5 januari 2022

Bank Beentjes

Door: Eric Bor

Afb. 1. ’t Kaashuis in 1948

We leerden hem kennen als kaasboer, die in de jaren 50 met zijn bakfiets en later met zijn auto zijn waren uitventte in onze nieuwbouwwijk. Omdat hij nooit te beroerd was om voor ons babyboomertjes een plakje kaas af te snijden met zijn opmerkelijk grote kaasmes, zagen we in hem al spoedig een weldoener. Die reputatie raakte nauwelijks beschadigd door zijn transformatie tot ijsjesverkoper in 1962. Weliswaar kwam hij niet meer aan de deur en deelde hij geen gratis ijsjes uit, maar zijn wonderbaarlijke softijsmachine vergoedde veel.

Afb. 2. Bank op de bakfiets

Hij werd geboren als Pancratius Beentjes (van Jaap de gele), roepnaam Bank. In de jaren 30 had hij een melkwinkel aan de Oud-Haarlemmerweg en ventte hij met een bakfiets melk uit in het toen nog kleine Castricum. Bij Vitesse noemden ze hem ‘Het Kanon’ vanwege zijn verwoestend schot. In 1937 opende hij zijn eigen kaaswinkel in het pand Burgemeester Mooijstraat 35, met als geveltekst “In elk huis kaas van het Kaashuis”.

Afb. 3. ’t Kaashuis in 1960, met Bank en Jo ervoor

In dit pand zou hij 42 jaar de scepter zwaaien. Na de oorlog werd de kaaswinkel een delicatessenzaak en bleef Bank zijn kaas uitventen in de nieuwbouwwijken die als paddenstoelen uit de Castricumse klei verrezen. Toen het in 1962 moeilijk werd personeel te vinden, verzette hij de bakens en onderging zijn winkel een metamorfose naar IJshuis BB. “IJs om te smullen” werd de slogan en samen met zijn vrouw Jo verkocht Bank gedurende 17 jaar ontelbare ijsjes, vooral als het zonnetje stralend scheen.

Afb. 4. IJshuis BB in de jaren 60

In 1979 vond hij het welletjes. Hij overwoog nog even over te stappen op zonwering, maar bedacht al snel dat ook die handel alleen bij mooi weer van pas kwam. Hij liet het er dus maar bij. Nu leeft hij alleen nog in onze herinnering. Bedankt voor de kaas Bank, dit stukje is voor jou.

Afb. 5. Bank bereidt een coupe ijs
Bronnen
Foto’s:
 • Afb. 1. ’t Kaashuis in 1948. Foto: Beeldbank Oud-Castricum).
 • Afb. 2. Bank op de bakfiets. Foto: Beeldbank Oud-Castricum).
 • Afb. 3. ’t Kaashuis in 1960, met Bank en Jo ervoor. Foto: Beeldbank Oud-Castricum).
 • Afb. 4. IJshuis BB in de jaren 60. Foto: Beeldbank Oud-Castricum).
 • Afb. 5. Bank bereidt een coupe ijs. Foto: Beeldbank Oud-Castricum).

 • N.B. Meer columns van Eric Bor lezen?
  U vindt al zijn columns hier.

  Deel dit bericht
  Print Friendly, PDF & Email
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties