20 december 2021

Kroniek 2004 van Castricum (Jaarboek 28 2005 pg 95-96)

Niets uit deze publicatie mag worden overgenomen zonder toestemming van de Stichting Werkgroep Oud-Castricum.


Jaarboek 28, pagina 95

Kroniek 2004 van Castricum

Januari

1 De kern Castricum-Bakkum telt 23.212 inwoners; 80 minder dan het aantal inwoners op 1 januari 2003.

1 De fusie tussen het psychiatrisch ziekenhuis Duin en Bosch en de Riagg’s Zaanstreek/Waterland en Midden-Kennemerland is nu officieel. De drie instellingen voor geestelijke gezondheidszorg heten vanaf 1 januari GGZ Dijk en Duin.

7 Micas, het netwerk voor migranten in Castricum, heeft haar activiteiten beëindigd.

8 Uit handen van opbouwwerker Irene Zijlstra ontvangt wethouder Könst een petitie met huisvestingsknelpunten van verenigingen in Castricum.

Ingeborg Schouten
Leden van Het Gilde – stichting Welzijn Castricum – voor locatie ‘de Kern’. Helemaal rechts Ingeborg Schouten. Overtoom 15 in Castricum, 1997. Foto Ad van de Velde. Toegevoegd.

10 De eerste zilveren broche, een onderscheiding voor bijzonder vrijwilligerswerk, wordt door de burgemeester uitgereikt aan Ingeborg Schouten. Ze was tien jaar lang buddy bij aids-patiënten en coördinator van het Hospicehuis in Beverwijk.

Februari

11 Voor een nieuw te bouwen woning aan de Zanderijweg worden in opdracht van de eigenaar drie stuks  zestig jaar oude lindebomen verplaatst.

15 De Castricumse Rugby Club is voor de vijfde keer landskampioen geworden.

21 Prins Carnaval, Frans Hendriks ofwel Prins Inspirator, neemt de dorpssleutel in ontvangst. De grootste, breedste en langste carnavalsoptocht ooit trekt door Pieperduin.

25 De gemeenteraad kiest voor een nieuwe gemeentevlag met het gemeentewapen.

26 Bij zijn afscheid als lid van de gemeenteraad en als fractievoorzitter van Groen-Links ontvangt Jan Bijlenga een koninklijke onderscheiding. Ron de Haan volgt hem op.

Maart

1 De uitvaartverenigingen De Laatste Eer, opgericht in 1924 en Sint Barbara, actief vanaf 1927, fuseren. Koen Zijlvaart en Cor Mooij nemen afscheid van hun bestuurlijk werk bij De Laatste Eer.

11 Acties tegen het onderbrengen van al het jeugd- en jongerenwerk in de voormalige discotheek van Enjoy aan de Stationsweg krijgen onvoldoende steun in de gemeenteraad.

12 De toneelvereniging Pancratius viert het 65-jarig bestaan met een weekend waarin twee toneelstukken worden opgevoerd.

25 De burgemeester presenteert de nieuwe ambtsketen bestaande uit acht schakels met symbolen van de nieuwe gemeente.

27 Zelfgebouwde dug-outs van de honk- en softbalvereniging Red Stars geopend.

29 De Castricumse muziekvereniging Emergo heeft de derde prijs in de wacht gesleept tijdens een topconcours voor de vier beste Nederlandse fanfareorkesten in Arnhem.

Bakkerspleintje in aanbouw.
Bakkerspleintje in aanbouw. Foto Peter Levi. Toegevoegd.

29 De initiatiefgroep Dorpsstraat ons Dorp heft zichzelf op uit onvrede over de gang van zaken bij de ontwikkeling van het plan voor het Bakkerspleintje.

April

2 De woningbouwstichting Geestland/Li(mmen)-Ak(ersloot) en de woningbouwvereniging Castricum zijn voortaan samen gehuisvest in het voormalig gemeentehuis van Akersloot.

10 Na de landstitel en de beker heeft de Castricumse Rugby Club nu ook de Europacup in de wacht gesleept.

14 Cees Krijger neemt na 40 jaar afscheid van de politie Castricum.

23 Politieman Cor Houtman, al zo’n dertig jaar bij de politie Castricum, neemt afscheid.

EHBO Oefening met brandweer en ambulance.
Ter gelegenheid van het 75-jarig jubileum werd op 24 april 2004 samen met de Castricumse brandweer, Ambulancedienst NHN, de politie en de Castricumse Reddingsbrigade een oefening gehouden op het strand en op strandplateau. Collectie Oud-Castricum. Toegevoegd.

24 De EHBO Castricum viert het 75-jarig bestaan met demonstraties in samenwerking met politie, brandweer, ambulance en reddingsbrigade.

25 De kinderopera Brundibar wordt uitgevoerd met een koor bestaande uit leerlingen van de Visser ’t Hooftschool, Montessorischool en Gerardusschool en solisten van het Bonhoeffercollege.

28 De heer W.M. Hendrikse, oud-wethouder en loco-burgemeester, is overleden.

29 Zeven Castricummers worden verrast met een koninklijke onderscheiding: mevrouw A.J.T. Peters-Noussen, mevrouw K.H. Reuse-van Dongen en de heren E. Drent, H.A. Boot, J. Lind, W. Noordover en C.G.M. Louter.

Mei

12 Feest op de camping Bakkum. De herinrichting van Nederlands oudste kampeerterrein wordt officieel in gebruik genomen.

17 G.J. Hollanders, vele jaren secretaris van de woningbouwvereniging Sint-Joseph, is overleden.

De onbewaakte overweg op de Heemstederweg richting Castricum.
De onbewaakte overweg op de Heemstederweg richting Castricum. Een dubbel Andreaskruis betekent een dubbel spoor. Foto d van de Velde. Toegevoegd.

18 Nabij de spoorwegovergang Heemstederweg hebben vandalen een ijzeren paal op de rails gelegd die de bodem van het treinstel over een lengte van acht meter heeft opengereten.

20 Simone Martin is overleden. Ze was huishoudster van pastoor Minnebo en onder andere groepleidster van de St. Clara kabouter-/gidsengroep en voorzitter van de Katholieke Bond van Ouderen.


Jaarboek 28, pagina 96

Juni

6 Receptie ter gelegenheid van het afscheid van dominee Aspers.

20 Erelid Rieuwert Schekkerman van de Nivon afdeling Castricum leidde zijn laatste excursie door het duingebied.

21 De heer Van der Oord is 104 jaar geworden; hij is de oudste inwoner.

Discotheek Enjoy.
Discotheek Enjoy. Stationsweg in Castricum. Foto Ad van de Velde. Toegevoegd.

24 Definitief besluit van de raad om de voormalige discotheek Enjoy aan de Stationsweg aan te wijzen als nieuwe locatie voor het jeugd- en jongerenwerk.

26 Vijftienjarig jubileum van het centrum voor kunstzinnige vorming Toonbeeld. Optredens in een feesttent en een kunstmarkt op de Brink. Opvoering van de opera ‘De sprekende ogen’ van Bernard van den Boogaard.

28 Start informatieavonden en dorpsgesprekken over de toekomst van Castricum.

Juli

11 De heer J.W. Hoogland, oud-directeur van de Augustinusschool en dirigent van het koor van de St.-Pancratiuskerk, is overleden.

13 De Stichting Dorpshuis De Kern herdenkt de oprichting van de stichting nu twintig jaar geleden.

27 Bij archeologisch onderzoek aan de Schoolstraat worden aardewerk uit de IJzertijd en sporen van bewoning uit de November Middeleeuwen gevonden.

Augustus

10 Castricummer N. Roosnek introduceert een nieuw systeem voor het meten van vliegtuiglawaai.

17 Willem Korsman, die jarenlang oud papier ophaalde voor de gymnastiekvereniging Vios, is overleden.

20 Het 10e zomeravondconcert, het zogenaamde Pompoenenconcert in de Tuin van kapitein Rommel, trekt ruim 350 bezoekers.

Tijdens Kunst & Koningsduin worden in het duingebied veel kunstvormen gepresenteerd.
Het PWN en museum Kranenburg organiseren ook in augustus 2016 ‘Kunst & Koningsduin’. Er kan door de duinen een route gevolgd worden langs beeldende kunstenaars, schrijvers, dichters, danstheater en muziek. Collectie Oud-Castricum. Toegevoegd.

22 Manifestatie Kunst & Koningsduin: verspreid in het duingebied worden allerlei kunstvormen gepresenteerd.

23 Het echtpaar Van der Oord is 75-jaar getrouwd!

September

4 Presentatie van culturele, maatschappelijke en culturele organisaties rond Geesterhage en de bibliotheek.

11 Bij uitzondering is tijdens de Open Monumentendag de Kunstbunker voor een geselecteerd gezelschap opengesteld.

Bejaardentehuis De Boogaert.
Bejaardentehuis De Boogaert. Links het oude hoofdgebouw. Foto Ad van de Velde. Toegevoegd.

24 Woonzorgcentrum De Boogaert bestaat veertig jaar.

29 Mevrouw Greet Blokker, lid van Provinciale Staten, vertrekt uit de gemeenteraad en wordt opgevolgd door Peter Verduin.

30 De gemeente ontvangt burgers als vips bij raadsvergaderingen. Zo’n twintig inwoners worden per vergadering uitgenodigd.

Oktober

9 Zondagssociëteit voor senioren van start in Geesterhage. De presentatie was in handen van Frans van Dusschoten.

11 Het streekplan wordt door Provinciale Staten vastgesteld. Voor uitbreiding van Castricum wordt geen ruimte geboden ondanks aandrang van de gemeenteraad, die daarmee de argumenten van tegenstanders verwierp.

16 Opening van het nieuwe jongerencentrum in voormalige discotheek aan de Stationsweg. De nieuwe naam wordt ‘Discovery’.

19 Cor de Nijs, ook bekend onder zijn schildersnaam Dan Barry, is overleden.

21 Directeur gemeentewerken Roel de Bruin neemt afscheid na 35 jaar trouwe dienst. Tot zijn opvolger is Frank Post benoemd.

Vrijwilligers van de Werkgroep bij de uitreiking van het jaarboekje in Johanna’s hof.
Vrijwilligers van de Werkgroep bij de uitreiking van het jaarboekje in Johanna’s hof.

28 Presentatie van het 27e jaarboekje van Oud-Castricum. Vanwege het hoofdartikel over de geschiedenis van Johanna’s Hof wordt het jaarboekje overhandigd aan de eigenaar-directeur Gerrit Dokter.

29 Zuster Van der Klei, oud-wijkverpleegster, viert haar 100e verjaardag.

30 Een reünie en een feest voor oud-leerlingen ter gelegenheid van het 50-jarig jubileum van het Jac. P Thijsse College.

November

3 Afscheidsreceptie van de exploitanten van het Corso Theater Piet en Jenny Bettink, die het bedrijf 32 jaar hebben gerund. Hun opvolger wordt Patrick Wentink.

Piet en Jenny Bettink namen afscheid met een receptie.
Piet en Jenny Bettink namen afscheid met een receptie. Dorpsstraat 70 in castricum. Collectie Oud-Castricum. Toegevoegd.

19 Door Inge Nel en haar zoon Roger wordt de eerste paal geslagen voor een complex van tien zorg woningen voor verstandelijk gehandicapten nabij het Bonhoeffercollege.

19 Het nieuw ingericht gebouw van de voormalige Hooghe Aert wordt in gebruik genomen door 11 jongeren met een verstandelijke beperking.

26 De vrijwilligers van het dorpshuis De Kern ontvangen de vrijwilligersprijs 2004.

28 Een nieuwe predikant, dominee Dick van Arkel, doet zijn intrede.

December

8 Na 32 jaar bloemen en planten op het Balatonfüredplein te hebben verkocht, stoppen Wil en Jopie Brakenhoff en dragen hun zaak over aan René Beentjes.

10 Leerlingen van het Bonhoeffercollege en van het Jac. P. Thijsse College hebben bijna 58.000 euro bijeengebracht voor de bouw van een school in Peru.

De Tuin van kapitein Rommel in winterse sferen.
De Tuin van kapitein Rommel in winterse sferen. Foto Ad van de Velde. Toegevoegd.

15 Sfeervolle kerstmarkt in de Tuin van kapitein Rommel.

Anneke van der Kamp
Niek Kaan

Deel dit bericht
Print Friendly, PDF & Email
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties