27 oktober 2012

35e Jaarboek verschenen

Vanaf 29 oktober 2012 is het 35e Jaarboek van de werkgroep te koop voor € 15,- in de Castricumse boekwinkels. Als u donateur wordt ontvangt u het boek tegen een minimale jaarlijkse bijdrage van € 13,-.

Ook de nieuwe uitgave, die weer 124 pagina’s telt, bevat veel interessante en gevarieerde artikelen van zowel grote als kleine omvang. Daarvan volgt nu een korte samenvatting

 

Van Kinomategraaf tot Corso, 75 jaar Corsotheater
Op 17 september 1937 ging het Corsotheater van start en het was meteen een daverend succes. Al ver voor die tijd maakten de Castricummers echter al kennis met de film. De kinomategraaf kwam langs als het kermis was en zelfs een vaste bioscoop was hier al eerder. In het artikel wordt de geschiedenis van het jubilerende theater uitvoerig belicht. Daarbij vertellen de vorige eigenaren, oud-medewerkers en bezoekers hun interessante belevenissen.

Op zoek naar de oorsprong van de naam Castricum
Voor de naam Castricum is nog geen waterdichte verklaring gevonden. Meerderen hebben zich reeds eerder met dit vraagstuk bezig gehouden. Een geheel nieuwe invalshoek is de oorsprong te zoeken in de Moezelstreek waar de patroonheilige Castor werd geëerd in een periode dat er connecties waren van deze streek met Kennemerland. In deze gedachtegang is de oorspronkelijke naam Castorheem geëvolueerd tot Castricum.

 

 

 

Het gemeentebestuur van Castricum tussen twee fusies (deel 4: 1974-2002)
Het vierde en tevens laatste deel over het gemeentebestuur van Castricum behandelt de periode 1974 tot de fusie met Akersloot en Limmen in 2002. Aan de orde komen de samenstellingen van de besturen en de ontwikkeling van de politieke partijen.

 

 

Een stoomtram door Castricum
In de periode 1897-1923 reed er een stoomtram door Castricum. Dat wekt misschien verbazing, omdat Castricum al sinds 1867 deel uitmaakte van het netwerk van spoorwegen. Toch werd kennelijk de behoefte gevoeld aan extra vervoer, wat eind 19e eeuw resulteerde in de aanleg door het gehele land van een railnet voor stoomtrams.In het artikel worden de types, gemakken en ongemakken van de tram beschreven, evenals de herinneringen van de nog in leven zijnde Tom Stuyt.

De melkboeren in ons dorp
In de serie over de middenstanders in Bakkum en Castricum is in het vorige jaarboek gestart met de bakkers. Dit keer worden de melkboeren in de laatste 100 jaar beschreven. Rond 1950 waren er nog zo’n 15 melkslijters, die een hechte band met elkaar hadden en lid waren van de vereniging ‘De Eendracht’. Door de opkomst van de supermarkt is dit beroep in het laatste kwart van de vorige eeuw verdwenen. In het artikel komen melkboeren of familieleden daarvan aan het woord.

 

Wie was …Geertje ten Wolde-Mooij
Dit verhaal gaat over een sociaal bewogen vrouw, die leefde van 1871-1953 en hulp bood aan dorpsgenoten waar dat nodig was. Met haar man Huibert begon zij aan de Dorpsstraat een melkslijterij en Geertje trok er dagelijks op uit om te venten. Ter nagedachtenis aan haar is op het Bakkerspleintje op initiatief van twee van haar kleinkinderen een plaquette geplaatst met haar portret.

 

Begraven in Castricum
Dit artikel geeft uitgebreide informatie over de begraafplaatsen in ons dorp, waarvan de eerste al sinds de middeleeuwen bij de dorpskerk in gebruik is. Ook komen de grafstenen in de kerk, tradities en rituelen, de doodgravers en de begrafenisverenigingen aan de orde.

 

 

 

Van jeugdherberg Koningsbosch naar Stayokay Bakkum
De 80-jarige jeugdherberg Koningsbosch aan de Heereweg te Bakkum kent een lange en boeiende geschiedenis. Het was de eerste in opdracht van de Nederlandse Jeugdherbergcentrale gebouwde jeugdherberg. Koningsbosch, dat later werd omgedoopt in Stayokay Bakkum sloot in 2012 helaas haar deuren. In het artikel blikken diverse oud-medewerkers terug op vele prachtige jaren.

 

De Castricumse biljartverenigingen
In het jaarlijkse artikel over het verenigingsleven wordt dit keer de biljartsport behandeld, die in Castricum al rond 1900 werd beoefend in de cafés ‘De Rustende Jager’ en ‘Spoorzicht’. De oudste biljartvereniging is ‘Onder Ons’, die in 1935 werd opgericht. Aanvankelijk bestonden er zes officiële verenigingen en nu zijn dat er nog vijf. Daarnaast vormden zich diverse caféclubs. De meest prominente personen uit de Castricumse biljartwereld doen hun zegje, waaronder de oud-Nederlands kampioen Jan Feeke. Ook Theo de Graaf komt aan het woord, die in 1971 een poging deed om het werelduurrecord biljarten te verbeteren.

Tweehonderd jaar geleden einde gemeente Bakkum
Op 1 januari 2012 was het tweehonderd jaar geleden dat Bakkum en Castricum werden samengevoegd. Tot dat moment was Bakkum een zelfstandige gemeente met ruim 100 inwoners en een eigen gemeentebestuur. In het korte artikel wordt toegelicht hoe de samenvoeging tot stand kwam en om welke reden.

 

 

Oude duinbeek op de Zanderij
In een archeologische verkenning van een bouwput aan de Duinenboschweg, waar een kelder voor een nieuwe woning was gepland, werd het profiel van een duinbeek zichtbaar. Daar wordt een beschrijving van gegeven. Ook wordt er ingegaan op de Beleidsnota archeologie die de gemeente in oktober 2011 heeft vastgesteld.

 

 

De Brabantse Landbouw was eens de grootste boerderij van Castricum
Dit artikel gaat over boerderij De Brabantse Landbouw in het Castricumse duingebied, die omstreeks 1763 werd gebouwd. In vroegere tijd bloeide daar het boerenbedrijf volop, maar in 1917 kwam daar een einde aan. De stallen werden later afgebroken, het woonhuis is echter nog steeds in gebruik als dienstwoning van het PWN.

 

 

De Castricumse familie… Hogenstijn
Vanzelfsprekend is ook in dit jaarboek weer een echte Castricumse familie met stamboom onder de loep genomen. Dit jaar werd gekozen voor de kleine en protestantse familie Hogenstijn. Deze familie is afkomstig uit het Duitse plaatsje Jerichow aan de Elbe en woont vanaf circa 1830 in Castricum. In het artikel worden negen generaties behandeld en komen 98 nakomelingen aan bod.

Naast deze artikelen bevat het 35e jaarboek van Oud-Castricum de vaste rubrieken ‘Castricum – Honderd jaar geleden’, het jaarverslag en de kroniek van het afgelopen jaar.

Print Friendly, PDF & Email
Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties