8 december 2013

‘Buiten Gewoon Bijzonder, 100 jaar Camping Bakkum’

Buiten gewoon bijzonder bakkumOnder de titel ‘Buiten Gewoon Bijzonder, 100 jaar Camping Bakkum’ is een blader- en fotoboek vol herinneringen aan, verhalen over en impressies van Camping Bakkum en zijn ontwikkeling in de loop van zijn 100-jarig bestaan gepubliceerd. Op pagina’s 8 t/m 17 wordt met behulp van een tijdlijn voorzien van leuke foto’s en korte verklarende tekstjes een beeld geschetst van de belangrijkste fases van de geschiedenis van de camping.

De eerste toestemming aan enkele mensen om er te kamperen moet gegeven zijn door de eigenaresse, een verre verwante van de koninklijke familie, prinses Sophie von Wied, voluit prinses  Sophie Helene Cecilie von Schönburg-Waldenburg, sinds 1906 echtgenote van prins Wilhelm von Wied. Terwijl het kleine groepje natuurliefhebbers genoot van de rust van het landgoed en de zee en zo de basis legde voor een eeuwlang kamperen, staken prinses Sophie en haar man zich in het wespennest van de zuidelijke Balkan. Op 7 maart 1914 werden ze ingehuldigd als prins en prinses/koning en koningin van van het nieuwe koninkrijk Albanië, een schepping van de grote mogendheden. Hiertegen verzetten zich de moslim-bevolking en vooral Griekenland, de grote overwinnaar van de Balkan-oorlogen (1912-1913), dat aanspraak maakte en meende recht te hebben op het zuiden waar de meerderheid van de bevolking Grieks-orthodox was. Al na enkele maanden, toen tot overmaatvan ramp ook nog de Eerste wereldoorlog was uitgebroken, verlieten Wilhelm en Sophie gedesillusioneerd hun koninkrijk.

In Bakkum waren de idealen van prinses Sophie een langer leven beschoren. En het is niet alleen Amsterdam-West dat hier kampeert. Tot de recente kampeerders behoort ook burgemeester Mans met zijn partner. Ook hij schrijft, zoals vele anderen, een enthousiast stukje over zijn ervaringen (en het belang van de camping voor Castricum).

Meer informatie vindt u hier.

Print Friendly, PDF & Email
Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties