Door: Eric Bor
Op een ansichtkaart uit 1920 staat Kees ‘Spriet’ Stuifbergen bij zijn sigarenzaak op de Burgemeester Mooijstraat in het verdwenen pand op de plek waar nu waar nr. 24c (rechts naast Pilkes Fietsen) te vinden is. In de woonkamer achter de sigarenwinkel heb ik in 1967 de toen 80-jarige Kees voor het Nieuwsblad voor Castricum geïnterviewd, omdat hij 50 jaar zakenman in Castricum was. Hij vertelde me uitgebreid over het verleden en wekte daarmee mijn belangstelling voor het onderwerp waarover ik nu regelmatig schrijf.
Voordat de spoorlijn werd aangelegd liep de Burgemeester Mooijstraat, die toen nog Kramersweg heette, door tot aan Kijk-Uit. Ten behoeve van de talrijke arbeiders die werkten aan de afzanding van het duinterrein, verschenen aan het in de Zanderij gelegen deel van de Kramersweg talrijke cafés. Toen het spoor gelegd was, werd de Kramersweg erdoor in tweeën gedeeld. De overgang werd iets verder op de Mient gelegd, aan het eind van het perron.
Aan het stuk Kramersweg parallel aan het spoor stond Café Spoorzicht, dat aanvankelijk van Cees van Duin was en later van Bal Lute, bijgenaamd ‘Kouwe Bal’. (Dit omdat hij broodbezorger was geweest: ‘koude bakker’.) In de bocht stond de boerderij ‘Nooit Gedacht’. Zo heette hij omdat de bewoners in 1943 nooit hadden gedacht dat het ontruimingsbevel dat zij kregen omdat de boerderij tegen de vlakte zou gaan, op het laatste moment zou worden ingetrokken. Wellicht lieten de Duitsers de hoeve staan omdat zij erop rekenden dat een station met een bewoonde boerderij ernaast niet gebombardeerd zou worden. De boerderij werd in 2014 afgebroken. Het verdere stuk Kramersweg aan de overkant van het spoor was een echte duinbuurt. Je kon er eieren en fazanten kopen en in de winter ook duinkonijnen. Helaas is in de oorlog vrijwel de gehele bebouwing van dat deel van de Kramersweg met de rest van de Duinkant op last van de bezetter afgebroken.
BronnenTekst:
Foto’s:
N.B. Meer columns van Eric Bor lezen?
U vindt al zijn columns hier.