17 juli 2018

In memoriam Jaap Stuifbergen (Jaarboek 28 2005 pg 89)

Niets uit deze publicatie mag worden overgenomen zonder toestemming van de Stichting Werkgroep Oud-Castricum.


Jaarboek 28, pagina 89

In memoriam Jaap Stuifbergen

Jaap Stuifbergen

Jaap Stuifbergen is op 24 juni 2005 op 58-jarige leeftijd plotseling in Den Helder overleden. Jaap was al vanaf 1985 intensief betrokken bij de activiteiten van Oud-Castricum. Hij is vooral actief geweest op het gebied van foto’s, dia’s en film. Samen met Loek Zonneveld heeft hij voor de inwoners van Bakkum en Castricum vele dia-avonden georganiseerd met beelden van ons vroegere dorp. De avonden van ‘Jaap en Loek’ werden een begrip in het dorp.

Ook heeft Jaap als verzamelaar van foto’s en ansichten over ons dorp veel materiaal bijeen gebracht, waarvan kopieën in de collectie van Oud-Castricum werden opgenomen. Zo heeft hij ook een belangrijke rol gespeeld in de verwerving van de collectie Pennekamp voor Oud-Castricum.
Naast zijn bijdrage aan meerdere artikelen in de jaarboekjes was hij ook nauw betrokken bij de uitgave van enkele boeken over het verleden van Castricum.

Jaap had vele ideeën, was zeer inventief en soms ook impulsief. Niet altijd was realiseerbaar wat hij voorstelde of lag het in de lijn van de Werkgroep. Van zijn ideeën zijn onder andere de uitgifte van een set speelkaarten met foto’s van het oude Castricum in samenwerking met de winkeliersvereniging gerealiseerd en ook de uitgifte van een panoramafoto uit de jaren (negentien) zestig, genomen vanaf de Papenberg.

Samen met Wil Steeman leverde Jaap gedurende een aantal jaren tekst en fotomateriaal voor de rubriek ‘Oud en Nieuw’ in het Nieuwsblad voor Castricum en verzorgde hij met Loek Zonneveld de tentoonstellingen van de Werkgroep bij de nieuwjaarsmanifestaties van de gemeente Castricum.

De Werkgroep deed nooit vergeefs een beroep op hem; zo stelde hij op de donateursavonden zijn professionele apparatuur met twee geschakelde dia-projectoren ter beschikking en wist hij veel, nog goed bruikbaar kantoormeubilair kosteloos voor De Duynkant te verwerven. Door zijn vrolijke uitstraling was het plezierig met Jaap samen te werken. Hij had duidelijk een eigen mening en ging soms zijn eigen weg.

Jaap is van zeer veel betekenis geweest voor de Werkgroep Oud-Castricum en heeft door zijn dia-presentaties samen met Loek Zonneveld voor menig dorpsgenoot een fijne avond verzorgd. Wij zullen hem missen en zijn heel dankbaar voor datgene wat hij voor de Werkgroep en voor velen van ons persoonlijk heeft betekend.

Deel dit bericht
Print Friendly, PDF & Email
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties