14 mei 2022

Dagboek van mejuffrouw Annie Christina van Nievelt

Dokter Henri Johan van Nievelt (links) met zussen Annie (midden) en Henny (apothekersassistente) . Collectie Oud-Castricum.

Het dagboek van Annie van Nievelt bevond zich jarenlang in de bibliotheek van Oud-Castricum onder de titel Aantekeningen uit de Tweede Wereldoorlog. Het handgeschreven boek naar aanleiding van 75 jaar bevrijding is herontdekt en gelezen en uitgetypt door onze vrijwilliger Marja Lute-Stet en Thea Stet-Winder.

Aanleiding daartoe was het prachtige beeld dat door Annie werd geschreven over onze nabije omgeving in samenhang met wat er verder in Europa gebeurde in de periode 2 september 1944 tot 15 mei 1945. Het werd steeds grimmiger…. Het zijn 214 spannende bladzijden geworden gezien door de ogen van de 46-jarige zus van huisarts Van Nievelt 1).

Oud-Castricum heeft een uitgave in boekvorm overwogen. Besloten is het in pdf uit te geven zodat u het kunt downloaden en lezen. Het script is voorzien van opmerkingen, hier en daar uitleg en vele illustraties. Klik hier om het dagboek in pdf-formaat te downloaden (in een nieuw scherm).

We wensen u veel uren terug in de tijd van wat Annie schertsend de ‘Kultur’-mensen uit Moffrica noemt.

  1. In deze artikelen vindt u meer informatie over met name huisarts Henri J. van Nievelt en zijn familie (klik op de titel het artikel om het te openen):
v.l.n.r.: Han, Annie, Johan en Henny van Nievelt
Deel dit bericht
Print Friendly, PDF & Email
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties