Niets uit deze publicatie mag worden overgenomen zonder toestemming van de Stichting Werkgroep Oud-Castricum.
Jaarboek 31, pagina 77
Houten graftekens bij de oude dorpskerk
Aan de noordkant van de oude dorpskerk, op het gesloten deel van het kerkhof, staan verschillende oude grafmonumenten, die veelal in natuursteen zijn uitgevoerd. Vooraan op het kerkhof, goed te zien vanaf het toegangspad, stonden drie houten graftekens die door weer en wind, gedurende meer dan 100 jaar, sterk waren aangetast en waarvan de tekst niet meer leesbaar was.
Om ons te vergewissen van de waarde van deze oude graftekens en de mogelijkheid tot herstel, werd contact opgenomen met de vereniging de Terebinth. Deze vereniging heeft als belangrijkste doelstelling het behoud van rustplaatsen en het attent maken op de cultuurhistorische waarden ervan. De heer Wietsma uit Heemskerk bezocht in 2006 de begraafplaats en bevestigde onze verwachting dat deze oude houten ‘grafplanken’ een zeldzaamheid zijn in onze streek en adviseerde alles in het werk te stellen om deze te behouden.
Vervolgens werd contact gelegd met de beheerder van de begraafplaats, het college van Kerkrentmeesters van de Protestantse Gemeente en met de Stichting Castricums Monument ons een zorg. Gesteund door positieve reacties waagden we een volgende stap en vroegen aan de heer Ton Borst, directeur van Borst Bouw te Castricum, een offerte uit te brengen voor de restauratie. Na een bezoek aan het kerkhof ging hij onmiddellijk tot actie over en liet de drie graftekens naar zijn bedrijf afvoeren om te laten drogen. De offerte is nooit gekomen. In zijn werkplaats aan de Castricummer Werf liet de heer Borst de restauratie gratis uitvoeren. Hij adviseerde vervolgens voor het schilderwerk de heer Jan Breetveld te vragen, vanwege zijn ervaring met het zetten van letters. In de schuur achter zijn huis aan de Ruiterweg deed ook Jan Breetveld dit bijzondere werk geheel belangeloos. Het resultaat mag er zijn !
Tijdens de jubileumtentoonstelling van de Werkgroep in oktober 2007 in de Dorpskerk waren daar al twee gerestaureerde graftekens te zien. Op 30 november konden ze alle drie door de voorzitter van de Werkgroep Oud-Castricum worden overgedragen aan de voorzitter van het College van Kerkrentmeesters Hans Meppelink en op het kerkhof worden teruggeplaatst.
Hierbij was ook een familielid betrokken van een van de overledenen, de heer Cor Mooij. Hij was de kleinzoon van Aafje van der Schinkel, die op 9 mei 1887 op 26-jarige leeftijd overleed en hier werd begraven. Op een tweede grafteken staan de namen van haar ouders. Het derde, iets minder oude grafteken, betreft drie leden van de familie Veenstra-Hoogterp, die in 1904, 1927 en 1935 overleden.
Door de geslaagde restauratie, met dank aan Ton Borst en Jan Breetveld, hebben de drie bijzondere grafmonumenten weer een waardige plaats op het sfeervolle kerkhof gekregen.
Piet Blom
Niek Kaan