24 november 2021

Beeld van Castricum 1911-2009 in vijf foto’s

Door: Eric Bor

1911. Aan de voet van de dorpskerk staat de dorpsherberg De Rustende Jager in een gloednieuw jasje. De voorzijde met een oudhollandse trapgevel is tot verbazing van velen niet naar de straat, maar naar de stal gekeerd, die rechts op de foto staat. Ooit was het een doorrijstal, maar sinds de postkoets was vervangen door de stoomtram, hoefden er geen paarden meer te worden verzorgd. Nu stonden er rijtuigen in, en vertoonde Thijs Olgers er omstreeks 1917 films.  Tussen de twee gebouwen een speeltuintje. Achter de herberg kun je heel ver kijken: tuinderijen en nog eens tuinderijen en in de verte de duinen en de schoorsteen en torens van Duin en Bosch.

1911

1935. Er is heel wat bijgebouwd: rechts de Pernéstraat en links de Geelvinckstraat. De Henri Schuijtstraat moet nog bebouwd worden. De horizon is hartstikke scheef, maar dat vergeven we de fotograaf.

1935

1974. Links achteraan een gebouw dat een grote rol zal gaan spelen voor de Castricumse jongeren: de oude bakkerij van Hemmer, die tot 1966 in gebruik was. Het dubbele winkelpand dat ervoor staat, was eveneens van Hemmer en omvatte de bakkerswinkel en het woonhuis. In 1974 werd de voormalige bakkerij door de gemeente aangekocht en in oktober van dat jaar opende jongerencentrum ‘De Bakkerij’ zijn deuren in het gebouw. Gedurende dertig jaar (min één maand) was dit een door jongeren gerund jongerencentrum en poppodium dat door musici en bezoekers hogelijk gewaardeerd werd. Rechts naast De Rustende Jager het tankstation van Hoekstra, dat in plaats kwam van de doorrijstal.

1974

1986. De Rustende Jager is verdwenen, de tuinderijen achter de Dorpsstraat eveneens. Het ‘Bakkerspleintje’ is een parkeerplaats geworden, die vanaf de Torenstraat naast bloemisterij Ten Wolde toegankelijk was. Op dit plein werden tal van manifestaties georganiseerd, vooral door jongerencentrum De Bakkerij. Al in 1994 gingen er stemmen op om dit terrein opnieuw in te richten.

1986

2009. De fotograaf staat op hetzelfde punt als zijn voorganger in 1911. Het uitzicht is op het steile dak van het pand op de voorgrond na onherkenbaar veranderd. Zelfs de torens van Duin en Bosch zijn niet meer te zien. Het nieuwe Bakkerspleintje is in aanbouw. De toekomst kan beginnen. Wat zou er in 2110 vanaf deze plek te zien zijn?

2009
Bronnen
Foto’s:
 • Afb. 1. 1911. Foto: Beeldbank Oud-Castricum).
 • Afb. 2. 1935. Foto: Beeldbank Oud-Castricum).
 • Afb. 3. 1974. Foto: Beeldbank Oud-Castricum).
 • Afb. 4. 1986. Foto: Beeldbank Oud-Castricum).
 • Afb. 5. 2009. Foto: Beeldbank Oud-Castricum).

 • N.B. Meer columns van Eric Bor lezen?
  U vindt al zijn columns hier.

  Print Friendly, PDF & Email
  Abonneer
  Laat het weten als er
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties