8 april 2024

Oud over nieuw (Jaarboek 44 2021 pg 49-50)

Niets uit deze publicatie mag worden overgenomen zonder toestemming van de Stichting Werkgroep Oud-Castricum.


Jaarboek 44, pagina 49

Oud over nieuw

Oude afbeeldingen zijn vaak moeilijk te plaatsen. Door deze over de huidige situatie te monteren wordt het een stuk duidelijker. Bovendien geeft het een mooi beeld hoe het straatleven er vroeger uitzag.

Dorpsstraat 87.

Circa 1905, Dorpsstraat 87. Het eerste post- en telegraafkantoor van Castricum gezien vanuit de Korte Cieweg. Het pand is gebouwd in 1892. Jacob Res, die in 1896 met Gisebertha Zonjee uit Uitgeest trouwde, was in 1892 brievengaarder-postkantoorhouder en woonde in dit huis. Hij werd op verdenking van fraude gearresteerd, maar het bleek dat zijn tijdelijke hulp grote sommen geld had ontvreemd. Jacob Res werd gerehabiliteerd. Nu is café My Way hier gevestigd.

1905, Dorpsstraat 49-53. Links de wagenmakerij van Willem Koopman. Hij was de zoon van Jan Koopman, de eigenaar van De Rustende Jager die op 45-jarige leeftijd in 1899 overleed. Daarnaast staat zijn woonhuis. Rechts de kapperszaak van Kos Boddeke. Hij staat met een lange witte jas aan in de deuropening.


Jaarboek 44, pagina 50

Circa 1922, Dorpsstraat 62. Hotel-café-restaurant De Rustende Jager. De nieuwe eigenaar, Johannes Koopman, liet dit pand in 1910-1911 bouwen ter vervanging van de lage herberg. Rechts is nog net een stukje te zien van de doorrijstal, waar de paarden van bijvoorbeeld de postkoets verzorgd konden worden. In 1976 is dit pand afgebroken.

1907, Van Oldenbarneveldweg, hoek Bakkummerstraat die toen nog Bergerweg heette. Hier stond het witte gebouw waarin Nicolaas Peijs een café had. In 1911 verbrandde het pand. Kort daarna verrees hier een textielzaak en hulppostkantoor. Later deed Nicolaas Peijs zijn zaak over aan zijn zoons Gerrit en Freek. In de loop der tijd waren er diverse winkels in het pand gevestigd, zoals een sigaren- en een groentezaak. Al geruime tijd wordt het volledig als woning gebruikt.

Peter Levi

Print Friendly, PDF & Email
Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties