23 mei 2024

Boekpresentatie: “Ik heb het toch maar opgeschreven”

Op zondagmiddag 5 mei 2024 heeft in Brasserie De Kerckhaen in Westbeemster de boekpresentatie plaatsgevonden van

“Ik heb het toch maar opgeschreven”

Het oorlogsdagboek van Gerrit Köhne, onderwijzer uit de Beemster

Vijf cahiers folioformaat vol. Opgeteld ruim 460 handgeschreven pagina’s. Van augustus 1940 tot en met 15 augustus 1945.

Een uniek regionaal oorlogsdocument. Een gedetailleerd ooggetuigenverslag van gebeurtenissen, lokaal en internationaal, in de aanloop naar en gedurende de oorlogsjaren in de Beemster, Castricum en Oostknollendam.

Voor de Castricummers (en andere belangstellenden) onder ons is het extra bijzonder dat er veel over ons dorp e.o. in die jaren door Gerrit Köhne werd vastgelegd.

De reden dat beschrijvingen over zijn belevenissen tijdens die ingrijpende oorlogsjaren in Castricum e.o. veelvuldig voorkomen in dit boek, heeft met zijn werk als onderwijzer te maken.

In 1939 kreeg hij zijn eerste betaalde baan in Castricum op de Centrale Openbare Lagere School aan de Bakkummerstraat. Anderhalf uur fietsen (22 km. via het pontje van Akersloot) vanaf de Beemster.

Hij heeft met zijn vrouw Marie Klaver na lang wachten (woningnood) in juni 1942 eindelijk een huurwoning kunnen betrekken: Prins Bernhardstraat 23, toen genaamd de Jan Evertsenstraat. Feit: vanwege de oorlog moesten de ‘koningshuis-straatnamen’ herdoopt worden. Na de oorlog werd dit weer hersteld.

Ten tijde van de oorlog was voor Noord-Hollanders (en daarbuiten?) de Beemster met de vele boeren natuurlijk van zeer groot belang, vanwege de honger, ruilhandel, wellicht onderduiken en wat niet meer?

Door toevalligheden of het lot, heeft de jongste dochter Corrie Beemsterboer-Köhne tijdens research voor iets anders aanvankelijk nietsvermoedend een deel van de 5 oude dagboeken van haar vader in een archief aangetroffen. Het gezin wist niet dat deze bestonden.

Dankzij haar inspanningen en in redactionele samenwerking met dhr. Vincent Falger, is het nu in boekvorm verschenen. Uiteraard hebben meer mensen bij de realisatie van het boek medewerking verleend. De transcriptie van het handschrift van Gerrit bleek namelijk al een uitdaging op zich.

Tijdens de presentatie heeft Corrie haar dank uitgesproken aan allen die aan de totstandkoming van “Ik heb het toch maar opgeschreven” hebben meegewerkt.

De eerste 2 exemplaren werden uitgereikt aan broer Joop en zus Aty.

Te midden van de grote familie, onder het genot van een drankje en versnaperingen, heeft Corrie de aanwezigen verteld hoe de dagboeken zijn gevonden en later de ethische vraag: kunnen we dit wel publiek maken? Is het betrouwbaar als bron?

Vincent Falger schetste kort de historische waarde van deze dagboeken. Köhne was amateurhistoricus en had samen met anderen in 1936 een historische vereniging (later Historisch Genootschap Beemster) opgericht. 
Vanuit zijn historische belangstelling wist hij hoe belangrijk het bijhouden van een dagboek ‘voor later’ was.

Aan de hand van diverse anekdotes en beeldmateriaal van vader Gerrit en het gezin werd wel duidelijk dat hij een waardevol dagboek heeft geschreven. Zijn oorlogsbeleving en het dagelijks leven zijn nu min of meer postuum in 2024 tot leven gekomen.

Het is een bijzonder lezenswaardig mooi vormgegeven boek, voorzien van veel fotomateriaal.
Er is dankbaar gebruik gemaakt van de beeldbank en andere informatie bij Oud-Castricum.
Wij hebben een exemplaar in onze collectie.

Namens Oud-Castricum waren Albert Lourens en Petra Liefting aanwezig bij de feestelijke presentatie, vanwege verhindering van Rino Zonneveld.

Verkrijgbaar bij: Oud-Castricum.
Het boek is in De Duynkant voor €18,- te koop.

Ook verkrijgbaar bij: Antiquariaat Serendipity
vrijdagmiddag 12:00-18:00, zaterdagmiddag 11:00-17:00
Middenweg 161, Middenbeemster
06-20301221

Bestellen: v.falger@gmail.com

www.serendipitybooks.nl

Print Friendly, PDF & Email
Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties