22 augustus 2022

Aftrap Open Monumenten Dagen in Castricum

Oer-IJ

Dit jaar is het landelijk thema voor de Open Monumentendagen ’Duurzaam duurt het langst’. Om extra aandacht te besteden aan dit thema, houdt op Dr. Hans van Weenen vrijdag 2 september om 20.00 uur een bijzondere lezing in Cultureel Centrum Vredeburg in Limmen.

Een bijzondere lezing

De verandering van het klimaat wordt door steeds meer mensen gevoeld. Duurzaamheid gaat over ingrepen gericht op de toekomst. Van Weenen laat zien hoe het verleden daarvoor een inspiratiebron kan zijn. Hij verbindt duurzame ontwikkeling, landschap en erfgoed, en licht toe hoe aanpassing aan veranderingen in de omgeving al eeuwenlang een thema is voor Castricum. Welke kansen biedt het historisch landschap voor oplossingen van de huidige klimaatproblemen?

Strijd tegen de elementen

Dr. Van Weenen: “De woonplaats Castricum is ontstaan in het mondingsgebied van het Oer-IJ, een oude tak van de Rijn. Vanaf de Bronstijd zijn zich hier mensen gaan vestigen. Het water van beken uit de duinen maakte van dit gebied een vruchtbare delta. Door de eeuwen werd er door de bewoners strijd geleverd met de elementen. De wind zorgde voor oprukkend duinzand. Overstromingen vanuit de Bergermeer en de Wijkermeer moesten worden gekeerd. Er werd helm geplant en dijken werden aangelegd. Deze veranderingen in het landschap vonden plaats onder de regie van het Oer-IJ: de wateringen, wegen en dijken lagen er niet zomaar.” Hans van Weenen (1951) werkte als hoofddocent Milieukunde en later als bijzonder hoogleraar duurzame productontwikkeling aan de Universiteit van Amsterdam. En bestuurslid van de stichting Oerij.

De organisatie van deze lezing is een samenwerking van:

De lezing wordt mede mogelijk gemaakt door de gemeente Castricum en vormt de aftrap voor het open monumentenweekend dat volgt op 10 en 11 september.

Praktische informatie:

Lezing ‘Duurzame ontwikkeling, landschap en erfgoed’ door Dhr. Hans van Weenen. Locatie Cultureel Centrum Vredeburg, Dusseldorperweg 64 Limmen. Inloop om 19:30, start programma om 20:00. Entree is vrij.

N.B. Dit bericht is afkomstig van onze nieuwsflits van augustus 2022, een tussentijds nieuwsbericht, voorafgaand aan de nieuwsbrief. Klik hier om deze nieuwsflits te bekijken. Klik hier voor een overzicht van al onze nieuwsbrieven.
U kunt zich abonneren op onze nieuwsbrief via het formulier op deze pagina.

Print Friendly, PDF & Email
Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties