31 juli 2020

Jaarverslag 2018 (Jaarboek 42 2019 pg 117-118)

Niets uit deze publicatie mag worden overgenomen zonder toestemming van de Stichting Werkgroep Oud-Castricum.


Jaarboek 42, pagina 117

Historisch informatiecentrum De Duynkant.
Historisch informatiecentrum De Duynkant. Foto Ted Telleman.

Ons clubgebouw, het Historisch Informatie Centrum De Duynkant, is klaar. De bouw is afgerond, er is geschilderd en het interieur is opnieuw ingericht. De nieuwe archiefruimte met overzichtelijk gerangschikte documenten heeft nu klimaatbeheersing en de werkruimte is goed georganiseerd. De nieuwe filmzaal heeft een digitaal beeldscherm en biedt ruimte aan 40 bezoekers. Hier staat ook het meubilair dat de gemeente Castricum schonk. De tentoonstellingsruimte is vernieuwd en kreeg twee vitrinekasten van de Lionsclub Castricum-Heemskerk en tafels en stellingen van de bibliotheek Kennemerwaard en de Historische Kring Heemskerk. We hebben een prachtig clubgebouw gekregen en bedanken onze vrijwilligers en alle sponsors voor hun bijdrage.

De Gulle Tuin rondom ons clubgebouw is in opbouw. Er is een duintje met helmbeplanting aangelegd van zand uit het duingebied met toestemming van PWN. De vrijwilligers hebben duinflora aangeplant met hulp van biologe Thea Spruijt en hovenier Arend Koet. In de tuin staat duinflora en de soorten zijn afgestemd op het leefmilieu van de wilde bij. Voor het beheer van de tuin zijn afspraken gemaakt met de gemeente Castricum.
Op 15 juni verrichtte burgemeester Mans de opening van De Duynkant. Voorzitter Peter Sibinga sprak het welkomstwoord. En Gerard Veldt gaf een humoristische toespraak. De officiële openingsmiddag was druk bezocht, onder meer door sponsoren, bestuursleden van historische verenigingen uit de regio, bedrijven, andere relaties en natuurlijk onze vrijwilligers.

Tentoonstellingen

De nieuwe openingstijden voor tentoonstellingen zijn op de eerste en derde zondag van de maand van half twee tot 4 uur ’s middags.
De eerste nieuwe tentoonstelling met een film van Hans Kinders in ons uitgebreide clubgebouw De Duynkant ging over het verdwenen buurtje de DuinkantOp 21 oktober is de tentoonstelling Protest geopend. Deze tentoonstelling met een film van Anton Visser ging over acties en demonstraties die de afgelopen 50 jaar in onze gemeente zijn gehouden.

Speurtocht

Op 14 oktober organiseerde Rino Zonneveld met de taakgroep Archeologie in het kader van de Nationale Archeo-


Jaarboek 42, pagina 118

logiedag een speurtocht in Castricum. De 60 deelnemers kregen uitleg over de Pancratiuskerk, de stolpboerderijen in de Oosterbuurt, de vondst van het skelet van Hilde, boerderij Kronenburg, het Blockhuijs en bunkers. Ze bezochten de 150 jaar oude boerderij van Niek Kuijs. En ze konden met een metaaldetector munten opsporen.

41e Jaarboek

Het 41e Jaarboek werd op 26 oktober gepresenteerd. Het eerste exemplaar werd overhandigd aan Nardus Bos die in een boeiend artikel zijn jeugdherinneringen uit de Tweede Wereldoorlog heeft beschreven. In dit 120 bladzijden tellende jaarboek zijn verder een reeks van uiteenlopende onderwerpen behandeld.

Donateursavond

Op 15 november kregen onze donateurs in de Maranathakerk speciale lezingen en een film over het gebied rond Kronenburg aangeboden. De lezingen gingen over muntvondsten, mondeling overgeleverde geschiedenis en schilderijen rond Heemskerk.

Schatrijke Duinen

Op 7 december presenteerde het Steunpunt Monumenten en Archeologie Noord-Holland in slot Assumburg het prachtige boekwerk Schatrijk Noordelijk Duingebied. De artikelen daarin over Castricum en Bakkum gaan over de wei van Brasser, de nederzetting Arem, de oorlog van 1799, de pottenstapel, de Atlantikwall, bunkers en schuilkelders. Het steunpunt was op 19 juni te gast in De Duynkant voor een rondetafelgesprek.

Website

Onze website is geheel vernieuwd, beveiligd en aangepast aan de nieuwste technische ontwikkelingen. Er waren in 2018 bijna 33 duizend unieke bezoekers (elke bezoeker wordt maar 1 keer mee geteld), die in totaal 223.500 pagina’s informatie bekeken. Dat is veel: 90 unieke bezoekers per dag en meer dan 600 pagina’s per dag. Veel bekeken onderwerpen zijn bijvoorbeeld de beeldbank, de jaarboekinhoud, genealogie en de ‘Castricum terug in de tijd nieuwsberichten’. Op de beeldbank zijn naast de populaire foto’s van Castricum en Bakkum ook de kunstwerken uit de jubileumtentoonstelling ‘Castricumse Streken’ te zien.

Bestuur, leden en donateurs

Op 31 december 2018 was het bestuur als volgt samengesteld:
Peter Sibinga, voorzitter, Albert Lourens, secretaris, Theo Admiraal penningmeester, Cor Smit, lid en Rino Zonneveld, lid.

Op 31 december kon de stichting rekenen op de steun van 1.217 donateurs.
Ook in 2018 hebben de leden van de werkgroep zich ingezet voor het in herinnering houden van de historie van Castricum en Bakkum.

Aan onze leden en donateurs komt veel dank toe voor hun bijdrage aan de Stichting Werkgroep Oud-Castricum in het afgelopen jaar.

Marja Lute – Stet

Deel dit bericht
Print Friendly, PDF & Email
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties