4 september 2023

Kroniek 2016 van Castricum en Bakkum (Jaarboek 40 2017 pg 121-124)

Niets uit deze publicatie mag worden overgenomen zonder toestemming van de Stichting Werkgroep Oud-Castricum.


Jaarboek 40, pagina 121

Kroniek 2016 van Castricum en Bakkum

Januari

1 De kern Castricum-Bakkum telt 22.628 inwoners, 194 meer dan op 1 januari 2015.

1 Het is door het milde weer drukker dan ooit bij de inmiddels traditionele Nieuwjaarsduik bij Castricum aan Zee.

3 De ondernemers van Hotel Huize Koningsbosch ontvangen een prijs voor hun verrassende en vernieuwende aanpak van de VVD Noord-Holland in aanwezigheid van minister Stef Blok en gedeputeerde Elisabeth Post.

8 Wethouder Leo van Schoonhoven reikt de prijzen uit aan de winnaars van de sportverkiezingen. Atleet Michel Butter en zwemster Serena Stel worden sportman en sportvrouw van het jaar 2015.

15 Het Huis van Hilde is één jaar open en verwacht de 46.000e bezoeker.

17 De 15-jarige Yanne Dorenbos wordt in het Velodrome in Amsterdam Nederlands kampioen duur-omnium, dat bestaat uit vier onderdelen van het baanwielrennen.

20  De gemeente organiseert een bedankavond in Limmen voor de vrijwilligers die hun steentje bijdroegen aan de vluchtelingenopvang in Limmen.

De Weeping Elefant kijkt uit over zee.
De Weeping Elefant kijkt uit over zee. Een kunstobject gemaakt door gemaakt door Jantien Mook. CaanZEE en wethouder Ron de Haan hebben er samen voor gezorgd dat de olifant gedurende het zomerseizoen (half mei-eind september) een centrale plek heeft gekregen op het strandplateau. Foto Hans van der Himst. Collectie Oud-Castricum. Toegevoegd.

21  Strandondernemers bieden de gemeenteraad een toeristische visie aan onder de naam CaanZee.

26 De omroepen van Bergen, Castricum en Heiloo gaan meer samenwerken en hebben een regionaal media-centrum opgericht.

31 Voor de 10e keer carnavalsfeest voor mensen met een beperking in een feesttent op de Brink.

Februari

3 De Muziek- en Dansschool Heiloo en Toonbeeld ondertekenen een intentieverklaring tot verdere samenwerking.

4 Castricum en andere kustgemeenten pleiten er bij minister Kamp voor om nieuwe windmolenparken verder van de kust aan te leggen in verband met het uitzicht vanaf de stranden.

10 Het projectkoor Castricum treedt op in de Maranathakerk met composities van de Engelse musicus Tom Parker.

11 Na het indienen van een motie van wantrouwen tegen de wethouder van financiën Klijnstra trekt D’66 haar wethouder terug, waarna ook de VVD haar wethouder Esther Hollenberg terugtrekt. De aanleiding is de overschrijding van het budget voor het inhuren van extern personeel. Er zal nu een nieuwe coalitie in de gemeenteraad gevormd moeten worden.

Vol goede moed gaat het college in 2014 van start. D’66 en de VVD trekken in 2016 hun wethouders Hilbrand Klijnstra en Esther Hollenberg terug na een motie van wantrouwen tegen Klijnstra. De wethouders Ans Pelzer en Leo van Schoonhoven moeten ook opstappen.
Vol goede moed gaat het college in 2014 van start. D’66 en de VVD trekken in 2016 hun wethouders Hilbrand Klijnstra en Esther Hollenberg terug na een motie van wantrouwen tegen Klijnstra. De wethouders Ans Pelzer en Leo van Schoonhoven moeten ook opstappen.

19 Bronzen stangen gestolen van het door acties van Oud-Castricum gerestaureerde graf van dokter Jacobi op het landgoed Duin en Bosch.

20 Het Kennemer Streekfonds kent een financiële bijdrage toe van 7.500 euro aan de Vrijwilligersgroep Oosterbuurt ter ondersteuning van haar werk voor het behoud van het karakter van het gebied. De gemeente heeft het bedrag verdubbeld.

20 Supportersvereniging Blauw-Zwart van Vitesse ’22 viert het zeventigjarig bestaan.

20 Feestelijke presentatie van een boek van Frank Leonhard over de veteranen van FC Castricum.

20 Jan Glaubitz, oud-directeur Kamer van Koophandel en actief in de Protestantse kerk en verschillende maatschappelijke organisaties, is overleden.

26 Luchtverkeersleiding Nederland maakt bekend dat een oplossing voor het dubbele aantal nachtvluchten over het grondgebied van Castricum nog jaren gaat duren.


Jaarboek 40, pagina 122

Maart

1 Slager Admiraal in de Dorpsstraat is gestopt. De slagerij bestond al vanaf 1896, dus 120 jaar.

Slagerij Admiraal.
Slagerij Admiraal. Dorpsstraat 103 in Castricum, 2010. Van links naar rechts het woonhuis, slagerswinkel en het verbouwde en bij de slagerij getrokken voormalige woongedeelte. Collectie Oud-Castricum. Toegevoegd.

1 Croonenburg is als eerste volleybalvereniging gecertificeerd om het Nijntje Beweegdiploma aan te bieden.

6 Raadslid Ralph Castricum stapt uit de CKenG-fractie en gaat als eenmansfractie verder onder de naam Forza.

12  De beatgroep The Frogs Ltd bekend in de jaren (negentien)zestig, treedt nog een keer op in Fase Fier. De muziek wordt omlijst door oud beeldmateriaal en een liquid light show, zoals vroeger te zien was in Paradiso.

13  Een klok uit de vorig jaar gesloten Bakkumse kerk Maria ten Hemelopneming krijgt een plaats in een boshut van de St. Wilfriedgroep op de Zanderij.

15 Arnold Res en Jan Theissling ontvangen een Koninklijke onderscheiding vanwege hun twintigjarig dienstverband bij de brandweer.

18 Staatssecretaris Dekker reikt aan Anouk van Amsterdam en Jonas Kappel van het Bonhoeffercollege de prijs uit voor het beste profielwerkstuk van 2016. Hun onderzoek gaat over de ontstaansgeschiedenis van het Rijksmuseum.

29 Wouter den Harder draagt de voorzittershamer van de Ondernemersvereniging Castricum over aan vice-voorzitter Roelant van Ewijk.

31 Ondanks protesten van Oud-Castricum heeft de gemeenteraad het bestemmingplan Dorpskom vastgesteld met daarin de mogelijkheid tot uitbreiding van de eeuwenoude dorpskerk.

April

8 Gemeentesecretaris Karin Peters heeft haar ontslag ingediend wegens privé-omstandigheden.

8 Schaakclub Bakkum is kampioen geworden in de derde klasse van de schaakbond.

8 De clubveiling van Vitesse ’22 levert 34.000 euro op.

11 De wethouders Ans Pelzer (PvdA) en Leo van Schoonhoven (CKenG) worden door een nieuwe coalitie van VVD, D’66, CDA en GDB, die samen een zetel (12) meer hebben dan de oppositie, naar huis gestuurd.

14  Kees Rood (VVD), Marcel Steeman (D’66), Wim Swart (CDA) en Rob Schijf (GDB) zijn door de meerderheid van de raad als nieuwe wethouders gekozen.

15  Op initiatief van de Stichting Oer-IJ is een cursus georganiseerd om vrijwilligers op te leiden tot gidsen in het buitengebied. Aan de eerste 25 deelnemers zijn certificaten uitgereikt.

26 De heer J.P.J. van Doesum ontvangt een Koninklijke onderscheiding voor zijn activiteiten voor de toneelvereniging Forento, de woningbouwverenigingen en de bridgeclub.

Mei

22 Jan Beuvens, oud-directeur Montessorischool (1975-2010), is overleden.

22 John Heideman presenteert in het strandvondstenmuseum het tweede deel van zijn driedelige serie over Castricum in oorlogstijd.

John Heideman.
John Heideman (helemaal links) tijdens filmopnames voor “Verborgen Verleden”. Duin en Bosch in Bakkum, 9 augustus 2020. Collectie Oud-Castricum. Toegevoegd.

26 Afscheid van Trees Werring die 33 jaar de sportinstuif voor 5 plus begeleidde.

26 Woonproject ‘de Walstro’, met koopwoningen en woningen voor mensen met een beperking, wordt geopend door wethouder Rob Schijf.

28 De seniorengroep van Atletiekvereniging Castricum viert het vijftig jarig bestaan.

Juni

1 Groots afscheid van Rob Kramer, hoofd jeugdopleidingen en clubicoon van FC Castricum.

4 De Kunstfietsroute, met 27 stops en 78 deelnemende kunstenaars, is uitgebreider dan ooit. Bij alle stops zijn liveoptredens of voordrachten te horen.

4 In het kader van de Week van de Begraafplaatsen worden op de begraafplaatsen bij de katholieke kerk en bij de protestantse kerk rondleidingen gegeven.

5 Op het kampeerterrein Bakkum treden vijf koren op vanaf twee podia.

8 De kidsvakantiecocktail wordt niet meer door de stichting Welzijn gecoördineerd maar door een samenwerkingsverband van veertien organisaties met als centraal punt de Speel-o-theek. De stichting Welzijn gaat zich meer op kwetsbare inwoners richten.

10 Feestelijke bijeenkomst ter gelegenheid van de start van de laatste bouwfase van Cultuurhuis Geesterhage. De voorbereiding heeft ruim 13 jaar geduurd. Rondom het nieuwe centrum komen 43 woningen en op de Toonbeeldlocatie nog eens 16 woningen.

Juni 10: De laatste bouwfase van Cultuurhuis Geesterhage is aangebroken. Enkele hoofdrolspelers. V.l.n.r. directeuren Biesterbos B.V. Ed de Weijer en Ted Biesterbos, wethouder Marcel Steeman, directeur bibliotheek Erna de Winter, bestuursleden Ton Kenter en Jan Postma.
Juni 10: De laatste bouwfase van Cultuurhuis Geesterhage is aangebroken. Enkele hoofdrolspelers. Van links naar rechts directeuren Biesterbos B.V. Ed de Weijer en Ted Biesterbos, wethouder Marcel Steeman, directeur bibliotheek Erna de Winter, bestuursleden Ton Kenter en Jan Postma.

11 Wethouder Marcel Steeman opent de vernieuwde bibliotheek.

18 Veteranendag wordt gevierd met een optocht van historische legervoertuigen en een lezing in het gemeentehuis.

18 In de Dorpsstraat wordt een Fête de la Musique gehouden. Op verschillende podia treden bekende en minder bekende artiesten op. Helaas werkt het weer niet mee, waardoor het aantal bezoekers tegenvalt.


Jaarboek 40, pagina 123

18 Jenny Bettink-Harrevelt, vroeger eigenares van het Corsotheater, is overleden.

24  Reünie ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van de Juliana van Stolbergschool.

25  Het Bakkum Beach Volleybaltoernooi wordt voor de 25e keer gehouden. Het jubileum wordt opgeluisterd met een reünie van oud-spelers.

26  Op de Nederlandse kampioenschappen atletiek pakt Sanne Verstegen de titel op de 800 meter en Lisanne de Witte wordt eerste op de 400 meter.

28 Vitsesse ’22 levert een grote prestatie met de organisatie van het jaarlijkse Zilveren Hert Toernooi, waaraan 128 jeugdige voetbalteams deelnemen.

Juli

1 Het Bonhoeffercollege mag zich officieel een technasium noemen. Het werken aan projecten staat voor de leerlingen centraal.

1 De stichting Vocatie Castricum organiseert voor de 25e keer een muzikale zomerweek in de Maranathakerk.

De Maranathakerk. Prins Hendrikstraat 1 in Castricum, 1989. Collectie Oud-Castricum. Toegevoegd.

6 Het Huis van Hilde en de Cultuurcompagnie, kenniscentrum voor het cultureel erfgoed, zijn een intentieovereenkomst aangegaan om vanaf 1 januari 2017 intensief samen te werken.

31 Voor de tiende keer wordt het Uit Je Bak Festival georganiseerd in het Willem de Rijkepark. Vele bezoekers genieten van exposities, theateracts en livemuziek.

Augustus

3 Start van ‘Bakkum vertelt’. Bijzondere voorstellingen en optredens in het openluchttheater De Pan op camping Bakkum.

21 Het PWN en museum Kranenburg organiseren ‘Kunst & Koningsduin’. Er kan door de duinen een route gevolgd worden langs beeldende kunstenaars, schrijvers, dichters, danstheater en muziek.

Tijdens Kunst & Koningsduin worden in het duingebied veel kunstvormen gepresenteerd.
Tijdens Kunst & Koningsduin worden in het duingebied veel kunstvormen gepresenteerd.

27 In de tuin van Kapitein Rommel wordt het jaarlijkse Pompoenenconcert gehouden.

September

6 PWN-boswachter Jan Zijlstra reikt de 250.000ste online gekochte duinjaarkaart uit.

10 Onder de naam ‘Bakkum Bruist’ organiseren vijf buurtgenoten een evenement om oude en nieuwe inwoners met elkaar in contact te brengen. Er is een optocht en straten zijn sfeervol verlicht.

10 Open monumentendag. Verschillende monumenten openen de deuren; de stichting Oer-IJ biedt fietsexcursies aan en in de katholieke kerk is een expositie van iconen van de Castricumse schilder Cor Kroone.

Cor Kroone.
Cor Kroone. Cor is zijn leven lang met verf bezig. Hij begon op zijn veertiende als huisschilder, 25 jaar geleden kreeg hij als hobbyschilder de kans om ikonen te leren schilderen van een Russisch-orthodoxe priester. Meteen was Cor gegrepen. In zijn atelier in Castricum hangt een wand vol met vooral Jezus en Mariafiguren. De passie voor het iconen schilderen is zo groot dat hij er zelf ook al jaren les in geeft. Foto Kees Blokker. Collectie Dagblad Kennermerland. Toegevoegd.

17 Avonturier Ralph Tuijn roeit met drie anderen een week lang de Rijn af om geld in te zamelen voor de strijd tegen MS.

19 In het tv-programma Geloof en een Hoop Liefde komen tal van verhalen over Castricum voorbij.

20 Een project ‘Versterking winkel- en verblijfsgebieden Castricum’ van gemeente, ondernemersvereniging en ondernemersfonds is in voorbereiding. Henk Ruijter, oud-bestuurder van de stichting Parlan, is de nieuwe leider van het project.

27 Ron Suanet is aangesteld als gemeentesecretaris en algemeen directeur van de gemeente Castricum. Hij was al waarnemend secretaris.


Jaarboek 40, pagina 124

29 De gemeenteraad besluit een motie aan te nemen van Ralph Castricum (Forza) om een zebrapad in de Dorpsstraat aan te leggen met de kleuren van de regenboogvlag.

Oktober

1  De stichting Social Enterprise heeft haar winkel in de Torenstraat gesloten. In de winkel konden mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt werkervaring opdoen.

2  De kerkdiensten die gehouden werden in het Witte Kerkje op het terrein van Dijk en Duin verhuizen naar restaurant De Oude Keuken. Het kerkje wordt verkocht.

Het Witte Kerkje op het terrein van Duin en Bosch.
Het Witte Kerkje op het terrein van Duin en Bosch. Schilder: Corry Bakker. Foto Jacques Schermer. Collectie Oud-Castricum. Toegevoegd.

8 Het Bonhoeffercollege viert het 45-jarig bestaan met een reünie van leerlingen en docenten.

8 Het actiekoor ‘De Straatklinker’ treedt op ter gelegenheid van het dertigjarig jubileum. Het repertoire van het koor bestaat vooral uit maatschappijkritische liederen die door leden van het koor zelf zijn geschreven.

11 De gemeenteraad kiest voor de bouw van een nieuw zwembad in Noordend. Renovatie van de Witte Brug wordt afgewezen.

16 Romeins festival in het Huis van Hilde en op het Westerplein, waarbij de geschiedenis tot leven wordt gebracht. Er zijn meer dan 2.000 bezoekers.

23 Piet van der Horst heeft de pauselijke onderscheiding ‘Commandeur in de Orde van St. Sylvester’ ontvangen vanwege zijn vele verdiensten voor het bisdom.

27 Gerard Travniçek is benoemd tot erelid van FC Castricum.

November

2 Allerzielen wordt op het Pancratius kerkhof en op Onderlangs gevierd met sfeervolle verlichting, muziek en zang.

5  De gemeente en de stichting Welzijn organiseren workshops en andere activiteiten als dank voor de inzet van vrijwilligers.

6  In het oude administratiegebouw van het landgoed Duin en Bosch is een open dag, waarop de daar inmiddels gevestigde bedrijven zich presenteren.

11  FC Castricum feliciteert Jan Boesenkool met het 75-jarig lidmaatschap van de KNVB.

12  De stichting Sociaal Carnaval Castricum is ter ziele. Voor alle vrijwilligers is er een afscheidsfeest in Johanna’s Hof.

12 De Vogelvereniging ‘De Gevederde Vrienden’ organiseert voor de 51e en tevens de laatste keer de jaarlijkse tentoonstelling. Na deze tentoonstelling wordt de vereniging opgeheven wegens het gebrek aan nieuwe jonge leden.

13 Henk Twisk, oprichter van het aannemersbedrijf H.W. Twisk, is overleden.

20 Harry van der Valk mede-initiatiefnemer van tennispark De Bloemen en erelid van de Tennisvereniging, is overleden.

23 Sleuteloverdracht van 15 nieuwe sociale huurwoningen aan de Hoogevoort.

29 Energiecoöperatie Calorie organiseert in het raadhuis een informatiemarkt over diverse duurzame projecten, waar 200 belangstellenden op af komen.

Er is grote belangstelling voor de informatiemarkt van Energiecoöperatie CALorie in het gemeentehuis.
Er is grote belangstelling voor de informatiemarkt van Energiecoöperatie CALorie in het gemeentehuis.

29 Willem (Pim) Adriaansz, onder meer bekend als dichter, is overleden.

December

1 Start van de laatste fasen van nieuwbouwplan Nieuw Koningsduin op landgoed Duin en Bosch. De Stichting Alkmaardermeeromgeving en de Werkgroep Oud-Castricum maken zich zorgen over het behoud van het landgoed als cultuurhistorische en landschappelijke eenheid door overdracht van het beheer aan diverse afzonderlijke groenstichtingen.

De eerste twee woningen in fase 6 (Koningshof) van de nieuwbouw Koningsduin op Duin en Bosch zijn zo goed als klaar.
De eerste twee woningen van de nieuwbouw Koningsduin op Duin en Bosch zijn zo goed als klaar. Koningshof in Bakkum, 14 juni 2017. Foto Peter van Eerden. Collectie Oud-Castricum. Toegevoegd.

7 De gemeenten Bergen, Uitgeest, Castricum en Heiloo, zes huurdersorganisaties en Kennemer Wonen hebben prestatieafspraken gemaakt over het bouwprogramma en de woonlasten. In Castricum komen minstens 118 nieuwe huurwoningen.

11 Door de nieuwe dienstregeling van de NS stoppen er in de spits vier treinen per uur in Castricum. Een eerdere versobering is teruggedraaid.

17 Op het plein voor de Pancratiuskerk voeren leerlingen en leraren van het Bonhoeffercollege een muzikaal theaterstuk ‘Spel der Engelen’ op.

Niek Kaan

Print Friendly, PDF & Email
Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties