21 juni 2017

‘Castricumse Streken’ maakt tongen los

Hans Boot met zijn mysterieuze pentekening. (foto Jacques Schermer)

De tentoonstelling ‘Castricumse Streken’ die door Oud-Castricum is georganiseerd en nog tot en met 14 juli is te bezichtigen in Galerie Streetscape, heeft inmiddels ruim 1000 bezoekers geteld. De fraaie tekeningen en schilderijen van typisch Bakkumse of Castricumse panden of landschappen geven aanleiding tot veel enthousiaste reacties. Na uitgebreid onderzoek is zelfs zo goed als zeker de maker van een onbekende pentekening ontdekt die in bezit is van onze verslaggever Hans Boot.

Evenals de expositie ‘Vervaagd Agrarisch Verleden’ van de Werkgroep Oud-Castricum in de boerderij van Twisk aan de Dorpsstraat 7, is de tentoonstelling ‘Castricumse Streken’ in het kader van het 50-jarig bestaan van de werkgroep in de vlakbij gelegen Galerie Streetscape een enorm succes te noemen. Vaak is het een feest van herkenning als met name de oudere bezoekers nostalgische plekken terugzien. Voor velen gaat er ook een wereld open als ze de geschiedenis horen achter een indrukwekkend dorpsgezicht dat Henri Braakensiek eind jaren ‘20 schilderde vanaf een duin in Bakkum in de periode dat hij werd verpleegd op Duin en Bosch. Dit schilderij kwam gehavend op de zolder van Oud-Castricum terecht en is voor deze tentoonstelling volledig gerestaureerd door lijstenmaker André Weda. Toen kwam ook de naam van de schilder tevoorschijn die achter de lijst verborgen zat.

Ingekleurd

Hans Boot met zijn mysterieuze pentekening. (foto Jacques Schermer)

Verslaggever Hans Boot, tevens lid van de Werkgroep Oud-Castricum, had thuis een aardige pentekening hangen van een gezicht op de dorpskerk en het oude raadhuis, waarop ook wat huisjes aan de Schoolstraat waren afgebeeld. Hij stelde het schilderijtje, dat hem was geschonken uit een nalatenschap, beschikbaar voor ‘Castricumse Streken’, waarna het werd uitgekozen voor de expositie. Omdat de signatuur niet duidelijk leesbaar was, dacht het organisatiecomité aanvankelijk dat ene ‘Remt’ de naam van de schilder was. Dat bleek een omissie toen Liesbeth Vaessen-Reinders de bewuste pentekening zag. Zij vertelde: “Ik kan bijna met zekerheid zeggen dat mijn vader Jan Reinders de maker is. Dat zie ik aan de paraaf rechtsonder. Ook herken ik zijn stijl van tekenen, maar zowel mijn zus Lin als ik kunnen de kleuren niet goed thuisbrengen. Waarschijnlijk heeft vader alleen de tekening gemaakt en is deze later door iemand anders ingekleurd.”

Jeugdherbergvader

Zelfportret van Jan Reinders.

Volledige overtuiging bij de dochters van Reinders ontbreekt dus, maar vermeld moet wel worden dat er een opvallende gelijkenis is tussen het door Boot ingebrachte kunstwerkje en een tekening van het raadhuis en de kerk die er schuin boven hangt en zeker van de hand van Reinders is. Deze amateurschilder leefde van 1904 tot 1966 en was autodidact. Hij kreeg in 1932 de leiding over ‘Koningsbosch’ in Bakkum als eerste jeugdherbergvader van Nederland. In een film, die doorlopend vertoond wordt tijdens de tentoonstelling, is er meer te zien over deze kunstenaar en de werken die hij produceerde. Met zijn buurman en kunstschilder Cor Heeck, waarvan ook werken zijn te bezichtigen, bouwde Jan Reinders een levenslange vriendschap op.
‘Castricumse Streken’ is nog te bezoeken tot en met 14 juli op donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag van 14 uur tot 17.30 uur bij Galerie Streetscape, Dorpsstraat 7. De entree is gratis. (tekst Hans Boot)

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties