29 oktober 2014

Een jaarboek met herkenbare geschiedenis van het dorp

Gerrit Bos en Trijn Groot met hun kinderen (en geit).

Het jaarboek van de werkgroep Oud-Castricum is gereed. In deze 37e aflevering aandacht voor onder meer het gezin Jacobi, de familie Bos, verzorgingshuis De Boogaert, de groenteboeren en de veldwachters van Castricum.

Gerrit Bos en Trijn Groot met hun kinderen (en geit).
Gerrit Bos en Trijn Groot met hun kinderen (en geit).

Historie leeft. Dat bleek weer afgelopen vrijdag toen grand café Mezza Luna bijna te klein was om alle belangstellenden te herbergen voor de presentatie van het 37e jaarboek van de werkgroep Oud-Castricum.

Het is geschiedenis die dichtbij komt. Veel Castricummers hebben de mensen die figureren in de verhalen immers gekend, of ze spelen zelf een rol in de belevenissen van lang geleden.
Neem het hoofdstuk over de politie en veldwachters tijdens en na de Tweede Wereldoorlog. Toen de werkgroep bij de presentatie in Mezza Luna een foto vertoonde van de gevreesde en gewaardeerde politieman Jacob Kloos, in lange jas en op leren laarzen surveillerend op de kermis van Bakkum, ging er een ‘aaaah’ van herkenning door de zaal.

Jaco Kloos
Jacob Kloos

Men memoreerde dat opperwachtmeester Kloos zo gezagsgetrouw was dat hij zijn eigen zoon een bekeuring gaf wegens het ontbreken van verlichting op zijn fiets. ,,Maar dat kan natuurlijk overdreven zijn. Zijn zoon is hier aanwezig in de zaal. Klopt dat verhaal?” Het antwoord: ,,Ja.”
In het boek ook aandacht voor een andere bekende politieman; Frits Schefferlie, wachtmeester op de politiepost in Bakkum. Zijn dochter Rina vertelt in het boek over de twee cellen in het politiebureau die met name in de zomer regelmatig bezet waren: ,,Als dat het geval was, kookte mijn moeder voor de arrestanten precies hetzelfde als voor het gezin. Dat werd altijd zeer gewaardeerd. Op een keer kwam een campinggast uit Amsterdam na zijn detentie zelfs naar de EHBO-post op het strand, waar mijn moeder dienst had. Hij bedankte haar voor het heerlijke eten en voegde daaraan toe: ‘Als ik ooit weer een keer wordt opgepakt, dan hoop ik wel dat het in Bakkum is’.”

Zonder kleren

Henk Schefferlie bij zijn afscheid in 1973.
Henk Schefferlie bij zijn afscheid in 1973.

Schefferlie kon goed omgaan met de bewoners van Duin en Bosch. Dochter Rina vertelt in het boek: ,,Vaak werd hij gebeld als er iemand zoek was. Zo vond hij eens een patiënte in het duin terug zonder kleren. Hij zette haar achterop zijn dienstfiets en nam haar mee naar de politiepost. Natuurlijk had hij onderweg veel bekijks, vooral in de Bakkummerstraat.”

Bertus Beentjes de groenteman.
Bertus Beentjes de groenteman.

 

Ook veel herkenbare gezichten in het verhaal over de groenteboeren in de serie ‘middenstanders’. Daarbij een uitgebreid gesprek met de inmiddels 91-jarige Bertus Beentjes, zoon van tuinder Jan Beentjes, bijgenaamd ‘oliebol’, die aan de Beverwijkerstraatweg woonde in huisje ‘Zelden Rust’. Beentjes vertelt hoe hij begon met een kruiwagen en later met een handkar langs de deuren ging. In de jaren vijftig kocht hij met broer Kees een winkel aan de Torenstraat voor 30.000 gulden. Kees ging in de winkel staan en Bertus bleef venten. Op een foto is te zien hoe hij afrekent met een klant bij zijn VW-busje.
Traditiegetrouw publiceert het jaarboek de geschiedenis en de stamboom van een Castricumse familie. De grote families zijn al aan de beurt geweest, dit jaar is het de beurt aan de wat kleinere familie Bos. Geen onbekende familie, want stamvader Klaas Janszoon Bos woonde al voor 1778 in Castricum. Het boek toont van onder meer van Gerrit Bos (1873-1927), zijn vrouw Trijn Groot (1875-1948) en hun kinderrijke gezin een mooi familieportret.

Dr. Jacobi als soldaatje.
Dr. Jacobi als soldaatje.

Aandacht ook voor dr. Jacobi, de eerste geneesheer-directeur van Duin en Bosch, van wie het grafmonument dankzij inspanningen van Oud-Castricum vorig jaar werd hersteld. De werkgroep kreeg inzage in de foto’s van de familie en dat levert mooie plaatjes op in het jaarboek. Bijvoorbeeld die van een dr. Jacobi als kind, geportretteerd als soldaatje in 1869. Jacobi kwam uit een welgesteld gezin. Hij stond aan de basis van Duin en Bosch. Het gezin woonde lange tijd in de directeurswoning op de hoek Zeeweg-Van Oldebarneveldweg, wat nu het PWN-kantoor is.

De grafsteen van Antoonstuifbergen in Frankrijk.
De grafsteen van Antoon Stuifbergen in Frankrijk.

Interessant is het verhaal van Niek Kaan over Castricum in de Eerste Wereldoorlog. Eerder al was er in de Duynkant een expositie over dit onderwerp te zien. Twee Castricummers sneuvelden; Antoon Stuifbergen stierf voor zijn nieuwe vaderland Australië en Cornelis Kuijs liet het leven als Amerikaanse soldaat.

 

En voor wie het hoofdstuk over vijftig jaar verzorgingshuis De Boogaert niet genoeg is, Oud-Castricum maakte er ook een film over.

Tekst: Koen van Eijk. Foto’s: Werkgroep Oud-Castricum

Bron: Noordhollands Dagblad – 28 oktober 2014

 

Print Friendly, PDF & Email
Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties