethovensingel in 1965
Bronnen
Tekst: Foto’s:
  • Afb. 1. De firma Oudejans vestigde zich in 1953 in het winkelpand op de hoek van de Dorpsstraat en de Torenstraat. Foto: Beeldbank Oud-Castricum.
  • Afb. 2. De volwassenen verdringen zich voor de etalage van De Graaf tijdens een voetbalwedstrijd. De kinderen, v.l.n.r. Stina de Graaf, Johan de Koekoek, Joggem de Graaf en Nico de Graaf vinden de fotograaf interessanter dan de ruggen van hun plaatsgenoten. Foto: Beeldbank Oud-Castricum.
  • Afb. 3. Dappere Dodo. Foto: Nostalgieweb.
  • Afb. 4. Op de vloer voor de televisie in 1960. Foto: Familiearchief De Vries.
  • Afb. 5. Vrijwel elk huis heeft een antenne aan de Beethovensingel in 1965. Foto: Beeldbank Oud-Castricum.

N.B. Meer columns van Eric Bor lezen?
U vindt al zijn columns hier.

Print Friendly, PDF & Email
Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties