22 juli 2020

Castricum wordt een badplaats. Deel 5: 1930-1932

Vervolg van “Castricum wordt een badplaats. Deel 4: 1928-1930

Door: Eric Bor

In 1930 kwam er een wandelpad bij aan de noordkant van de Zeeweg. In hetzelfde jaar ontstonden er plannen om een jeugdherberg te stichten. Aanvankelijk overwoog men om deze in de stal van boerderij Zeeveld aan de Herenweg onder te brengen, maar uiteindelijk werd toch besloten tot nieuwbouw. Provinciale Staten stelden een subsidie van f.50.000,- beschikbaar en de bouw werd opgedragen aan de architect F. den Tex. De jeugdherberg werd in maart 1932 geopend en kreeg de naam van de locatie waar hij gebouwd was: ‘Koningsbosch’. 

Jeugdherberg Koningsbosch

J.W. Kockx verkreeg van de gemeente het strand en de badexploitatie en van de provincie het terrein en de exploitatie van paviljoen Armeria voor 75 jaar in pacht. Zonder zijn toestemming mochten er geen nieuwe strandtenten worden geplaatst en alleen hij mocht er koetsjes, tenten en strandstoelen verhuren. De strandexploitanten kregen een brief waarin stond dat ze de pacht voortaan aan Kockx moesten voldoen.

Over het gebrek aan faciliteiten van paviljoen Armeria werd geklaagd. Het Algemeen Handelsblad schreef in 1930: “het ontbreekt daar in het strandrestaurant niet alleen aan water, maar ook aan electrischen stroom en aan gas. En aan een telefoon! Dat gemis wordt vooral zeer sterk gevoeld, wanneer ’s zomers de eenzame gemeente-veldwachter orde moet handhaven. De overtreder moet dan zoo welwillend zijn om den Zeeweg af mee te loopen naar Castricum. Want assistentie of een voertuig kan de veldwachter niet oproepen! Dit zijn tekorten, waarin al lang had moeten worden voorzien.”

Kockx liet paviljoen Armeria na de zomer van 1930 afbreken. Hij liet op die plek een Badhotel bouwen met vijf logeerkamers en een grote serre met zeezicht, dat in 1931 geopend werd. En zowaar: de provincie zorgde voor de aansluiting van elektriciteit, gas en water. Kockx nam het Badhotel natuurlijk direct op in de nieuwe druk van zijn boekje ‘In welke badplaats zal ik mijn vacantie doorbrengen?’ In advertenties stelde hij dat het Badhotel ruimte bood aan 900 gasten. Dat lijkt me eerlijk gezegd wel wat overdreven.

Toon Zwart en Alie Bakker met hun jachtbuit. Toon verhuurde voor exploitant Kockx de strandtenten, waar zij nu naast staan. Zijn bijnaam was Toon de Wimmige

Bronnen:

  • Diverse kranten uit die tijd
  • Werkgroep Oud-Castricum

    Foto’s:
  • Beeldbank Werkgroep Oud-Castricum
  • N.B. Meer columns van Eric Bor lezen?
    U vindt al zijn columns hier.

    Abonneer
    Laat het weten als er
    0 Reacties
    Nieuwste
    Oudste
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties