Niets uit deze publicatie mag worden overgenomen zonder toestemming van de Stichting Werkgroep Oud-Castricum.
Jaarboek 46, pagina 39
‘Het booreiland’ of de tandartsengroepspraktijk
Bijna iedere Castricummer of Bakkummer is er wel eens geweest, Schelgeest 1, in de volksmond ´Het Booreiland`.
Daar staat de tandartsengroepspraktijk Castricum, waar menig gebit van de inwoners wordt opgeknapt of onderhouden. Deze praktijk, in 1973 opgericht, was in Nederland een van de eerste waar vier tandartsen samen in een gebouw patiënten gingen behandelen. Dick Lens, tandtechnicus en een van de eerste gebruikers, heeft het verhaal van het ontstaan opgeschreven.
Het huidige gebouw
Begin jaren (negentien) zeventig. Vier tandartsen nemen een initiatief om een nieuwe groepspraktijk te beginnen ergens in het dorp. De werkomgeving van de tandartsen is niet al te best en ze zoeken naar nieuwe huisvesting.
Guus Berlijn werkt in een omgebouwde garagebox aan de Laanacker. Sietse de Jong, de opvolger van Rudy Visser, zit in een winkelpand in de Anna Paulownastraat. Otto Wiersema trekt bij hem in. Roel Kant, de vierde tandarts, sluit zich bij hen aan. Ze willen allemaal graag verhuizen.
Ze verzoeken de gemeente om een perceel bouwgrond te zoeken voor een nieuw te bouwen groepspraktijk. De gemeente wil graag meewerken aan dit initiatief en stelt voor om de praktijk te vestigen aan de Schelgeest, hoek Vinkenbaan en Poelven.
Elke tandarts koopt naar rato van ingebruikname van vloeroppervlak een deel. Mocht een tandarts een opvolger vinden, dan kan dat aan die opvolger worden verkocht.
De bouw
De tandartsen gaan akkoord met de plek, het bevalt ze. Ze kopen de grond van de gemeente en gaan aan de slag. Prof. Touber maakt een ontwerp en na goedkeuring in 1971 van de bouwtekeningen gaat aannemingsbedrijf Gr. Smit uit Sint Pancras aan de slag.
Het is een uniek ontwerp. Het is de eerste praktijk in Nederland waar vier tandartsen in één gebouw zitten, maar waar ze wel hun eigen behandelruimtes, eigen patiënten en assistenten hebben. Er is wel een gemeenschappelijke receptie en wachtruimte.
Uiteindelijk bleek het heel goed te bevallen en gaat men over tot uitbreiding van de praktijk. Er komt een orthodontiepraktijk en tandtechnisch laboratorium. Dick Lens werd benaderd voor het tandtechnisch lab.
“Toen Otto Wiersema mij vroeg of ik wilde participeren in de nieuwbouw, hoefde ik er niet lang over na te denken. Ik wilde graag meedoen. Ik was al een aantal jaren mede vennoot in een tandtechnisch laboratorium in Amsterdam. Met Otto Wiersma had ik al een paar keer samengewerkt.
Kennissen en vrienden van mij, die patiënten waren van Otto, vroegen hem of ik het tandtechnische werk moest gaan maken. Maar iedere keer de files voor de Velsertunnel vanuit Amsterdam, toen nog met een enkele buis, werd op een gegeven moment meer ergernis dan genoegen.
Mijn tandtechnisch laboratorium heb ik toen gevestigd in de oude praktijkruimte van Roel Kant. Roel zag de uitbreiding niet zitten en vertrok naar de Cieweg.”
Jaarboek 46, pagina 40
Welke tandartsen waren er nog meer in die tijd? Rudy Visser, in 1964 praktijk houdend aan de Mient en later aan de Van Haerlemlaan, deed zijn praktijk over aan Sietse de Jong.
Leo Goyarts zat aan de Wilhelminalaan en later aan de Helmkade.
Roel Kant ging na zijn verblijf aan de Schelgeest naar de Cieweg, evenals Foppe Huisinga. Freek Elema zat aan de Droogbloem en Cees Karsten aan de Laan van Albert’s Hoeve.
Uitbreiding, verbouwing en patiënten met de bouwlift
Het gebouw bleek snel te klein en de tandartsen besloten tot uitbreiding over te gaan. Er werd een architect gevonden, Ronald Wilken van B.W.B uit Purmerend. Hij maakte het ontwerp van het huidige gebouw, uitgevoerd door P. Bot uit Heerhugowaard. Dat was een hele puzzel. Er moest een etage boven op het gebouw worden gezet.
Het was geen eenvoudige klus; de nieuwbouw moest over het bestaande gebouw heen gezet worden. Dat werd gedaan met een bijzondere staalconstructie. Als eerste werd de bestaande fundering van 1973 verbreed om de staalconstructie te plaatsen. Het was een enorm ingewikkelde klus.
Dick Lens: “De patiënten moesten er zo weinig mogelijk last van hebben en dus moest de aanvoer van bouwmaterialen, het storten van beton en monteren van de staalconstructie op van tevoren vastgestelde tijden plaatsvinden. Patiënten die slecht ter been waren, konden met de bouwlift van de aannemer op de bovenverdieping komen. De vaste trap was er nog niet.
Toen de bovenbouw gereedkwam in 1981, kon iedereen naar boven verhuizen. Dick vertelt: “Ik ging ook voorlopig boven zitten met mijn tandtechnisch laboratorium, dat nu de koffiekamer is. Voor de nieuwe orthodontieprakrijk had zich inmiddels Diny Volkers gemeld, die al samen met Ruud Lehman werkte in Heemskerk. Diny Volkers zou één dag in Heemskerk blijven werken en de rest van de week in Castricum. Ruud andersom, één dag in Castricum en de rest van de week in Heemskerk.”
Iedere tandarts had zijn specialiteit. Zo kon Guus Berlijn elke kies trekken die de anderen er niet uit kregen. Zeilen was zijn hobby, en daardoor had hij heel sterke polsen.
Nog meer uitbreiding
De vierde tandarts in de praktijk werd Dick Bossers die de opengevallen plaats van Roel Kant innam. Tot de nieuwbouw gereed was, heeft hij dankbaar werk verricht op Duin & Bosch. Daar was wel een behandelruimte maar geen tandarts die op regelmatige basis consulten deed. De mondhygiënisten zijn in de jaren (negentien) tachtig erbij genomen, ze huren nog steeds van de praktijk. De assistenten en receptionisten zijn in dienst van de groepspraktijk.
Op 26 juni 1981 werd het vernieuwde gebouw geopend met een receptie. De toenmalige burgemeester Gmelich Meijling was aanwezig. Er was geen officiële opening, want het werk ging gewoon door. De patiënten gaan en gingen altijd voor.
Het is aan de Schelgeest nog steeds een drukke boel en de laatste tijd is er weer verbouwd.
Het blijft een plek waar je voor noodzakelijke en professionele mondzorg terecht kan, al blijft het nog steeds het booreiland heten. Gelukkig zijn ook de boortechnieken en pijnstilling aanzienlijk verbeterd, zodat je met een prachtige smile het booreiland weer verlaat.
Dick Lens