13 oktober 2020

Burgemeester Lommen over Castricum in 1935

Door: Eric Bor

Op 1 augustus 1918 werd P.H.L.J. Lommen geïnstalleerd als burgemeester van Castricum. Daarvoor was hij vanaf 1914 burgemeester van Ursem. In 1919 trouwde hij met Emma Maury en na hun huwelijksreis werden de jonggehuwden de eerste bewoners van het nieuw gebouwde pand Stationsweg 3, het eerste huis in Castricum dat voorzien was van elektriciteit.

Hij zette zich toegewijd in voor de ontwikkeling van Castricum en de bevordering van het toerisme, waarbij de bewaking van de goede orde en de zedelijkheid hem na aan het hart lag. Naast zijn burgemeesterschap had hij al snel tal van bestuurlijke functies, vooral in de gezondheidszorg. Als bevorderaar van het rooms-katholieke charitatieve werk kreeg hij in 1934 de pauselijke onderscheiding Pro Ecclesia et Pontifice.

Installatie van burgemeester Lommen bij Stationsweg 3

In juni 1935 besteedde de krant ‘De Standaard’ een hele pagina aan Castricum. Ook burgemeester Lommen schreef daarvoor – achteraf gezien een jaar voordat hij op 51-jarige leeftijd overleed – een stukje, dat een fraai tijdsbeeld oproept:

Castricum staat in het brandpunt der algemeene belangstelling. Veel vriendelijk gestemde artikelen lazen wij den laatsten tijd over onze mooie gemeente en nu komt „De Standaard” met een speciale editie over het Noordzeestrand, waarin natuurlijk Castricum niet ontbreekt.

Zeker is er m.i. aanleiding de aandacht op Castricum te vestigen, ’t Is een veelzijdig dorp. Naast den conservatieven drager der oude zijden pet, wandelt het modieus gekleede meisje; de jongeling in plus-four, met naar Engelschen smaak geruite kousen, geeft zijn oud moedertje in Noordhollandsche dracht den arm voor den kerkgang. Naast de sobere tuinderswoningen, verrijzen de moderne landhuisjes.

Ook de natuur biedt veel differentiatie. De heerlijk mooie zee, het blanke breede strand, de bosschen en duinen, zij vormen in gezamenlijke harmonie een natuurschoon, dat maar zelden te genieten valt.

Verkiest gij boven en bij dit alles de rijk geschakeerde bloembollenvelden, de sappige groene weiden met wijdsche vergezichten, Castricum kan U dit bieden. Geen wonder, dat het vreemdelingenbezoek in het afgeloopen seizoen de 100.000 overschreed; begrijpelijk, dat het bevolkingscijfer door vestiging in 1934 met meer dan 4 % toenam. Komt U zelf overtuigen, gij zult hartelijk welkom zijn.

LOMMEN,
Burgemeester van Castricum

Bronnen:

Tekst:
 • De Standaard van 7 juni 1935,
 • Werkgroep Oud-Castricum.

 • Foto’s:
 • Beeldbank Oud-Castricum,
 • Gunnar Lundh.

 • N.B. Meer columns van Eric Bor lezen?
  U vindt al zijn columns hier.

  Print Friendly, PDF & Email
  Abonneer
  Laat het weten als er
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties