20 april 2017

Afsluiting cursus archeologie in Huis van Hilde

Het merendeel van de cursisten na ontvangst van hun certificaat. Achter de reling v.l.n.r. Rino Zonneveld, Anja van Zalinge en Menno de Boer. (Foto Hans Boot).

CASTRICUM – Rino Zonneveld en Menno de Boer organiseerden dit jaar een basiscursus archeologie voor mensen die graag als vrijwilliger iets willen betekenen bij opgravingen. Het zeer gevarieerde programma werd afgelopen zaterdag in het Huis van Hilde afgesloten inclusief het uitreiken van de certificaten. 

Het merendeel van de cursisten na ontvangst van hun certificaat. Achter de reling v.l.n.r. Rino Zonneveld, Anja van Zalinge en Menno de Boer. (Foto Hans Boot).

Ze hadden beiden al eerder ervaring met het geven van een archeologische basiscursus, maar deze keer betekende het voor de amateurarcheologen Rino Zonneveld en Menno de Boer van de Archeologische Werkgemeenschap Nederland toch aanzienlijk meer werk om een uitgebreid programma samen te stellen. Rino Zonneveld, die ook zeer actief is voor de Werkgroep Oud-Castricum, vertelt over deze cursus: “In het najaar van 2016 hebben Menno en ik een opzet gemaakt voor een nieuwe cursus die meer praktische inhoud bevatte dan de vorige in 2013. We zijn op 21 januari gestart in De Duynkant van Oud-Castricum met de presentatie van de bekende opgraving in de Oosterbuurt. Verder is onder andere aandacht besteed aan wetgeving, het determineren van vondsten, boren in klei en veen, de uitvoering van een gezamenlijke opgraving achter het Strandvondstenmuseum en op de laatste dag kregen de cursisten een rondleiding door het depot in het Huis van Hilde en een interessant College Tour. In totaal hebben 22 mensen vanuit de regio meegedaan, waarvan vijf uit Castricum. Daarvan zijn er weer vier lid van de Werkgroep Oud-Castricum.”

Stokkenfabriek

Marja Lute-Stet is een van die werkgroepleden die heel blij is dat ze de cursus heeft gevolgd: “Het was heel boeiend omdat we zowel theorie als praktijk kregen en steeds op een andere locatie. Ik was bijvoorbeeld nog nooit in het archeologisch depot in Zaandijk of het museum Kennemerland in Beverwijk geweest. Wat ook erg leuk is dat je een kijkje kan nemen in de keuken van andere oudheidkundige instellingen. Een van de hoogtepunten waren deelname aan een opgraving in de stokkenfabriek Afra in Uitgeest en de lezing aldaar over bijvoorbeeld kleipijpen. De cursus komt mij nu heel goed van pas bij mijn werkzaamheden als vrijwilliger bij het project ‘Archeo Hotspot’ van het Huis van Hilde.”

Ook Castricummer Erik van Schagen is enthousiast over het resultaat: “Ik heb meegedaan als aanvulling op de kennis die ik vorig jaar tijdens de cursus Oer-IJgids heb opgedaan. Het programma was nu zeer veelzijdig en we hebben veel buiten gedaan. Zodoende leert je de basisregels voor het archeologiegebeuren goed kennen. Als er ooit een vervolgcursus komt, geef ik me zeker weer op. Overigens doe ik iets heel anders voor mijn beroep en is archeologie puur een hobby van me.”

Certificaten

Na het eveneens boeiende College Tour onder leiding van Anja van Zalinge, stadsarcheoloog van Haarlem, werden zaterdag de certificaten uitgereikt aan alle deelnemers die de basiscursus hadden gevolgd. Menno de Boer zei tot slot: “Het kost veel inspanning en tijd om zoiets in elkaar te zetten, maar het is ook weer heel leuk om kennis op die manier te kunnen overdragen. Het was een enthousiaste groep met een gezamenlijk doel. Dat houdt in dat ze straks ook graag willen helpen bij een professionele opgraving.” (tekst Hans Boot)

Print Friendly, PDF & Email
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties