3 februari 2021

De Harmonie was hotel Heerema en café Ammeraal

Door: Eric Bor

In Castricum worden cafés vaak liever naar hun eigenaar dan bij hun naam genoemd. De Harmonie, op de hoek van de Burgemeester Mooijstraat en de  Stationsweg, heette van 1939 tot 1948 hotel Heerema en van 1949 tot 1970 café Ammeraal. In het pand zit nu een Chinees restaurant.

In 1907 liet Jacob Schotvanger aan de Kramersweg het hotel-café-restaurant De Harmonie bouwen voor zijn in 1881 geboren zoon Piet. Dit werd op 22 februari 1908 officieel geopend. Het café lag erg gunstig ten opzichte van het station en de paardentram naar provinciaal ziekenhuis Duin en Bosch. Het is daarom niet verbazingwekkend dat een ansichtkaart uit die tijd het ‘Stationskoffiehuis’ noemt. Piet Schotvanger was getrouwd met Anna Bisschop en het echtpaar kreeg 8 kinderen. Volgens de overlevering was Piet niet zo gecharmeerd van het cafébedrijf en ging hij liever met zijn vrienden jagen. In 1924 deed hij afstand van zijn vergunning voor de verkoop van sterke drank.

Het bedrijf werd overgenomen door Klaas Schuijt. Steeds meer verenigingen maakten gebruik van de grote zaal die het bedrijf rijk was. Schuijt verkocht de zaak in 1933 aan Johannes Kehl. Kehl maakte een speeltuin in de achtertuin, maar kon de concurrentie met de naastgelegen speeltuin van Huize Maja (het latere Kornman en Mezza Luna) niet aan. In 1939 vond hij in Dirk Heerema een opvolger. In datzelfde jaar werd een klaverjasvereniging opgericht, die genoemd werd naar het café: De Harmonie. In 1942 moest Heerema van de bezetter het dorp verlaten. In 1946 heropende hij na een grondige renovatie het tijdens de oorlog verwaarloosd geraakte etablissement. De zaak werd sindsdien in het dorp aangeduid als hotel Heerema.  In november 1947 zag hij zich genoodzaakt het bedrijf om gezondheidsredenen te verkopen aan C. Noordam. Deze nieuwe eigenaar ging enthousiast van start, bijvoorbeeld met levende muziek tijdens de kermis in 1948, maar overleed helaas in mei 1949 op 41-jarige leeftijd. Gerrit Ammeraal uit Wormerveer kocht de zaak van zijn erven. Hij bood onder andere vanaf 1950 onderdak aan schietvereniging De Vrijheid. Net als voor de oorlog had De Harmonie een belangrijke functie in het Castricumse verenigingsleven. Er vonden recepties en tentoonstellingen plaats, er werd vergaderd, gedanst, gezongen, geklaverjast en gemusiceerd in café Ammeraal. Theo Bleijendaal kocht het pand in 1970. Hij liet het grondig verbouwen, maar heeft het café-restaurant niet lang gehad. In 1973 verkocht hij het en werd het een Chinees restaurant.

Bronnen

Tekst:
 • Archief Oud-Castricum, waaronder Jaarboek 24 (2001), p. 50-67,
 • Archief Nieuwsblad voor Castricum e.o.

 • Foto:
 • Beeldbank Oud-Castricum

 • N.B. Meer columns van Eric Bor lezen?
  U vindt al zijn columns hier.

  Print Friendly, PDF & Email
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties