Kroniek 2007 van Castricum (Jaarboek 31 2008 pg 110-112)

Niets uit deze publicatie mag worden overgenomen zonder toestemming van de Stichting Werkgroep Oud-Castricum.


Jaarboek 31, pagina 110

Kroniek 2007 van Castricum

Januari

1 De kern Castricum-Bakkum telt 22.754 inwoners, 236 minder dan het aantal inwoners op 1 januari 2006.

1 De traditionele Nieuwjaarsduik wordt afgelast wegens harde wind en hoge golven. Een groep ‘wildduikers’ gaat toch de zee in.

6 Tijdens de nieuwjaarsreceptie ontvangt verloskundige mevrouw M. Gehner – Stehouwer de gemeentelijke onderscheiding. Zij is 35 jaar verloskundige in Castricum geweest.

17 De atlete Hilda Kibet van Atletiek Vereniging Castricum wint de Halve Marathon van Egmond.

17 H. van Schoor heeft P. Sins opgevolgd als bewonersvertegenwoordiger in de Commissie Regionaal Overleg Luchthaven Schiphol (CROS).

18 De gemeenteraad kiest voor een ontwerp van architect Richard Groenendaal voor vernieuwbouw en uitbreiding van het raadhuis.

23 De bovenverdieping van restaurant Blinckers Castricum aan Zee brandt uit.

Februari

2 Mevrouw M. Suijkerbuijk – van Beek ontvangt een koninklijke onderscheiding voor haar vrijwilligerswerk voor de Epilepsievereniging Nederland.

8 Bij een verkiezing van de leukste school van Nederland, georganiseerd door Radio 538, behaalde het Jac.P. Thijsse College de tweede plaats.

11 De heer Albert Bas is op 63-jarige leeftijd overleden. Hij was bestuurslid en erelid van de Castricumse Reddingsbrigade. Verder was hij onder andere voorzitter van de Koninklijke Bond tot het Redden van Drenkelingen.

11 De Stichting Sociaal Carnaval Castricum heeft mensen met een beperking getrakteerd op een groots carnavalsfeest in een tent op de Brink.

18 Hoogtepunten van de carnavalsviering waren de optocht door Pieperduin en de uitreiking van de carnavalsonderscheidingen. Met de ‘Orde van de Luie Bul’ werden burgemeester Emmens, raadslid Irene Bouwman en Robert Zoontjes, vrijwilliger van de Carnavalsvereniging, verrast.

21 Piet Bettink, die in 2004 afscheid nam als eigenaar en directeur van het Corsotheater, overlijdt op 67-jarige leeftijd.

27 De commandant van de brandweer Robin Burgering neemt afscheid en het commando wordt overgedragen aan Petra Abma.

Maart

1 Zeven Castricumse organisaties ondertekenen de intentieverklaring voor de realisering van een nieuw cultureel centrum op de plaats van Geesterhage en de bibliotheek.

1 De stichting Roads opent de deuren van restaurant KooKKunst in het activiteitencentrum De Wissel aan de Gasstraat.

7 Bij de verkiezingen voor Provinciale Staten is de opkomst 55,24 procent, wat 1 procent lager is dan bij dezelfde verkiezingen in 2003. In de kern Castricum was het opkomstpercentage 57,66 procent.

16 Jan Bijlenga, vele jaren raadslid voor Groen Links, is overleden.

17 Ralph Tuijn vertrekt voor een solo-roei tocht over de Stille Oceaan.

April

20 De werkgroep Oud-Castricum heeft een 6,5 kilometer lange wandeling ‘In de voetsporen van Hilde’ uitgebracht, die vanuit het dorpscentrum door de Oosterbuurt voert. Het eerste exemplaar wordt overhandigd aan Harry Vermanen, de nestor archeologie van de werkgroep.

25 Bij archeologisch onderzoek op een bouwterrein naast De Boogaert zijn sporen gevonden uit de Romeinse tijd, zoals aardewerk en woningplattegronden. De eerste vondsten in dit gebied zijn al in de jaren (negentien)zestig gedaan.

28 Elf personen ontvangen dit jaar een koninklijke onderscheiding. Het zijn V. Boonstra – Blom, O. Bijvoet, M. van Doorn – de Bruine, IJ. van Gosliga, J. Glastra, T. Graas, S. Krom, S. Mooij, K. Peijs, R. Rieke, A. Zwaan – Visser. Ook wethouder B. Hes krijgt een onderscheiding.


Jaarboek 31, pagina 111

Mei

3 De eerste paal is geslagen voor het woonzorgcomplex Triade bij zorgcentrum De Boogaert.

7 Start van tentoonstellingen, excursies en andere feestelijkheden ter gelegenheid van het 40-jarig bestaan van de schildersclub Perspectief.

10 De jarige burgemeester wordt in de raadszaal door het koor ‘De Skulpers’ met een optreden verrast.

16 De Rode Kruisafdeling Castricum/Akersloot is gefuseerd met de afdeling Limmen.

Juni

1 Aan de heer en mevrouw Schotten, bewoners van een van de meest rustieke panden in de Dorpsstraat, overhandigt Piet Blom, voorzitter van Oud-Castricum, het eerste exemplaar van ‘Een rondwandeling in de oude dorpskom‘.

1 Mevrouw Bergsma – Boersma viert haar 102e verjaardag.

9 Het grootste gedeelte van strandpaviljoen ‘De Albatros’ is in de nachtelijke uren afgebrand.

10 Het koor De Skulpers houdt zijn vierde muziekfestival ‘Van dorp tot kust’ in Bakkum. Maar liefst 22 muziek- en zanggroepen laten zich op vijf locaties horen.

12 Bert Koopman treedt af als voorzitter van de korfbalvereniging ‘Helios’ en ontvangt uit handen van de burgemeester een koninklijke onderscheiding.

17 Wethouder Hommes stelt een nieuwe invalidenlift in het zwembad ‘De Witte Brug’ in gebruik.

18 In het Kortenaerplantsoen wordt een HOED (Huisartsen Onder Een Dak) in gebruik genomen.

18 Restaurant Blinckers in Castricum aan Zee wordt na de brand weer geopend.

Juli

2 Marco Borsato ontvangt in de studio leerlingen van ‘De Toermalijn’, die de prijsvraag ‘Schrijf je eigen songtekst’ hadden gewonnen en hij neemt twee liedjes samen met hen op.

5 Een 21-jarige plaatsgenote, Mariëlla Stigt, komt om het leven bij het oversteken van de spoorwegovergang Kramersweg.

14 De woningcorporatie De Wonerij laat per hangend balkon van het appartementencomplex Offenbach uit voorzorg twee bouten vervangen. Aan de bewoners is gevraagd de balkons voorlopig niet te betreden.

17 Zeventig glazen reuzenschelpen zijn op het strand te bezichtigen. De schelpen brengen gedichten en verhalen ten gehore onder de noemer ‘Zomersprookjes aan zee’.

Augustus

11 De strandhuiseigenaren voeren actie tegen het verbod van de gemeente om in de strandhuisjes te overnachten. De 184 huisjes zijn ’s avonds allemaal verlicht door duizenden kaarsen, waxinelichtjes en vurige fakkels.

13 Toch een doorstart voor het Timmerdorp! Een nieuw bestuur heeft de organisatie opgepakt.

15 De ‘Vereniging Vrienden van De Bakkerij’ overhandigt de sleutel van hun oude pand aan een vertegenwoordiger van de gemeente. De deur van het karakteristieke gebouw aan het Bakkerspleintje gaat definitief dicht, in afwachting van de sloop. Het betekent het einde van 33 jaar jongerencentrum/poppodium.

16 Sympathisanten van De Bakkerij hebben het voormalige café Voem Voem gekraakt.

24 Vijftig Castricummers zijn Nederlander geworden. De burgemeester overhandigt tijdens een feestelijke bijeenkomst de oorkondes.

26 Vier debuterende schrijvers lezen voor uit eigen werk in de strandbibliotheek. Twee maanden lang konden hier gratis en zonder pasje boeken worden geleend.

30 Het project Buurt, Onderwijs en Sport (BOS) is van start gegaan. Niet minder dan 1400 leerlingen van basisscholen doen mee aan de sportieve activiteiten die worden aangeboden.

31 De VVV-ANWB Castricum heeft een nieuwe accommodatie gevonden in de vorm van de voormalige stationsrestauratie. Wethouder Christel Portegies opent de nu veel grotere winkel.

September

1 De Mixed Hockeyclub Castricum viert het 40-jarig bestaan met een groot feest op het sportpark Wouterland. Nico Welschen ontvangt voor zijn verdiensten voor de club een koninklijke onderscheiding.

5 Rutger Smith wordt gehuldigd in het gemeentehuis wegens het behalen van een bronzen medaille bij het discuswerpen op het wereldkampioenschap in Japan.

8 De Castricumse Uitmarkt wordt voor de vijfde keer gehouden. De stichting ‘Castricum helpt Muttathara’ veilt enkele topstukken uit de winkel.


Jaarboek 31, pagina 112

Oktober

5 De tentoonstelling ‘Schatten onder je voeten’ in het bezoekerscentrum De Hoep is afgelopen. Er zijn ruim 100.000 bezoekers geweest.

11 Atlete Hilda Kibet ontvangt het certificaat van Nederlanderschap.

11 De gemeenteraad neemt afscheid van raadslid Mascha Kroone van de politieke partij CKenG. Bert Visser wordt geïnstalleerd als haar opvolger.

12 In de Dorpskerk opent de burgemeester de tentoonstelling ‘Van Oud naar Nieuw Castricum’ ter gelegenheid van het 40-jarig bestaan van de Werkgroep Oud-Castricum. Het 30e jaarboek wordt gepresenteerd en Ernst Mooij, lid vanaf het eerste uur, krijgt een koninklijke onderscheiding.

15 Gé de Wit, vijftig jaar lid van Vitesse ’22 en oudvoorzitter van de voetbalvereniging Vitesse ’22 wordt uitgeroepen tot ere-lid van deze club.

24 Castricum is ‘Milleniumgemeente’ geworden. In de raadzaal wordt gedebatteerd over het thema ‘Armoede de wereld uit, illusie of realiteit’.

27 Het Timmerdorp Castricum is tijdens een bijeenkomst in het AZ-stadion uitgeroepen tot het beste timmerdorp van Noord-Holland.

31 Een bijzonder sfeervol kunstproject ‘Allerzielen Alom’ wordt uitgevoerd op de begraafplaats ‘Onderlangs’. Veel nabestaanden herdenken op eigen wijze hun dierbaren.

November

2 Als blijk van waardering hebben de gemeente en de Stichting Welzijn zo’n 300 vrijwilligers een feest bezorgd in theater Dansende Duinen in het gebouw De Clinghe.

3 Slotmanifestatie van de activiteiten van de werkgroep ‘Castricum ontmoet’. Er wordt een multicultureel feest gegeven in de Maranathakerk.

11 Expositie en veiling bij restaurant Blinckers van beschilderde houten tafelbladen. De opbrengst ruim 33 .000 euro komt ten goede aan het hospicehuis in Beverwijk.

15 De bibliotheek en de Stichting Welzijn Castricum organiseren het groot Castricums Dictee. De scholieren van het Jac.P. Thijsse College worden verslagen door de 55-plussers. De 81-jarige Jaap de Vries is winnaar met slechts één fout.

21 De Adviesraad voor de uitvoering van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) is geïnstalleerd. Voorzitter is oud-wethouder Y. van Gosliga.

29 De gemeenteraad breekt zich het hoofd over een wens van de dorpsraad Bakkum om Castricum aan Zee te veranderen in Bakkum aan Zee. Alles blijft zoals het was.

30 Drie oude houten graftekens, gerestaureerd op initiatief van de Werkgroep Oud-Castricum, zijn overhandigd aan het college van kerkrentmeesters van de Dorpskerk. Voorts zijn drie panelen over de historie van de kerk aangeboden.

December

5 Start van een actie voor gezinshuis ‘Het Kronendak’ voor kinderen met een verstandelijke handicap.

8 Feestelijke opening van de wandelroute over de Korendijk door wethouder Christel Portegies. Er is een fraai boekwerkje uitgebracht, waarin de route door Ernst Mooij is beschreven.

8 Het 25-jarig bestaan van het biljartcentrum van de gebroeders Veldt wordt gevierd. Ber Veldt neemt afscheid, maar Jan Veldt en zijn vrouw Gonnie zetten de zaak voort.

13 Bert Zonneveld krijgt uit handen van wethouder Hes een oorkonde en een speldje voor zijn opruimactiviteiten op het strand. Hij is de ‘zwerfvuilafpakker’ van het jaar.

17 De laatste soosmiddag van de Projectgroep Arbeidsuitgeschakelden Castricum (PAC) vindt plaats in verband met opheffing van de vereniging.

20 De nieuwe Cieweg en het gerenoveerde speelveld aan Het Korte Land worden officieel in gebruik genomen met snert en roggebrood.

23 Jaap Dekker werkt veertig jaar als begeleider bij de schildersclub ‘Perspectief’ en ter gelegenheid daarvan is hem een receptie aangeboden.

30 Hans Rook heeft Tim Joosse opgevolgd als voorzitter van de stichting ‘Castricum helpt Muttathara’.

Jeanne Groentjes – Vleugel
Niek Kaan

Print Friendly, PDF & Email
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties