8 december 2021

De IJsbaan op Tennispark Onderlangs

Door: Eric Bor

Afb. 1. Tennispark Onderlangs

In 1955 werd tussen de begraafplaats Onderlangs en het klimduin van de Papenberg een tennispark aangelegd met vier banen, ten behoeve van Tennisclub Bakkum. Deze club was in 1926 door W.E. van Keeken opgericht en speelde sindsdien op een baantje op Duin en Bosch. Op het gezellige Tennispark Onderlangs had de club de ruimte om flink wat nieuwe leden toe te laten.

Afb. 2. Op de achtergrond het station

Vanaf 1960 waren die tennisbanen ook als ijsbaan in gebruik. Het idee om bij vorst op de banen een laagje water te zetten, kwam van Dick Molenkamp. Hij vroeg hulp aan het bestuur van de Vereniging Kennemer IJsbaan, maar kreeg nul op het rekest. Niettemin slaagde hij erin de banen en het clubhuis met gehuurde verlichting en muziekinstallatie op te pimpen tot een knusse ijsbaan, die sindsdien elke winter openging.  Bij vorst ontstond op het laagje water al snel ijs. Vaak kon de baan als eerste van Noord-Holland open. Dankzij de nabijheid van het station kwamen de enthousiaste schaatsers uit de hele regio. Een halve maan met lichtjes in de bomen boven de baan liet al van veraf zien dat de baan geopend was.   

Afb. 3. Dick Molenkamp op de baan

Het is wel eens voorgekomen dat de stroom uitviel. Dat werd dan snel verholpen door een aantal brommers met hun koplampen op de baan te laten schijnen. Later werd de baan met fakkels op de metershoge sneeuwrand feestelijk verlicht. Tja, een metershoge sneeuwrand, kom er nog eens om. In de jaren zestig waren de winters heel lang en heel koud. In 1962-1963 kon de baan maar liefst drie maanden open blijven. Natuurlijk was er ook een prachtige natuurijsbaan langs de Zeeweg, maar deze kleine ijsbaan was vanuit het dorp veel gemakkelijker te bereiken.

Afb. 4. De brommers staan standby

In 1970 was het aantal tennisbanen op Onderlangs niet meer toereikend voor het aantal leden van TC Bakkum en moest de begraafplaats ook nodig uitgebreid worden. Er werd daarom op de Vinkenbaan een nieuw tennispark aangelegd, dat al in november 1970 met een nieuw clubhuis en 4 banen kon worden geopend. Terwijl er meer banen werden aangelegd, bleef Tennispark Onderlangs nog een jaartje in gebruik, maar in 1971 werd het definitief gesloten. Sindsdien missen we die gezellige ijsbaan (en die winters ook wel, eigenlijk).

Afb. 5. IJsbaan en ontmoetingsplek
Bronnen
Tekst:
 • Hans Boot, De Vereniging Kennemer IJsbaan in: Jaarboek Oud-Castricum 2013,
 • Informatie van Marie-Louise Middelhoff-Molenkamp.

 • Foto’s:
 • Afb. 1. Tennispark Onderlangs.
 • Afb. 2. Op de achtergrond het station.
 • Afb. 3. Dick Molenkamp op de baan. Foto: Beeldbank Oud-Castricum).
 • Afb. 4. De brommers staan standby. Foto: Beeldbank Oud-Castricum).
 • Afb. 5. IJsbaan en ontmoetingsplek. Foto: Beeldbank Oud-Castricum).

 • N.B. Meer columns van Eric Bor lezen?
  U vindt al zijn columns hier.

  Print Friendly, PDF & Email
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties