5 maart 2021

Inhoudsopgave (Jaarboek 01 1978, pg 1)

Niets uit deze publicatie mag worden overgenomen zonder toestemming van de Stichting Werkgroep Oud-Castricum.


Jaarboek 1, pagina 1

Kastje, linkerzijkant, met afbeelding van de Pancratiuskerk.
Kastje, linkerzijkant, met afbeelding van de Pancratiuskerk. Dorpsstraat 113 in Castricum, 2016. Schilder: Frans Zaal. Foto Jacques Schermer. Toegevoegd.

Inhoudsopgave

Voorwoord (hieronder)pagina 2
De St. Pancratiuskerk te Castricumpagina 3
Friese Put in het plan Molendijkpagina 8
Kaap “Kastrikum” deel van een Russisch eilandpagina 11
Informatie over de werkgroep Oud-Castricumpagina 17
Jaarverslag 1977pagina 18
Wie was…. Joachim Nuhout van der Veenpagina 20
Castricum-honderd jaar geledenpagina 22
Kroniek 1977pagina 23

Jaarboek 1, pagina 2

Voorwoord

De Stichting Werkgroep Oud-Castricum kan zoals vele van haar zusterverenigingen niet teruggrijpen op een lange historie van haar bestaan. Zij bestond in 1977 tien jaar. Evenmin kan Castricum pronken met een historische binnenstad of een roemrucht verleden. Ondanks haar eeuwenoude verleden heeft Castricum als zodanig aan de geschiedenis van ons vaderland maar weinig bijgedragen. Hooguit één of tweemaal worden we in de vaderlandse geschiedenis boekjes genoemd.

In het dorp is er niet ( en wordt er nog niet) zuinig omgesprongen met dingen die aan het nabije verleden herinneren, al hoewel er gelukkig het laatste jaar een positieve ontwikkeling merkbaar is.

Begrijpt U mij goed: de Stichting is er niet op uit om Van Castricum een soort onbewoonbaar openlucht museum te maken, noch is het een club die alleen maar in het verleden leeft. De uitgifte van een Castricums Jaarboekje bewijst het tegendeel. Een initiatief ingesteld bij het 10-jarig bestaan en mede mogelijk gemaakt door een legaat van de heer J. Pfund, een man die ons dorp altijd een warm hart heeft toegedragen. Het Castricum’s Jaarboekje wil de toch wel rijke historie van ons dorp en zijn bewoners meer bekendheid geven en daarmede trachten meer begrip te kweken voor de doelstellingen van de Werkgroep, in de hoop dat de weinige dingen die in Castricum nog aan het verleden herinneren niet voor altijd verloren zullen gaan.

G. van Geenhuizen
voorzitter Werkgroep Oud-Castricum

Print Friendly, PDF & Email
Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties