Kroniek 2013 van Castricum en Bakkum (Jaarboek 37 2014 pg 118-120)

Niets uit deze publicatie mag worden overgenomen zonder toestemming van de Stichting Werkgroep Oud-Castricum.


Jaarboek 37, pagina 118

Januari

1 De kern Castricum – Bakkum telt 22.508 inwoners, 78 minder dan op 1 januari 2012.

8  De strandpost van de EHBO Castricum en de reddingsbrigade De Strandlopers krijgen op de nieuwjaarsreceptie de gemeentelijke waarderingsspeld.

9  Karin Mulder volgt Hans Rook op als voorzitter van de stichting Muttathara.

11 Burgemeester Mans opent het jubileumjaar van AC Borst Bouw door de onthulling van een logo op de gevel van het bedrijfsgebouw op de Castricummerwerf.

13 Michel Butter is de beste Nederlander op de Halve Marathon van Egmond.

22  Mevrouw Everdina Ellens – Lemstra, woonachtig in De Boogaert, is 105 jaar oud geworden.

23  De gemeenteraad besluit permanente huisjes op campings in het buitengebied mogelijk te maken.

24  Op het terrein van Duin en Bosch gaat een centrum voor medische diagnostiek ‘Salt’ van start.

28 Wethouder Christel Portegies neemt een petitie in ontvangst, ondertekend door 80 ondernemers, waarin gevraagd wordt om een integrale visie voor het dorpshart.

Februari

2 Sportevenement Castricum Beweegt. Atleet Michel Butter en atlete en wielrenster Monique Arkenbout worden uitgeroepen tot respectievelijk sportman en sportvrouw van het jaar 2012.

3 Het carnavalsfeest voor mensen met een verstandelijke beperking, met Play Back Show onder leiding van Henny Huisman, is opnieuw een groot succes.

7  Hans Kaandorp wordt gekozen tot nieuwe voorzitter van Vitesse ’22.

8  De voorzitter van Oud-Castricum Frans Duffhues heropent het verbouwde bankkantoor van de ABN-Amro in de Dorpsstraat.

14 Hotel Het Oude Raadhuis kan dankzij de steun van een opgerichte stichting Vrienden van het Oude Raadhuis worden heropend.

23 Zeebotenvereniging De Salamander viert het 40-jarig bestaan.

Maart

7 Johanna’s Hof herdenkt het 80-jarig bestaan.

13 De gemeente maakt bekend dat Robert de Rijke voor enkele maanden als cultuurcoördinator is aangesteld. Hij zal ook worden betrokken bij de oprichting van een Cultuurplatform.

14 Wethouder Marianne Zonjee – Zonneveld is vanwege een burn-out langdurig uitgeschakeld en zal tijdelijk worden vervangen door Fred Mosk, oud-wethouder van Beverwijk.

16 Rijksmonument paviljoen Breehorn is verbouwd tot 58 appartementen voor cliënten van Dijk en Duin. Belangstellenden worden in de gelegenheid gesteld een kijkje nemen.

20 Henk Hoogervorst, oud-voorzitter van Vitesse ’22 en voormalig eigenaar van Hovor Mode, is overleden.

23 De eerste zonnecentrale met 112 zonnepanelen op het dak van het kantoor van het afval brengdepot aan het Schulpstet wordt door wethouder Christel Portegies geopend.

29 Een VVV-agentschap tegenover Hotel Het Oude Raadhuis is door burgemeester Mans geopend.

April

8 Gertjan Graas wint goud bij de Europese vakwedstrijd voor schoenmakers.

10 Ook de Socialistische Partij (SP) heeft nu een afdeling Castricum.

Burgemeester Mans onthult naast het oude raadhuis een herdenkingsmonument.
Burgemeester Mans onthult naast het oude raadhuis een herdenkingsmonument.

16 Burgemeester Mans onthult naast het oude raadhuis een herdenkingsmonument – een zwerfkei – voor Joden die in Castricum ingeschreven zijn geweest en omkwamen in de Tweede Wereldoorlog. Ton de Groot deed historisch onderzoek en nam het initiatief.


Jaarboek 37, pagina 119

20 Opening van het vernieuwde uitvaartcentrum van de Associatie Uitvaartverzorging op begraafplaats Onderlangs.

20 Joop Mooij zegeviert in de finale van het Open Castricums Kampioenschap Biljarten.

26 Henk Brandsma en Han Knebel ontvangen een Koninklijke onderscheiding. Han Knebel zette zich onder andere 40 jaar in voor de Carnavalsvereniging de Windtrappers.

28 Jongerencentrum De Bakkerij puilt uit als een voormalig lid, de wereldberoemde fotograaf Rineke Dijkstra, komt vertellen over haar werk.

30 Op initiatief van Simone Veldt – Bakker hebben amateurschilders schilderijen van koningin Beatrix vervaardigd. Ze worden onder leiding van veilingmeester Kees Kroone geveild ten bate van het Oranjefonds.

Mei

3 Van 3 tot en met 12 mei staat Camping Bakkum weer in het teken van een bijzonder verhalenfestival, de tweede editie van ‘Bakkum Vertelt’.

5 Leden van de Atletiekvereniging Castricum brengen het vredesvuur uit Wageningen naar Castricum dat op het Bakkerspleintje wordt ontstoken. Een colonne van oude legervoertuigen trekt door het dorp.

12 De Benjamins van de rugbyclub Castricum zijn eerste geworden op de Nederlandse jeugdkampioenschappen.

14  Chris de Leeuw, erelid van FC Castricum, is overleden.

15  De Castricumse Uitvaartvereniging, ontstaan uit de begrafenisverenigingen De Laatste Eer (1924) en Sint Barbara (1927) wordt opgeheven. Hiermee komt een einde aan de bijna 90-jarige historie.

22 Er wordt een oproep geplaatst vanwege de vermissing van een kunstwerk uit het gemeentehuis van Castricum. Het gaat om een aquarel van Dirk Langendijk.

Juni

1 De Kunstfietsroute kent nieuwe stops, waaronder de ‘Jacobi-vleugel’ en de Oude-Werkplaats op het terrein van Dijk en Duin.

2 Meer dan 20 koren nemen deel aan het Muziekfestival ‘Van Dorp tot Kust’, georganiseerd door het Shanty en Folksongkoor ‘De Skulpers’.

7 Toneelvereniging Forento viert het 50-jarig jubileum bij het Hof van Kijk Uit met de opvoering van een toneelstuk getiteld ‘Jachtboek van een jonkheer’, gebaseerd op het leven van jonkheer Frits Gevers, zoals beschreven in het 26e Jaarboek van Oud-Castricum.

20 De gemeenteraad stelt een nieuw bestemmingsplan voor het Buitengebied vast.

26 De eerste fase van de Schoonwatervallei is feestelijk opgeleverd. Twee gebieden langs de Schulpvaart worden ingericht voor waterberging en nieuwe natuur.

29 Inwijding van een replica van een schelpenkar die bij het Strandvondstenmuseum te zien zal zijn. Leerlingen van de Praktijkopleiding voor de Bouw Zaanstreek/Waterland hebben de kar onder leiding van leraar Jacob Beentjes gebouwd.

30 Na vier jaar afwezigheid vindt de 25e editie plaats van de ringsteekwedstrijden in Bakkum.

Juli

4 De opening van het cultuurfestival ‘Uit de Kunst’ wordt gecombineerd met het begraven van een bouwoffer op de plaats waar het Archeologisch Informatie Centrum van de provincie Noord-Holland wordt gebouwd. Wethouder Portegies overhandigt leskisten archeologie aan de basisscholen. Ook vindt de onthulling plaats van de nieuwe informatieborden die bij gemeentelijke monumenten geplaatst zijn.

5 De plaatselijke ondernemers hebben besloten tot een gezamenlijke koopavond op vrijdag.

11 Opening van een nieuwe fietsenstalling bij het station. In totaal is er nu plaats voor ruim 3.000 fietsen.

13 Emergo heeft op het Wereld Muziek Concours in Kerkrade de vijfde plaats behaald in de hoogste (amateur) divisie.

Augustus

1 Nettie Ruijter, lid van verdienste van de Tennisclub Bakkum, is op 86-jarige leeftijd overleden.

12 Voor de laatste keer knutselen voor kinderen met Vakantie Kindervreugd onder leiding van Wil Harff en Trees Knebel. Ruim veertig jaar heeft deze organisatie in de schoolvakanties allerlei activiteiten georganiseerd.

16 Het jaarlijkse timmerdorp is afgesloten met een spectaculair vuur en een duik van deelnemers en vrijwilligers in de naburige parkvijver.

17 Ad van der Park wint het Open Golftoernooi op sportpark De Puikman.

23 Drie dagen genieten van heerlijke gerechten tijdens Castricum Culinair op De Brink.

September

1 Jan Veldt presenteert zijn boek ‘Kroniek van Veldt Verhalen’.

1 Vitesse ’22 heeft een vernieuwde kantine. Architect Arjen Fruitema en de vrijwilligers Nico Kortekaas, Sjaak Lute en Niek Veldt onthullen gezamenlijk een fotowand.


Jaarboek 37, pagina 120

4 Gedeputeerde Elvira Sweet slaat de eerste paal voor het Archeologisch Informatie Centrum dat voortaan de naam Huis van Hilde zal dragen.

14 Open Monumentendag officieel geopend in Hotel het Oude Raadhuis, onder andere met een lezing van schrijver Thijs Goverde.

14 Bob Verhagen is Nederlands kampioen Triatlon geworden in de categorie onder 24 jaar.

14 Het nieuwe gebouw van de tafeltennisvereniging (TTVC) aan de Gobatstraat wordt feestelijk geopend. In 2011 werd het oude pand door brand verwoest.

Oktober
2
De 2000e Burgernet-deelnemer is door de burgemeester in het zonnetje gezet.

6  Feestelijke première in het Corso-theater van de film ‘Soldaat onder het zand’; een project van filmmaakster Pauline van Vliet.

7  Dick Groot en Martin Vaalburg presenteren in Hotel Borst de eerste van drie nostalgische avonden onder het thema ‘Effe buurten’.

14 De grote zaal in dorpshuis De Kern is grondig opgeknapt en heeft nu de naam ‘Van Wallenburgzaal’. Anneke van Wallenburg (1932-2011) was van 1986 tot 2009 secretaris van de Stichting Dorpshuis De Kern.

22 Er is een heel kleine aardbeving geregistreerd, waarvan de meeste inwoners niets hebben gemerkt (2,5 op de schaal van Richter). Eelco Zwikker verkoopt nu T-shirts met opdruk ‘Castricum Aardschok 2013 Sur- vivor’.

24  Machiel Postma wordt interim-voorzitter van FC Castricum. De scheidende voorzitter Martin Vaalburg en Klaas Peijs worden benoemd tot Lid van Verdienste.

25  Dorine Uljee wordt benoemd tot erelid van de volleybal vereniging Croonenburg omdat ze 25 jaar de ledenadministratie heeft verzorgd.

25 Presentatie 36e Jaarboek van Oud-Castricum.

November

3 Marina Marcker – Feeke, voormalig hoofd van de per 1 januari 2013 opgeheven VVV – ANWB Castricum, is overleden.

7 Burgemeester en wethouders hebben besloten dat honden niet meer los mogen lopen in park Noordend. De gemeente wordt bedolven onder protesten en de burgemeester schort de werking van het besluit op.

7 Charles Roos is voor zijn verdiensten benoemd tot erelid van squashvereniging Reflex.

8 Meerten Ritzema presenteert zijn boek ‘De Gereformeerden van Castricum’.

22 Opening van een voetgangersbruggetje dat via het park Noordend een verbinding vormt tussen Limmen en Castricum.

22 Overdracht van een plaquette met een afbeelding van dokter Leenaers aan de huidige bewoners van het voormalige kruisgebouw aan de Mient.

24 Presentatie jubileumboek ‘100 jaar camping Bakkum’.

26 Marko Ducro wordt benoemd tot voorzitter van de Tennisclub Bakkum.

December

4 De gemeenteraad besluit de discussie over grootschalige oplossingen voor de verkeerssituatie van de Beverwijkerstraatweg te beëindigen. Wel wordt nader onderzoek gedaan naar verbetering van de doorstroming bij de spoorwegovergang.

4 De oprichting wordt bekend gemaakt van ‘De Stichting Oer-IJ’ die zich ten doel stelt een Geopark Oer-IJ te realiseren.

10 Henk Hoogervorst is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau vanwege zijn verdiensten voor de bloemen- en bloembollensector.

10 Ad Bom, voorheen verslaggever en columnist van het Nieuwsblad voor Castricum, is op 86-jarige leeftijd overleden.

13 Het grafmonument van dr. Jacobi op de begraafplaats van Duin en Bosch wordt overgedragen aan de directeur van GGZ Dijk en Duin.

18 Dub Stuifbergen is erelid van Vitesse ’22 geworden. Niek Veldt, Adrie de Wit, Kees de Groot en Marian Hanck zijn benoemd tot lid van verdienste.

19 Elvira Sweet, gedeputeerde van de provincie Noord- Holland, onthult in het bezoekerscentrum De Hoep de vondst van het skelet van een Russische soldaat. Er is ook een replica gemaakt van zijn uniform.

20 Medeoprichter en coördinator van de Voedselbank Joop Feijen (volgens rectificatie jaarboek 38 pg 124) draagt zijn taken over aan Nienke Witkamp.

31 De gemeentelijke brandweerkorpsen worden opgeheven en in het nieuwe jaar aangestuurd door de regionale commandant van de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord.

Jeanne Groentjes – Vleugel
Niek Kaan

Print Friendly, PDF & Email
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties