36e Jaarboek Oud-Castricum * Variatie aan onderwerpen
De stichting Werkgroep Oud-Castricum zit niet stil. Naast de ’standaard’ activiteiten stond het afgelopen jaar onder meer in het teken van de documentairefilm over de Slag bij Castricum. En er zijn mooie informatiebordjes in de gemeente geplaatst en het grafmonument van J.W. Jacobi is gerestaureerd.

Tussen alle bedrijven door is het 36e jaarboek verschenen. Dit keer onder meer aandacht voor de Vereniging Kennemer IJsbaan, in 1933 opgericht als ijsvereniging ’Eensgezindheid’. Castricum heeft al bijna 80 jaar een ijsbaan. Het PWN liet begin jaren ’30 als werklozenproject een terrein aan de Zeeweg handmatig uitgraven om dit als ijsbaan te gebruiken. De baan werd op 9 februari 1936 geopend. Het lint werd doorgeknipt door Sineke, het driejarig dochtertje van dokter Van der Sluis, die in die jaren het ijs keurde. Elke winter zette aannemer Borst de baan weer onder water. In 1940 en 1941 werd nog geschaatst maar daarna werd het ’Sperrgebiet’. Gerrit Ronk en de boswachter Jacobs verborgen de houten lichtpalen toen in het duingebied. In het artikel komen, naast de geschiedenis, verder ijsmeesters, voorzitters en leden aan het woord.

Een ander artikel gaat over de slagers in het dorp. Rond 1950 bestonden er zo’n acht slagerijen op 9.000 inwoners. Momenteel zijn dat er nog vijf, op ongeveer 23.000 Castricummers. Oud-slagers, hun vrouwen en knechten halen herinneringen op. Inclusief foto’s van het personeel voor de winkel of achter de toonbank. Een prijswinnende en versierde koe prominent op de voorgrond.

De moeite van het lezen waard is voort het artikel over de veldwachters en politie in Castricum. Wie herinnert zich nog het beeld van de dorpsveldwachter met sabbel en opschrijfboekje? In het eerste deel wordt de periode tot 1940 behandeld. Wie benieuwd is naar het vervolg, zal even geduld moeten hebben. Wordt vervolgd, dus.

Het jaarboek is te koop bij boekwinkels Laan en Scholte voor €15,- en tijdens de open dag. Men kan ook donateur worden en ontvangt het boek gratis bij betaling van een minimale donatie van € 13,-.
Bron: Tekst Guusje Tromp / Noordhollands Dagblad.