Veldt, familie, aanvullingen (Jaarboek 08 1985 pg 51)

Niets uit deze publicatie mag worden overgenomen zonder toestemming van de Stichting Werkgroep Oud-Castricum.


Jaarboek 8, pagina 51

De familie Veldt

Boerderij Piet Veldt, Brakersweg 77 in Castricum. Gesloopt in 1943. Schilder: H. de Mol. Foto Jacques Schermer. Toegevoegd.

Aanvullingen

In het 5e jaarboekje is in de rubriek ‘de Castricumse familie …’ de stamboom van de familie Veldt gepubliceerd. Inmiddels zijn er uit het voortgaande archiefonderzoek ook betreffende de familie Veldt aanvullende gegevens gevonden.

In het genoemde artikel wordt verhaald over Jacob Veldt, die is geboren in Bennebroek, de bakermat van de familie Veldt. Deze Jacob Veldt komt direkt na zijn huwelijk in 1794 in Heemskerk wonen en vestigt zich vervolgens omstreeks 1811 in Castricum.

Inmiddels weten wij dat hij als hij nog maar pas in Heemskerk woont op 6 november 1794 een huis en erf koopt. Dit huis is een herberg met stallen en tuin gelegen aan de Rijksstraatweg bij Noorddorp te Heemskerk.
Deze herberg was vanouds genaamd ‘de Roomolen’; hier juist halverwege de afstand Haarlem – Alkmaar werden de paarden van de postkoets gewisseld.

Jacob Veldt koopt de herberg met 5 percelen weiland bijna 6 hectare groot voor te samen 6.000 gulden; per 1 januari 1795 kan hij het in gebruik nemen. Met de bijna 2 hectaren land te Heemskerk, die al in het bezit waren van de familie Veldt, heeft Jacob tevens het boerenbedrijf kunnen uitoefenen.

Zestien jaar later op 20 december 1811 verkoopt Jacob Veldt de herberg met de bijbehorende percelen land voor slechts 3.700 gulden aan Jan van der Weijer, voerman wonende te Haarlem. De herberg werd toen ‘Halfweg’ genoemd; de herberg is niet meer, een boerderij op dezelfde plaats met deze naam herinnert ons nog aan de tijd van de postkoets.

Enkele maanden voor deze verkoop op 2 oktober 1811 koopt Jacob Veldt een boerderij met circa 4 hectare weiland aan de Brakersweg in Castricum. Vanaf dit moment is de familie Veldt tot voornamelijk een Castricumse familie uitgegroeid.

Print Friendly, PDF & Email
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties