7 augustus 2023

Felicitatiebrief van donateur (Jaarboek 40 2017 pg 28)

Niets uit deze publicatie mag worden overgenomen zonder toestemming van de Stichting Werkgroep Oud-Castricum.


Jaarboek 40, pagina 28

Gefeliciteerd Werkgroep Oud-Castricum

Bob Morélis
Bob Morélis

De werkgroep mag bouwen op een groot aantal donateurs, die zowel in als buiten Castricum wonen. Bob Morélis uit Gorinchem behoort tot de trouwe kern en kijkt elk jaar weer uit naar het nieuwe jaarboek. Wij mochten van hem de volgende felicitatie ontvangen.

“Het is me een genoegen iets te schrijven voor de Werkgroep Oud-Castricum ter gelegenheid van het veertigste jaarboek dat verschijnt in het jaar waarin de werkgroep haar gouden jubileum viert. De jaarboeken heb ik bijna vanaf het eerste uur in mijn bezit.
Alleen de eerste twee jaren ontbreken. Voor ik goed en wel in de gaten had dat die uitkwamen, waren ze al uitverkocht. Gelukkig bracht Niek Kaan, ja toen al bij de werkgroep betrokken, uitkomst en bezorgde mij foto-kopieën, zodat ik de serie compleet heb. En zeker als oud-inwoner van Castricum is het elk jaar weer een feest als het nieuwe jaarboek in de bus valt.

In 1946 geboren en 25 jaar getogen in Castricum, woon ik nu, na een aantal omzwervingen, alweer 41 jaar in Gorinchem. Gorkum zoals het in de volksmond heet.

Castricum en Gorkum zijn twee totaal verschillende plaatsen, maar allebei met hun eigen charme. Castricum met zijn rijke, afwisselende natuur van polder, strand, bos en duin. Gorkum met zijn rijk historisch verleden. Want Gorinchem, die oude vestingstad, gelegen aan de Merwede tegenover de vestingstad Woudrichem en slot Loevestein vormen samen de vestingdriehoek, een toeristische attractie met allure.

Zij vormen ook de zuidelijke begrenzing van de Hollandse Waterlinie, die met de Stelling van Amsterdam westelijk Nederland moest beschermen tegen de eventuele vijand. Gorinchem heeft dus een zekere historische betekenis en daarom ook een aantal keren de geschiedenisboekjes gehaald. We hoeven alleen maar te denken aan de spectaculaire ontsnapping van Hugo de Groot vanuit slot Loevestein in een boekenkist. Een ontsnapping (naar Gorkum) die nooit was gelukt zonder de hulp van zijn Gorkumse vrienden.
Zo zouden er nog meer interessante historische feiten en feitjes over Gorkum vermeld kunnen worden.

Maar één ding heeft Gorkum niet en dat is een jaarboek. Elk jaar kijk ik er weer naar uit om het te ontvangen. Bescheiden begonnen in 1978 met 24 bladzijden, is het in 2016 uitgegroeid tot een boekwerk van 124 bladzijden vol met historische wetenswaardigheden over Castricum. Zelf heb ik de naoorlogse ontwikkeling van Castricum van dichtbij meegemaakt. Het is ontzettend leuk om daar dan zoveel jaar later weer iets van terug te lezen in het jaarboek. De beschrijving van een bepaalde familie vind ik altijd erg boeiend, omdat er dan vaak een oude bekende langskomt. Het grappige is, dat ik ze wel herken als ze 40 jaar jonger zijn, maar niet meer zoals ze er nu uitzien. Artikelen over een beroepsgroep, sport, muziek of andere verenigingen zijn ook altijd een feest van herkenning, zoals het artikel ‘Popmuziek in Castricum in de jaren zestig’ uit het jaarboek van 2008, waarin ik zelf ook nog voorkom.

Ik vind het bijzonder knap hoe jullie elk jaar weer zoveel informatie weten te verzamelen om die met jullie donateurs en andere lezers te delen. Daarom wil ik de Werkgroep Oud-Castricum heel hartelijk feliciteren met dit prachtige jubileum en spreek de wens uit dat we nog vele jaren mogen genieten van het fraaie jaarboek!”

Bob Morélis

Print Friendly, PDF & Email
Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties