20 september 2022

Kroniek 2009 van Castricum (Jaarboek 33 2010 pg 118-120)

Niets uit deze publicatie mag worden overgenomen zonder toestemming van de Stichting Werkgroep Oud-Castricum.


Jaarboek 33, pagina 118

Kroniek 2009 van Castricum

Januari

1 De kern Castricum-Bakkum telt 22.690 inwoners, 66 minder dan op 1 januari 2008.

1 De afdeling terreinen van het PWN, tegenwoordig de sector Natuur & Recreatie, bestaat 75 jaar. Er werken nu zo’n 50 mensen.

4 Op de nieuwjaarsreceptie reikt de burgemeester gemeentelijke waarderingsspelden uit aan het tweesterrenrestaurant Apicius en de muziekvereniging Emergo. Het Jos van Beest Trio verzorgt de muzikale omlijsting van de receptie.

9 Meriam Mulders neemt afscheid als voorzitter van de Castricumse hockeyclub en wordt opgevolgd door Arjen Veter.

Veel bezoekers bij de halve marathon van Egmond op het strandplateau.
Veel bezoekers bij de halve marathon van Egmond op het strandplateau van Castricum aan Zee. Foto Ad van de Velde. Toegevoegd.

11 Bij de halve marathon van Egmond, dit jaar onder ijselijke omstandigheden gelopen, behalen Hilda Kibet en Michel Butter een tweede plaats.

18 Tijdens de receptie van de 75-jarige Kennemer IJsbaan mag het bestuur de Koninklijke erepenning in ontvangst nemen.

22  Gerrit Muizelaar, oud-wachtmeester van de Rijkspolitie, is op 81-jarige leeftijd overleden.

23  De eerste uitdeling in Castricum van voedselpakketten door de Voedselbank IJmond-Noord. 28  Juf Antoinette van Boxtel van de Toermalijn neemt na 40 dienstjaren afscheid van het onderwijs.

29  Ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van het ziekenhuis Duin en Bosch is er een programma samengesteld met lezingen, rondleidingen en een reünie van oud-personeelsleden. Voorts is er een jubileumboek uitgegeven, getiteld ‘Een eeuw hoofdzaken’.

Februari

8 In een grote feesttent op de Brink vindt voor de derde keer het Sociaal Carnaval plaats.

11 De gemeente Castricum besluit geen gebruik te maken van het voorkeursrecht tot koop van het oude raadhuis en Landschap Noord-Holland biedt het gebouw nu te koop aan. De Werkgroep Oud-Castricum is er teleurgesteld over en maakt dat aan het gemeentebestuur kenbaar.

15 Meervoudig Nederlands kampioen hardlopen Michel Butter en Europees kampioene Hilda Kibet worden tot sportman en sportvrouw van het jaar 2008 gekozen. Talent van 2008 is de atlete Lentine Klaassen. Sven Jonker is meest succesvolle gehandicapte sporter. De titel sportteam 2008 gaat naar de Colts van de Castricumse Rugbyclub, die kampioen van Nederland zijn geworden.

21 Een bonte carnavalsstoet is weer door de straten getrokken. Pieter Kooiman wordt onderscheiden in de Orde van de Luie Bul.

Kantine op de Puikman.
Kantine op de Puikman 2 in Castricum. Collectie Oud-Castricum. Toegevoegd.

24 De jubileumeditie van de ouderenmiddag van de supportersvereniging Blauw-Zwart is een groot feest geworden. Er komen meer dan 100 ouderen naar de kantine op de Puikman.

Maart

1 Open dag op de camping Geversduin ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan.

5 Rob Glass stapt uit de PvdA-fractie in de gemeenteraad en gaat als eenmansfractie verder.

6 De Castricumse Oratorium Vereniging zet de viering van het 40-jarig jubileum luister bij met een uitvoering van ‘Die Jahreszeiten’ van Joseph Haydn in de Pancratiuskerk.

13 Adri Hopman wordt als voorzitter van de Ondernemersfederatie opgevolgd door Erik Minnema.

20 Tijdens de ledenvergadering van de Castricumse Amateurtuinders Vereniging zijn Loek Zonneveld en Niek Schumacher benoemd tot erelid.

21 In het kader van de landelijke Opschoondag wordt zwerfafval rondom het Winkelcentrum Geesterduin opgeruimd door raadsleden, winkelmedewerkers en andere vrijwilligers.

27 De gemeente heeft een webwinkel in gebruik genomen, waardoor burgers een aantal producten en diensten digitaal kunnen afnemen.

Het Oude Theehuys op Duin en Bosch.
Het Oude Theehuys op Duin en Bosch. Oude Parklaan 8 in Bakkum, 1996. Collectie Oud-Castricum. Toegevoegd.

31 De burgemeester verricht de officiële opening van het verbouwde ‘Oude Theehuys’ op het terrein van Duin en Bosch.

April

4 Harald van Rees, mede-eigenaar van restaurant Blinckers, is op 48-jarige leeftijd overleden.


Jaarboek 33, pagina 119

9 De gemeenteraad besluit unaniem tot een officieel raadsonderzoek naar de gang van zaken rond de bouw van het woonwinkelcomplex ‘De Gouden Stulp’ in de Burgemeester Mooijstraat.

16 Fons Geenevasen van de afdeling Sociale Zaken neemt na 33 jaar afscheid van de gemeente.

16 De aanplant van een door een inwoner geschonken vleugelnootboom is de laatste handeling voor de herinrichting van het plantsoen langs de Mient, naar een oorspronkelijk ontwerp van landschapsarchitect ir. Hein Otto.

18 Presentatie van de ‘Baccummer Banroute’ door wethouder Christel Portegies. De route is samengesteld door Ernst Mooij van de Werkgroep Oud-Castricum.

Camping Geversduin.
Camping Geversduin. Rijksstraatweg 219b in Heemskerk, 1980. Foto persbureau De Boer. Collectie Oud-Castricum. Toegevoegd.

19 Op de Camping Geversduin is door leerlingen van het Clusiuscollege een ‘belevingspad’ ontwikkeld, waar de natuur op educatieve en avontuurlijke wijze kan worden ervaren.

29 Aan mevrouw Liesbeth Vink en de heren A. Hopman, J. Huis in ‘t Veld en J. Feyen wordt een Koninklijke onderscheiding uitgereikt vanwege hun maatschappelijke verdiensten.

Mei

12 De stichting Dorpshart Castricum is opgericht. De stichting richt zich op de promotie van het oude dorpscentrum.

14 D66 fractievoorzitter Pechtold hijst de ‘Blauwe Vlag’ op het Castricumse strand. De vlag is een internationale erkenning voor een veilig en schoon strand. In totaal ontvangen 41 stranden en 69 jachthavens deze onderscheiding.

15 De eerste paal voor de renovatie en uitbreiding van het gemeentehuis wordt geslagen door wethouder John Hommes en andere betrokkenen. Daarna keert de stilte terug op het bouwterrein.

Café Borst.
Café Borst. Links William Borst zijn vrouw Karin Borst en rechts de kok Leon de Winter. Van Oldenbarneveldweg 25 in Bakkum, 1995. Foto Ad van de Velde. Toegevoegd.

17 Bij een verkeersongeluk in Zuid-Afrika komen Karin Borst-Glorie en haar dochter Sharon om het leven. William Borst en zoon Fabian zijn gewond. In Hotel Borst wordt een condoleanceregister geopend. De verslagenheid in Castricum en Bakkum is groot.

27 Afscheidsreceptie voor Joke Vis, die ruim 28 jaar werkzaam was bij de afdeling Sociale Zaken.

Juni

1  VVD-fractievoorzitter Fred de Haan vervangt wethouder Christel Portegies gedurende haar zwangerschapsverlof.

Het postkantoor aan de Burgemeester Smeetslaan
Het postkantoor aan de Burgemeester Smeetslaan 232 in Castricum is gesloopt in 2021 om ruimte te maken voor Romeo en Julia. Foto Ad van de Velde. Toegevoegd.

2  Het vertrouwde postkantoor aan de C.F. Smeetslaan is gesloten. De taken zijn overgenomen door postwinkels in de Burgemeester Mooijstraat en in het winkelcentrum Geesterduin.

6 De Dubbele Lus vindt voor de dertigste keer plaats. Ingmar Knobbe is de winnaar van deze stratenloop.

7 Feestelijke bijeenkomst in de Tuin van Kapitein Rommel ter gelegenheid van het 15-jarig bestaan.

9 Een bewoner van het ziekenhuis Dijk en Duin is overleden na een verpleegduur van 62 jaar.

14 Muziekfestival ‘Van Dorp tot Kust’, georganiseerd door de Skulpers, trekt veel bezoekers.

20 Start van de Kunstfietsroute en de Kunstmarkt bij Toonbeeld.

26 De gemeente organiseert een lokale Veteranendag.

29 Sjeng Schalken opent het tennistoernooi Biesterbos Open van TC Bakkum.

Juli

7 Het reizend straattheater Karavaan doet Castricum aan. Op verschillende podia rond de dorpskerk wordt voor een groot publiek opgetreden.

8 Het gemeentebestuur maakt bekend dat de overeenkomst met de architect van het raadhuis is ontbonden. De burgemeester neemt de portefeuille vernieuwbouw over van wethouder John Hommes. Het leegstaande gemeentehuis wordt tijdelijk bewoond door anti-kraakwachten.

Het naambord van de Stichting het Noord-Hollands landschap op het oude raadhuis.
Het naambord van de Stichting het Noord-Hollands landschap op het oude raadhuis. Dorpsstraat 65 in Castricum. Foto Ad van de Velde. Toegevoegd.

24 Landschap Noord-Holland heeft het oude raadhuis verkocht. Het is de bedoeling hierin een kleinschalig hotel te vestigen. Ook kunnen er straks weer huwelijken worden voltrokken.

31 Een team van de reddingsbrigade ‘De Strandlopers’ heeft zes kinderen tussen 6 en 18 jaar uit zee gered. Ze konden door de sterke stroming het strand niet meer bereiken.

Augustus

1 In het duingebied grazen 160 indrukwekkende Schotse Hooglanders. De eigenaar Hans Loghies geeft aan vijftig belangstellenden uitleg hoe je de dieren het beste tegemoet kunt treden.

8 Jeu de Boules Vereniging ‘De Stetters’ viert het 20-jarig bestaan met een groot toernooi.

9 Het jongerencentrum De Bakkerij houdt een kleinschalig popfestival ‘Uit je Bak’ in het Willem de Rijkeplantsoen.

14 Na de afbraak van het timmerdorp is een oude traditie in ere hersteld: de verbranding van het afvalhout.

De muziekschool.
De muziekschool op de hoek van de Mient-Ruiterweg. Mient 115 in Castricum, 1971. Voorheen was hier een winkel gevestigd met huishoudelijke artikelen van familie Duin. Daarna nog het pensionbedrijf ‘Huize Sonnevanck’. Foto Ad van de Velde. Toegevoegd.

16 Chris Hollaender, vele jaren lid van de gemeenteraad en bestuurslid van de Muziekschool, is overleden.


Jaarboek 33, pagina 120

23 De bewoners van de Ruiterweg organiseren een buurtfeest ter gelegenheid van de oplevering van de gerenoveerde Ruiterweg.

September

3 John Hommes stapt op als wethouder vanwege de problemen bij de raadhuisbouw, waarin hij niet langer gesteund wordt door coalitiepartner VVD. De PvdA stapt vervolgens uit de coalitie.

9 De planschadeclaims van omwonenden van het complex De Gouden Stulp zijn door de Raad van State op juridische gronden afgewezen. Een extern bureau onderzoekt in opdracht van de gemeente de gang van zaken bij dit bouwproject.

12  Het monumentenweekend is door wethouder Hes geopend in het dorpshuis De Kern, waar Oud-Castricum een tentoonstelling heeft ingericht.

13  Rolf Roos overhandigt zijn boek ‘Duinen en mensen’ aan de burgemeester in het voormalig jachthuis nabij ‘Kijk Uit’.

17 De gemeenteraad benoemt mevrouw Ria Beens-Jansen als tijdelijk wethouder.

17  Bij een overval op de ING-bank in de Burgemeester Mooijstraat is een medewerkster licht gewond geraakt.

De Papenberg.
De Papenberg met links onder een stukje tankmuur van de Atlantikwall. Onderlangs in Castricum. Collectie Oud-Castricum. Toegevoegd.

18  Achter de Papenberg is een stuk duin verbrand ter grootte van een voetbalveld.

27 Jan Castricum, medewerker van Radio Castricum 105, is overleden.

27 Start van het twintigste seizoen van jazzconcerten op zondagmiddag in Hotel Borst.

Oktober

2 Joh Duijn, veehouder aan de Bleumerweg, op 88-jarige leeftijd overleden.

4 Dirk Schotvanger is 100 jaar geworden.

6 Wethouder Christel Portegies decoreert met ‘Duurzame opstekers’ mevrouw C. Barendsma en de heer G. Hopman.

19 Na een besluit van de gemeenteraad om een extra krediet beschikbaar te stellen, is de vernieuwbouw van het raadhuis begonnen.

26 De gemeente stelt gratis energieboxen met onder andere spaarlampen en een waterbegrenzer beschikbaar voor personen met een minimuminkomen.

Toneelvereniging Pancratius.
Toneelvereniging Pancratius. Hier tijdens het 50-jarig jubileum in 1989 met de musical ‘De kleine parade’. Collectie Oud-Castricum. Toegevoegd.

30 Toneelvereniging Pancratius geeft een jubileumvoorstelling ter gelegenheid van het 70-jarig bestaan.

November

1 Strandpaviljoen ‘De Jutter’ heeft een metamorfose ondergaan en gaat verder onder de naam ‘Strand 10’.

3 Na jarenlang zoeken naar een alternatief heeft de provincie besloten het zweefvliegveld in de duinen te handhaven.

15 Emergo heeft op het landelijk muziekconcours te Zaandam het hoogste aantal punten van alle concoursen tot nu toe over het gehele land behaald.

17 De Stichting Welzijn en de bibliotheek organiseren het Groot Castricums dictee, geschreven door Han Peuskens en voorgelezen door dichteres Elly de Waard. Samuel de Jong, leerling van het Bonhoeffer College, is deze keer de beste.

19 Het Masterplan Inbreidingen met mogelijke bouwlocaties is door de gemeenteraad vastgesteld.

22 Oud-gemeenteraadslid Gerrit de Boer overleden.

Café De Landbouw.
Café De Landbouw. Dorpsstraat 28-30 in Castricum, 1970. Collectie Stuifbergen. Toegevoegd.

22 De Vereniging Vrienden van De Bakkerij koopt café ‘Me Tante’, vroeger ‘De Landbouw’.

24 In de sporthal worden bijna 2.000 kinderen gevaccineerd tegen de Mexicaanse griep.

December

2 Aan mevrouw Tonny Hendriks, voorzitter van Tennisclub Bakkum, is het erelidmaatschap toegekend wegens haar inzet gedurende 35 jaar.

Tonny Hendriks.
Tonny Hendriks.

7 Johanna’s Hof is eigendom geworden van acht vaste personeelsleden, alsmede van Marijke Dokter, dochter van de vorige eigenaren Gerrit en Foekje Dokter.

11 Afscheidsreceptie van Jan Beuvens, die 35 jaar directeur was van de Montessorischool.

23 Clemy de Rooy is voor haar kookproject voor vluchtelingen in een programma van de Postcodeloterij uitgeroepen tot ‘Nederlander van het jaar’.

23 Het bestuur van de stichting ‘Jumelage Castricum Balatonfüred’ treedt af. De afgenomen belangstelling voor het onderhouden van deze stedenband heeft daarbij een rol gespeeld.

31 Laatste werkdag van Frits Scheffer en Tini Groot, beiden als ouderenwerker en adviseur respectievelijk 28 en 25 jaar in dienst van de Stichting Welzijn Castricum en daarvoor bij de Stichting Dienstverlening Ouderen Castricum.

Jeanne Groentjes-Vleugel
Niek Kaan

Print Friendly, PDF & Email
Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties