Kroniek 2003 van Castricum (Jaarboek 27 2004 pg 94-96)

Niets uit deze publicatie mag worden overgenomen zonder toestemming van de Stichting Werkgroep Oud-Castricum.


Jaarboek 27, pagina 94

Kroniek 2003 van Castricum

Januari

1 De kern Castricum-Bakkum telt 23.292 inwoners; 54 minder dan op 1 januari 2002.

9 Vogelaars uit heel Nederland reppen zich naar het infiltratiegebied in de duinen waar de zeldzame grote tafeleend is waargenomen.

16 Theo Dekker ontvangt in verband met zijn 25-jarig lidmaatschap van Pancratius het zilveren insigne van het Nederlands Centrum voor Amateurtoneel.

20 Start van de grootscheepse herinrichting van het kampeerterrein Bakkum. Ook worden verschillende natuurontwikkelingsprojecten rond de camping uitgevoerd.

25 De brandweerlieden Jan Beerse, Jan Weda en Hans Houtenbos zijn bij hun afscheid benoemd tot lid in de orde van Oranje Nassau.

Restaurant Apicius.
KoffiecafƩ en banketbakkerij Kuilman. Hoek van der Mijleweg en van Oldenbarneveldweg in Bakkum, 2000. In de winkel stond Joke Kuilman en de koffiebar was in handen van Marian Kuilman. In 2001 zijn ze gestopt en is het pand verkocht. Nu is restaurant Apicius hierin gevestigd. Collectie Stuifbergen. Toegevoegd.

30 Het ruim een jaar geleden geopende restaurant Apicius in Bakkum van Thorvald en Gaylord de Winter wordt verrast met een Michelinster.

30 Aan het Bonhoeffer College wordt voor de tweede keer de ‘Horizon Grensverleggend Onderwijsprijs’ toegekend. Acties worden gevoerd om geld in te zamelen voor een school in Peru.

Februari

8 Een golfwedstrijd tussen Egmond en Castricum brengt 12.000 euro op voor het Nationaal Fonds Kinderhulp.

16 Grote belangstelling voor de door PWN en Lionsclub georganiseerde Winterdag in het duingebied met spelletjes en activiteiten.

Luchtfoto van de omgeving van Kasteel Kronenburg..
Luchtfoto van de omgeving van Kasteel Kronenburg. De contouren van de slotgracht zijn zichtbaar Heemstederweg in Castricum. Collectie Oud-Castricum. Toegevoegd.

18 De aanwijzing tot provinciaal archeologisch monument van het gebied rond Kronenburg wordt bekend gemaakt.

18 Bij werkzaamheden op het kampeerterrein Bakkum wordt een Duitse brisantgranaat uit de Tweede Wereldoorlog gevonden.

22 Ter gelegenheid van het 55-jarig bestaan organiseert de Postzegelvereniging Castricum een tentoonstelling en een ruilbeurs.

Maart

2 Een grote carnavalsoptocht onder leiding van prins Inspirator trekt door de straten van Castricum. De heren M.C. Klaver en E.F.G. Meijer worden onderscheiden met de orde van de Luie Bul.

2 De Castricumse Rugbyclub is ongeslagen landskampioen geworden.

8 De toneelvereniging Forento viert het 40-jarig bestaan met twee bijzondere toneelvoorstellingen.

9 De Projectgroep Arbeidsuitgeschakelden Castricum bestaat 25 jaar. Het feest wordt geopend door plaatsgenoot en voormalig revueartiest Frans van Dusschoten.

15 De brandweer wordt gealarmeerd voor een flinke duinbrand achter de Papenberg. Er is ongeveer 150 vierkante meter afgebrand.

Atletiek baan van AVC.
Luchtfoto van de prachtige baan van de Atletiek Vereniging Castricum AVC met alle gebouwen die er bij horen. Zeeweg in Bakkum. Foto Lars Tervoort. Toegevoegd.

24 Oud-voorzitter van de Atletiek Vereniging Castricum Wim Res ontvangt uit handen van wethouder KoĢˆnst een onderscheiding van de Koninklijke Nederlandse Atletiek Unie voor zijn inzet bij de totstandkoming van de atletiekbaan.

April

1 Ondanks de datum kwamen er toch veel mensen af op het bericht dat er onder meer een oude motor met zijspan, gevonden in een tot nu toe onbekende Duitse bunker, te zien was in het historisch informatiecentrum van de werkgroep Oud-Castricum.

2 De ruilverkaveling Limmen-Heiloo, die betrekking had op het buitengebied van Castricum, is na 16 jaar afgesloten en de landinrichtingscommissie is ontbonden.

Woongebouw De Brink in Castricum. Collectie Makelaarsbriefje. Toegevoegd.

7 Het woongebouw De Brink is officieel geopend met de onthulling van een tegeltableau door burgemeester mevrouw Emmens-Knol. Ter gelegenheid van de opening mocht de werkgroep Oud-Castricum een cheque van 5000 euro in ontvangst nemen van projectontwikkelaar Biesterbos Plan Ontwikkeling.

12 Leerlingen van de basisschool De Sokkerwei en wethouder KoĢˆnst openen een speelbos van 3,5 hectare in het duingebied vlakbij Johanna’s Hof.

15 De heer Felix de Bats neemt na 10 jaar afscheid als voorzitter van de afdeling Castricum van het Rode Kruis en ontvangt de Medaille van Verdienste in brons.

19 De burgemeester opent het strandseizoen door het slaan van een ‘Strandpaal van de toekomst’.

21 De Landschapsdag in Castricum is een groot succes. Er is een nieuwe fietsroute van 33 km uitgezet, waarbij op verschillende punten deskundigen uitleg geven over bijzonderheden in het landschap.

23 De nieuwe ruimte voor het VVV-ANWB-kantoor aan de Dorpsstraat wordt geopend door wethouder Veldt.

28 Start van een Hongaars Cultureel Festival; een delegatie uit BalatonfuĢˆred bezoekt Castricum.


Jaarboek 27, pagina 95

29 Koninklijke onderscheidingen worden uitgereikt aan W.J. Gerits-Schilderman, B. Gerits, F.K. Gregorius, C. Hoogeboom, W. Schagen en S.P.A. Zuurbier.

Mei

zonder datum Eerste openbare bijeenkomst van het vernieuwde Platform Sport.

De Skulpers.
De Skulpers uit Castricum. Strand Castricum aan Zee, 1995. Collectie Oud-Castricum. Toegevoegd.

zonder datum Het tweede korenfestival van shantykoor De Skulpers wordt door de burgemeester geopend.

24 De inrichting van het bezoekerscentrum De Hoep is vernieuwd en dat wordt met veel bijzondere activiteiten gevierd.

25 De vogel-observatiehut nabij de duiningang Johanna’s weg heeft de naam ‘De winterkoning’ gekregen, het logo van de heer E. Kortenoever, grondlegger bij het PWN van de afdeling voorlichting en natuurrecrcatie en oprichter van het eerste bezoekerscentrum het ‘Wegwijsmuseum’.

Juni

15 De heer Piet van der Horst van de parochiegemeenschap Castricum ontvangt de kerkelijke onderscheiding Pro Ecclesia et Pontifice voor de wijze waarop hij zich meer dan 40 jaar heeft ingezet.

16 Leerlingen van het Bonhoeffer College starten een 24-uurs actie om geld in te zamelen voor de bouw van een nieuwe agrarische school in Panama.

21 Castricums oudste inwoner, Cornelis Jacob van der Oord, wordt 103 jaar.

22 Een kunstfietsroute kan worden gevolgd in de gemeenten Castricum en Uitgeest. Er is een kunstmarkt, ateliers zijn geopend en er treden verschillende muziekgezelschappen op.

22 Jan Vesseur, organist van de hervormde kerk in Castricum, neemt na veertig jaar afscheid.

25 Met ruim 700 deelnemers was het loopgedeelte van de 24e editie van de Dubbele Lus goed bezet. Bij de senioren pakten Hilda Kibet en Hugo van den Broek de winst. In de wielerkoers voor elite en neo-amateurs zegevierde Robert Slippens.

Ringsteken.
Ringsteken aan de Van der Mijleweg in Bakkum. Collectie Oud-Castricum. Toegevoegd.

29 Ringsteekwedstrijden en nostalgische tractorenshow in Bakkum.

Juli

5 Slagerij Jonker aan de Bakkummerstraat sluit na 67 jaar definitief de deuren.

zonder datum Bij strandtent Paal 45 beginnen vijf mannen en een vrouw op een paal een lange zit die van vrijdag tot zondagmiddag zou duren. De opbrengst van 1500 euro gaat naar het Ronald McDonaldfonds.

25 Een bewoner van een nabij gelegen bungalow tekent bezwaar aan tegen het houden van het jaarlijkse timmerdorp in het wijkpark. De bestuursrechter beslist echter dat het evenement ook dit jaar weer mag doorgaan.

Hotel, cafƩ-restaurant Kornman.
Hotel, cafƩ-restaurant Kornman. Mient 1 in Castricum. Collectie Oud-Castricum. Toegevoegd.

26 Het voormalige hotel-cafeĢ-restaurant Komman aan de Mient, later restaurant De Heerlijkheid, is omgetoverd in grand cafeĢ Mezza Luna.

30 Een zwarte zwaan (Cygnus atratus) is tijdelijk neergestreken in het infiltratiegebied.

Augustus

4 De uitbreiding van de Rabobank is in gebruik genomen. In de gevel zijn de oude tegeltableaus van het voormalig hotelcafeĢ-restaurant De Rustende Jager aangebracht.

De verbouwde Rabobank aan de Dorpsstraat.
De verbouwde Rabobank aan de Dorpsstraat 62 in Castricum. Collectie Oud-Castricum.Toegevoegd.

13 Een traumahelicopter landde op het strand om een gecrashte hangglider hulp te bieden. Het slachtoffer werd met nek- en rugletsel naar het Amsterdams Medisch Centrum gevlogen.

15 Jos Zewald, directeur van de woonvorm Klaverland en sectormanager van Odeon, neemt afscheid.

18 De nieuwe lichtinstallatie op Tennispark Vinkebaan is feestelijk in gebruik genomen.

20 Rob Brandsma, secretaris van de Stichting Jumelage Castricum-BalatonfuĢˆred, wordt uitgeroepen tot ereburger van BalatonfuĢˆred.

22 Het gemeentebestuur vraagt in een brief aan de Tweede Kamer om een onderzoek naar de minimale vlieghoogte, ter beperking van de geluidsoverlast.

23 Over de bewoners van de Nuhout van der Veenstraat is een boekje samengesteld. Het eerste exemplaar wordt aan de burgemeester overhandigd.

25 Castricummer gedood bij een echtelijke ruzie.

30 Voormalig Nederlands kampioen freestyle skaten Paul Bakker geeft een clinic, waar zo’n vijftig kinderen op afkomen.

September

6 Toonbeeld organiseert samen met andere organisaties de eerste Castricumse uitmarkt. Er doen meer dan veertig verenigingen mee.

11 Psychiatrisch ziekenhuis Duin en Bosch verhuurt de toneelzaal De Clinghe voorlopig niet meer aan derden. Veel toneel-, zang- en dansverenigingen zitten zonder accommodatie.

Het depot chemisch afvalstoffen op het Schulpstet 17.
Het depot chemisch afvalstoffen op het Schulpstet 17 in Bakkum. Foto Ad van de Velde. Toegevoegd.

12 OfficieĢˆle opening van een nieuw gemeentelijk afvalbrengdepot aan het Schulpstet.

26 De gemeente gaat een strategische visie voor de komende 25 jaar ontwerpen; daarbij worden zoveel mogelijk inwoners betrokken. Het proces onder de titel ‘Buitengewoon Castricum’ wordt ingeleid met een tocht per touringcar door de gemeente.

26 Het eerste CAL-eenakterfestival, georganiseerd door vijf toneelverenigingen, wordt gehouden in de Burgerij in Limmen.


Jaarboek 27, pagina 96

Oktober

1 De postduivenvereniging De Luchtpost is samengegaan met de Limmense duivenvereniging Gouden Wieken. Het voormalig clubgebouw op Wouterland staat te koop.

Villa Fochteloo.
Villa Fochteloo. Zeeweg 1 in Bakkum. Collectie Oud-Castricum. Toegevoegd.

22 Villa Fochteloo is met een openingsfeestje in gebruik genomen als uitvalsbasis voor de boswachters van het PWN.

22 De winkeliersvereniging Castricum Centrum organiseert een inzamelingsactie van speelgoed voor het asielzoekerscentrum in Heemskerk.

30 Het 26e jaarboekje van Oud-Castricum wordt overhandigd aan Ria Baars, weduwe van Frans Baars die op 11 juni is overleden en onder meer als lid van de redactie van het jaarboek en auteur actief was.

November

12 De Initiatiefgroep Dorpsstraat Ons Dorp presenteert een plan voor een groot plein omringd door winkels op het terrein van het Bakkerspleintje.

16 Het jeugdorkest van Emergo promoveert naar de eerste afdeling. Het fanfareorkest haalt in de vaandelafdeling een eerste prijs met onderscheiding en wimpel van de muziekbond.

28 Uit verkeerstellingen blijkt dat de verbinding die is gemaakt tussen de spoorwegovergang en de Stationsweg een verkeersafname in de Dorpsstraat van dertig procent heeft opgeleverd.

Gezin schoenmaker Heine.
Gezin Gerbrand Heine en Lies Betjes, 1960. Heine was schoenmaker aan de Mient 93 in Castricum. De werkplaats was achter het huis aan het tussenpad. Collectie Oud-Castricum. Toegevoegd.

29 Schoenmaker Heine stopt er mee na 51 jaar vakwerk.

December

1 Vrijwilligers van jongerencentrum De Bakkerij richten een vereniging op om voor hun belangen op te komen. De gemeente wil het jeugd- en jongerenwerk vooral richten op tieners, waardoor de oudere jeugd grotendeels buiten de boot zou vallen.

4 Bijna twintig voormalige huurders van De Clinghe bieden de Raad van Bestuur van psychiatrisch ziekenhuis Duin en Bosch een petitie aan, waarin ze vragen alsnog gebruik te mogen maken van het theater.

4 De directeur van het ziekenhuis maakt bekend dat als gevolg van de fusie met het Riagg Zaanstreek/Waterland de naam Duin en Bosch wordt veranderd in Dijk en Duin.

4 Een grote brand heeft een bloembollenschuur aan de Duinweg volledig in de as gelegd.

4 Inwoners van Castricum mogen meewandelen met gedeputeerde Schipper, waarbij een discussie wordt gevoerd over het natuurbeheer.

9 Rob van Keulen is bij zijn afscheid als voorzitter van de MKB-Noordwest Holland benoemd tot lid van verdienste.

11 De Castricumse vrijwilligersgroep van de Hospicegroep Midden-Kennemerland ontvangt de vrijwilligersprijs 2003, beschikbaar gesteld door de Rabobank.

19 Het Oratoriumkoor viert het 35-jarig jubileum met een uitvoering van de Messiah van Handel.

Jan Langeveld.
Jan Langeveld (bijnaam Jan Gortepap) op de bakfiets met melkbussen. Jan
Langeveld kwam altijd langs om melk te leveren met die bakfiets. Omdat de melk rechtstreeks van de boer kwam, moest het altijd meteen eerst met de melk koker (een speciale hoge pan) gekookt worden, zodat we het veilig konden drinken. De melk werd uitgeschept met een speciale maatbeker aan een lange steel in de melk koker. Later had Jan een RSV rijdende winkel. Overtoom in Castricum, 1965. Collectie Oud-Castricum. Toegevoegd.

20 Jan Langeveld van de bekende rijdende winkel stopt er na 45 jaar mee.

25 Liefhebbers van kunst en fotografie kunnen hun hart ophalen aan de kunstzinnige winterroute die voert langs Toonbeeld, Perspectief en de Fotoclub Castricum.

26 Er is een levende kerststal te bewonderen in het bezoekerscentrum De Hoep. Tevens is er een optreden van het zangkoor Cantare.

Anneke van der Kamp
Niek Kaan

Print Friendly, PDF & Email
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties