12 juni 2024

AFGELAST: Spannende metaaldetector-activiteit (Nationale Archeologiedagen) gaat zondag 16 juni niet door

Helaas: vanwege te veel water gaat onze spannende metaaldetector-activiteit (Nationale Archeologiedagen) niet door, a.s. zondag … 😱
Het betreffende stuk land waar we zouden schatgraven staat onder water.

maar … de fraaie tentoonstelling “Uitverkocht! De Bakkummerstraat in vroeger jaren” is wel voor het laatst te zien a.s. zondag, 16 juni (13.30-16.00 uur) in de Duynkant.

21 maart 2024

Mijn herinneringen aan Castricum – door IJsbrand van Amsterdam

In mijn in 2002 gereedgekomen “Familiegeschiedenis” heb ik ook aandacht geschonken aan de verschillende woonplaatsen van ons gezin. Zo heb ik ook het wonen in Castricum beschreven.
In een gesprek met de voorzitter van “Oud Castricum” toonde deze belangstelling voor datgene wat ik over Castricum geschreven had. Daarom laat ik dit hieronder onveranderd volgen:
Alvorens te vertellen over het wonen van ons gezin in Castricum, wil ik eerst een en ander vermelden over het dorp Castricum als zodanig.

24 september 2023

Oproep: wie heeft Herman Olterdissen (1901-1973) nog gekend?

Tussen juli 1967 en juli 1973 zat mijn achteroom Herman Olterdissen (Maastricht 1901 – Alkmaar 1973) in psychiatrisch ziekenhuis Duin en Bosch in Castricum. Is er nog iemand die hem verpleegd of gekend heeft? Dan kom ik graag met diegene in contact.

Ik schrijf een biografie over mijn overgrootvader, de portretschilder Henri Goovaerts (1865-1912) en hierin speelt diens neef Herman Olterdissen een grote rol. Er is over hem en zeker over zijn laatste levensjaren niet zoveel bekend, dus alle informatie is welkom.
Herman Olterdissen werd in 1901 geboren in Maastricht in een artistiek milieu. Hij was van origine intelligent. Hij was een getalenteerd schilder en pianist, maar mede door zijn schizofrenie heeft hij deze talenten nooit professioneel kunnen ontwikkelen.
Mogelijk heeft hij in zijn laatste levensjaren in Duin en Bosch wel geschilderd of piano gespeeld.

Heeft u mijn achteroom Herman Olterdissen verpleegd in Duin en Bosch of heeft u hem anderszins gekend? Dan zou ik graag met u in contact komen.

Ingrid Goovaerts, ingridgoovaerts@xs4all.nl
zie ook https://www.henrigoovaerts.nl/nl/article/biography

4 augustus 2023

Scriptie over de ruimtelijke ontwikkeling van Castricum

Maurizio Brenna schreef een zeer interessante scriptie over de ruimtelijke ontwikkeling van Castricum, met prachtige kaarten, foto’s en een heldere uitleg over het hoe en waarom bepaalde gebeurtenissen een invloed hebben gehad.

De verschillende hoofdstukken beschrijven de periodes vanaf de periode Oer-IJ ronde 500 voor Christus tot het heden. Zie onder voor de inhoud van deze hoofdstukken.