11 maart 2024

Oud over nieuw (Jaarboek 43 2020 pg 30-31)

Niets uit deze publicatie mag worden overgenomen zonder toestemming van de Stichting Werkgroep Oud-Castricum.


Jaarboek 43, pagina 30

Oud over nieuw

Oude afbeeldingen zijn vaak moeilijk te plaatsen. Door deze over de huidige situatie te monteren wordt het beeld een stuk duidelijker. Deze keer drie foto’s van panden die op last van de bezetter afgebroken moesten worden.

Castricum had gedurende de Tweede Wereldoorlog te maken met verplichte evacuaties en afbraak van panden. Veel, voornamelijk grotere, panden werden gevorderd voor huisvesting van Duitse militairen. In juni 1942 moest Duin en Bosch in zijn geheel worden ontruimd. Eind 1942 kwam het bevel dat de inwoners van Castricum de gemeente moesten verlaten, met uitzondering van de land- en tuinbouwers en een aantal personen van wie het verblijf noodzakelijk werd geacht. Een aantal huizen en boerderijen, onder andere aan de Oosterbuurt, Alkmaarderstraatweg, Brakersweg en Beverwijkerstraatweg, werd afgebroken. Dit zou nodig zijn geweest voor verruiming van het schootsveld. De hele gemeente werd ‘Sperrgebiet’, waar uitsluitend bezitters van een ‘Ausweis’ mochten komen. Bakkum was alleen met een speciale vergunning toegankelijk.

In september 1943 kwam een bevel dat nog tweeduizend inwoners moesten evacueren. Ook werden toen ongeveer 250 huizen aan de Vinkebaan, Onderlangs, Kramersweg, Mient, Stetweg, Brakersweg, Kooiweg en Eerste en Tweede Groenelaan gesloopt. De wijk ten westen van de spoorlijn en ten zuiden van de Geversweg verdween vrijwel in zijn geheel.

Op 1 januari 1942 bedroeg het aantal inwoners 8.964 en dat was op 1 januari 1944 gedaald tot 3.009. Het aantal panden in Castricum bedroeg kort voor de oorlog 1.875. Hiervan werden er 267 afgebroken, waaronder het Badhotel, vakantiekoloniehuis De Eenheid, veertig winkels en bedrijven en 49 agrarische bedrijven.

Peter Levi

1936. De Mient was voor de oorlog aan twee zijden bebouwd.
1936. De Mient was voor de oorlog aan twee zijden bebouwd. De kant langs het spoor moest in 1943 worden afgebroken om schootsveld te krijgen richting de duinen; er zou een geallieerde invasie vanuit zee kunnen komen. Dokter Leenaers had daar zijn praktijk en woning. De eerste woning aan de rechterkant heeft het huisnummer 67.

Jaarboek 43, pagina 31

1943. Winkel De Hoop van bakker Hemmer, Ruiterweg 71-73.
1943. Winkel De Hoop van bakker Hemmer, Ruiterweg 71-73. ‘Het adres voor beter brood’ staat op het bord aan de gevel. De winkel werd in 1943 gesloopt op last van de bezetter. Dit pand stond op de plek waar nu de Helmkade begint. De bakkerij stond vooral bekend om zijn ontbijtkoek. Hemmer had ook een winkel en een bakkerij aan de Dorpsstraat ter hoogte van het huidige Bakkerspleintje. In de bakkerij vestigde zich later jongerencentrum ‘De Bakkerij’. Het ontleende zijn naam aan de historie van het pand.
1943. De Stetweg gezien vanaf de Van Haerlemlaan richting spoor.
1943. De Stetweg gezien vanaf de Van Haerlemlaan richting spoor. Links het garagebedrijf en rechts het benzinetankstation. Aan het einde van de Stetweg was een overweg naar de Brakersweg. Er stonden daar, en ook aan het Schulpstet, woningen en bedrijven die ook afgebroken moesten worden. Waar nu het afvalbrengdepot is, stonden ongeveer de kalkovens, die ook in hetzelfde jaar moesten verdwijnen. Op de foto stonden de af te breken woningen al leeg.
Print Friendly, PDF & Email
Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties