Niets uit deze publicatie mag worden overgenomen zonder toestemming van de Stichting Werkgroep Oud-Castricum.
Jaarboek 46, pagina 41
Oud over nieuw
Oude afbeeldingen zijn vaak moeilijk te plaatsen. Door deze over de huidige situatie te monteren wordt het een stuk duidelijker. Bovendien geeft het een mooi beeld hoe het straatleven er vroeger uitzag.
Het eerste huis rechts, met puntdak, was bakkerij van Zilt. Daarnaast de duiker van de Ciebeek en vervolgens het postkantoor van Jacob Res. Prominent in beeld is de eerste Pancratius Kerk. De eerste kerk was van 1858 en werd al in 1909 vervangen door de huidige kerk, omdat deze in een erbarmelijke staat verkeerde. Na aanbesteding door dertien aannemers wordt de nieuwe kerk gebouwd door aannemer Groenendaal uit Breda en de bijbehorende pastorie, zusterhuis en school door de plaatselijke aannemer G. Kabel.
Daarnaast zijn ook de tramrails van de lijn Alkmaar-Haarlem te zien.
Het geboortehuis van Albert Rommel, het huis ‘Kerkzicht’, dat tegenover het oude raadhuis stond, en dat later het patronaatsgebouw is geworden. In het patronaatsgebouw waren twee jongensverenigingen ondergebracht: de ‘St. Joseph Gezellen’ en het ‘Sint Pancratius cohort van de Kruisvaart’. De laatste groep had een “burcht” op de zolder van de villa. In buurthuis De Kern leeft de naam ‘Burchtzaal’ nog voort.
Jaarboek 46, pagina 42
De voorganger van Hotel Borst was café ‘De Hoop’, waarmee Wub Joosten in 1903 startte. Eind 1904 verkocht hij het café aan zijn broerJacobus Joosten, die bakker was in Beverwijk. In 1911 verkocht Jacobus het weer door aan zijn broer Martinus, winkelier van beroep. Enige tijd later kocht Jacobus er nog een stuk grond bij, maar in 1915 had hij een grote betalingsachterstand opgebouwd en kwam daardoor in acute geldnood. Als gevolg daarvan was hij gedwongen om zijn gehele bezit te verkopen. Op 16 september vond er in het lokaal van Van Benthem, in Castricum, een openbare verkoping plaats en kocht landbouwer Willem Borst (1887-1974) voor een bedrag van 2.215 gulden het café. In het linkerhuis woonde onder andere de familie Zonneveld.
Het houten herenhuis ‘Hermana’ State, afgebroken in 1965. Het werd in 1794 gebouwd in opdracht van de schout Joachim Nuhout van der Veen. In dit pand hebben verschillende huisartsen gewoond. Lange tijd werd het bewoond door dokter IJ. Schoonhoff. Het is ook bewoond geweest door notaris H.A.A.M van Cranenburgh en werd daarom ook wel ‘huize Cranenburgh’ genoemd. Voor dit pand kwam de AMRO bank in de plaats, waarin sinds dit jaar een kinderopvang gehuisvest is.
Jaarboek 46, pagina 43
Vroeger Rijksstraatweg, gezien vanaf de overweg richting Heemskerk. De tramrails liggen er nog hoewel het lijkt dat de tram al niet meer rijdt. De rails zijn in 1930 verwijderd.
Links is café-biljard Duinzicht. Als laatste, tot de afbraak in 2012, was in dit pand de schoenhandel Shoes van den Broek gevestigd.
De woningen rechts zijn in de oorlog gesloopt, op last van de bezetter.
Deze panden stonden tussen het Eethuysje en restaurant Carter, het huis met de kogel, op het open stuk.
De garage van Roemer, voorheen was dit pand het pakhuis van De Haas. De winkel rechts is de Verkade winkel van Jan Groen.
Jaarboek 46, pagina 44
Doorkijk Bakkummerstraat richting Eerste Groenelaan met links woonhuizen van woningbouwvereniging Goed Wonen. De eerste woning heeft huisnummer 73. De postbode is Willem Stuifbergen op de gedeeltelijk verharde straat. Er is bovengrondse elektriciteit.
Raadhuis met daarachter Openbare Lagere School nummer 1 van meester Bussen, dit pand is in 1932 afgebroken. Alle kinderen moesten toen naar de nieuwe Lagere school in Bakkum.
Burgemeester Mooij heeft op 5 januari 1911 de eerste steen gelegd van het Raadhuis waarvan Jan Stuyt de architect is. Links het patronaatsgebouw.
Op de voorgrond staat Kees Stuifbergen, de latere sigarenwinkelier in de Burgemeester Mooijstraat.
Peter Levi