Voorafgaande aan de uitreiking van het eerste exemplaar van zijn boek ‘Stille getuigen’ – een boek over de luchtoorlog boven Castricum tijdens de Tweede wereldoorlog – hield de auteur – John Heideman – zondag 1-12-2024 in Huis van Hilde een lezing over wat er in deze periode gebeurde, maar ook over de lange weg die hij te gaan had om achter de informatie te komen die in zijn derde boek is beschreven.
Ruim 90 personen, deels genodigden, deels personen die zich vooraf hebben aangemeld, wonen de lezing van Heideman in Huis van Hilde bij.
Bij de vaststelling van een nieuwe Erfgoednota in 2020 besloot de gemeenteraad mee te doen aan het door het rijk geïnitieerde project ‘kerkenvisie’ om de toekomst van aanwezige kerkgebouwen te onderzoeken. Niet in alle gemeenten was behoefte aan dit project en werd gekozen voor overleg met eigenaren. Castricum en de andere Buch-gemeenten besloten een opdracht te verlenen aan advies- en ontwikkelbureau Coup. Op 4 november 2024 is het rapport gepresenteerd.
Stichting Oud- Castricum heeft hierop gereageerd met de volgende tekst:
In het kader van de nota ‘Erfgoed is van ons allemaal’, vastgesteld door de gemeenteraad op 25 juni 2020, werd besloten na te gaan welke kerken het meeste bestaansrecht hebben en eventueel herbestemmingsmogelijkheden te onderzoeken. De gemeente wil zoveel mogelijk moeite doen voor behoud van kerken waaronder ook kerken uit de wederopbouwperiode. Ook het aspect brandveiligheid wordt aan de orde gesteld. De centrale vraag was voorts welke problemen monumenteneigenaren voor de komende jaren voorzien.
“Nou en dan verders ne ja, hadde we un hoek op de hooierij voor blauwe aarupulu te tele”.
Dit is een zin in Bakkums/Castricums dialect dat een van de onderwerpen is van de lezing die op 19 november op de donateursavond van Oud-Castricum door Dr. A. Kerkhof van de Fryske Akademy wordt gegeven.
Centraal staat de vraag hoe de taal van Castricum door de eeuwen heen veranderde. In de afgelopen tweeduizend jaar heeft ons dorp verschillende historische gebeurtenissen meegemaakt, die een blijvende invloed hebben gehad op de ontwikkeling van onze taal, zoals de invallen van de Vikingen of het verdwijnen van het Oudfries.
Tijdens deze lezing wordt een duik genomen in te taalgeschiedenis van Kennemerland en Castricum. Het belooft een interactieve avond te worden, dus het staat de bezoekers vrij om te reageren op wat er te berde wordt gebracht.
De presentatie van het nieuwe (47e) jaarboek op vrijdag 1 november 2024 in De Duynkant was weer druk bezocht.
Na een korte presentatie van elk hoofdstuk door Jolanda van de redactie, werden de eerste exemplaren overhandigd aan loco burgemeester Roel Beems en aan voormalig priester Bertus Stuifbergen, wiens verhaal prachtig beschreven is in dit jaarboek.
De redactie is er opnieuw in geslaagd om een zeer gevarieerde inhoud te realiseren, met uiteenlopende artikelen, zoals:
Mutthatara 40 jaar – Kringloopwinkel steunt al jaren ontwikkelingslanden
De geschiedenis van begraafplaats Duin en Bosch – De laatste rustplaats van inwoners en personeelsleden hersteld
Bakkumerweg – Geschiedenis van een bijzondere straat
Een veteraan keert terug – Castricumse manineman in een vergeten oorlog
Stichting Huibert van Ginhoven – Symbolische adoptie dodencel in het Oranjehotel
Jacob Olie in Castricum – Bekende Amsterdamse fotograaf erop uit in onze duinen
Castricummers naar de notaris – Wie regelden onze zaken?
Bertus Stuifbergen aan het woord – Herinneringen aan een leven als priester en echtgenoot
De Castricumse familie … Beentjes (deel 2)
Historie Castricumse Reddingsbrigade – Hoe de redders zich organiseerden
Tegels uit de schouw – Bijzondere elementen in de oudste huizen van ons dorp
En verder natuurlijk de vaste rubrieken:
Oud over nieuw foto’s
Schenkingen
De gebeurtenissen in Castricum en Bakkum 100 jaar geleden
Kroniek 2023
Jaarverslag 2023
Voorwoord van de voorzitter
Van de redactie
Dank aan de auteurs, redactie, drukker, fotobewerker, taalkundigen (allen vanzelfsprekend met naam genoemd in het jaarboek) en zeker ook onze de donateurs, die dit jaarboek hebben mogelijk gemaakt.
Bezorging is begonnen
De bezorging van de jaarboeken aan onze donateurs is inmiddels in volle gang.
Bent u nog geen donateur en wilt u deze fraaie jaarboeken ook ontvangen, koop deze dan bij boekhandel Laan voor 19 Euro, of liever: wordt donateur van Oud-Castricum en u helpt ons dit mooie werk voort te zetten:
Op donderdag 21 november wordt in Castricum het nieuwe boek ‘De oorsprong van Castricum ontdekt’ gepresenteerd.
Na meer dan tien jaar literatuurstudie heeft dr. Hans van Weenen een boek geschreven over het ontstaan van de woonkern Castricum. De publicatie werpt een nieuw licht op de bewoningsgeschiedenis van het kustgebied in dit deel van Noord-Holland. Niet eerder werd hier zo grondig en uitgebreid onderzoek naar gedaan.
Al jaren organiseert de Rabobank de sponsoractie Rabo ClubSupport die clubs, stichtingen en verenigingen ondersteunt bij de uitvoering van hun doelstellingen.
Het initiatief houdt in dat er een bedrag beschikbaar wordt gesteld en leden van de bank hun stem kunnen uitbrengen op de organisatie die hun voorkeur heeft. Dit jaar was er landelijk in totaal 15,8 miljoen euro te verdelen en mochten 560.000 leden stemmen op een van de 33.300 instanties. De uitslagen zijn een dezer dagen bekend gemaakt op de website van de Rabobank.
Oud-Castricum werd vorige week donderdag al verrast door Mark de Jager (rechts op de foto), die het bestuur van de stichting het fraaie bedrag van € 902,33 kwam aanbieden in de vorm van een cheque. Uiteraard werd daarop enthousiast gereageerd. Voorzitter Jan Frens: ,,We kunnen het geld goed gebruiken voor de verduurzaming van ons onderkomen. Hierbij wil ik dan ook alle mensen bedanken die op ons hebben gestemd.”