3 december 2015

Boekje over 100 jaar Hotel Borst

Foto Hans Boot

De vertrouwde naam Hotel-café-restaurant Borst is sinds ruim een week verdwenen, maar dat betekent niet dat de geschiedenis van het 100 jaar bestaande etablissement in Bakkum verloren is gegaan. Lia de Ruyter schreef er een boeiend boekje over.

Foto Hans Boot
Foto Hans Boot

Lia de Ruyter (Rotterdam,1953) heeft ter ere van het honderdjarig bestaan van Hotel Borst (nu Hotel Fase Fier Eten en Drinken) een boekje geschreven over de geschiedenis van het familiebedrijf en zegt daarover “Ik kwam vorig jaar september op het idee toen ik in een afstudeerscriptie, met Hotel Borst als onderwerp, maar drie regels las over de geschiedenis van deze horecavestiging. Later hoorde ik dat Borst in september 2015 honderd jaar zou bestaan.”
Lia leerde Borst 26 jaar geleden kennen via ‘Jazz in Bakkum’, dat zij samen met Jos van Beest heeft opgericht: “In die jaren heb ik Borst ervaren als een warme, gezellige plek, waar iedereen zich welkom kon voelen. De huiskamersfeer en het feit dat het zo’n belangrijke functie vervulde in Bakkum, deden mij besluiten om voor dit bijzondere familiebedrijf, waar nu de vierde generatie volop aan het werk is, als verjaardagscadeau dit boekje te schrijven.”

Onderzoek

Lia benaderde vervolgens William Borst, een van de huidige eigenaars, die wel oren had naar het idee van Lia: “William vond het fijn dat ik dit wilde doen en zijn enthousiasme groeide naarmate het schrijven vorderde.”
Wanneer je een 100-jarige geschiedenis wilt beschrijven, moet je er vanzelfsprekend wel het nodige onderzoek voor doen. “Het was een leuke en leerzame ervaring. Regelmatig heb ik het Regionaal Archief in Alkmaar en het Noord-Hollands Archief in Haarlem bezocht. Ook heb ik veel gehad aan de medewerking van de Werkgroep Oud-Castricum voor het verkrijgen van informatie en foto’s. Daarnaast heb ik veel oude documenten en foto’s van de familie mogen gebruiken”, aldus Lia.

Ook bij Laan te koop

Het rijk geïllustreerde boekje ‘Hotel Borst 100 jaar’, dat onlangs in besloten kring is gepresenteerd, voldoet aan Lia’s verwachtingen: “Ik ben tevreden over het resultaat en mede dankzij de inbreng van vormgever Rik van Lohuizen is het een mooi boekje geworden. Inmiddels heb ik al diverse leuke reacties mogen ontvangen en merk ik dat je er mensen blij en nieuwsgierig mee maakt. Naast de verkoop in Hotel Fase Fier Eten en Drinken is het boekje nu ook bij boekhandel Laan verkrijgbaar voor de prijs van € 9,95.”

Print Friendly, PDF & Email
Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties