In memoriam Wim Hespe (Jaarboek 38 2015 pg 123)

Niets uit deze publicatie mag worden overgenomen zonder toestemming van de Stichting Werkgroep Oud-Castricum.


Jaarboek 38, pagina 123

In memoriam Wim Hespe

Wim Hespe
Wim Hespe

Op 11 september 2014 is Wim Hespe op 83-jarige leeftijd overleden. Wim heeft veel betekend voor de Stichting Werkgroep Oud-Castricum. Op 28 september 1992 is hij lid geworden van onze werkgroep. Wim was toen gepensioneerd, had daarvoor bij Brocades gewerkt als afdelingschef geneesmiddelenresearch. Wim was bij Oud-Castricum geĂŻnteresseerd in archiefonderzoek en vooral in de ontwikkeling van de gezondheidszorg in Castricum. Hij heeft met veel enthousiasme dit onderzoek verricht. Elke dinsdagavond ging Wim met drie andere werkgroepleden naar het Regionaal Archief te Alkmaar. Hij begon met het overnemen van gegevens over de 17e en 18e eeuw uit het Oud-Rechterlijk Archief. Ook ging hij een jaar elke vrijdag met Wim Rebel en Frans Baars naar datzelfde archief om de dossiers van de gemeente Castricum over de periode 1916-1936 te inventariseren.

Wim schreef leverde al vrij snel een artikel voor het jaarboek. Dat was in 1994 over de gezondheidszorg in ons dorp vanaf de 17e eeuw tot 1950, de vroegere chirurgijns, heelmeesters en de latere huisartsen.
Zijn schrijfstijl was uitvoerig, maar heel boeiend en plezierig.
Na de gezondheidszorg verdiepte Wim zich in de armenzorg, waaraan hij drie artikelen heeft gewijd.
In 1999, bij de herdenking van de Slag bij Castricum, schreef Wim zowel een hoofdstuk in het boek dat hierover verscheen, alsook in het jaarboek met als titel ‘Vrijheid, Gelijkheid en Broederschap in Castricum‘.

Op zijn initiatief werd de eerste computer bij de werkgroep in 1999 geĂŻnstalleerd door zijn zoon Daan. Wim is toen ook begonnen met het handmatig scannen van afbeeldingen, die in de computer werden opgeslagen en nu nog deel uitmaken van de beeldbank; daarmee is hij als het ware de grondlegger van de beeldbank.

Na het overlijden van Wil Steeman in het jaar 2000 nam Wim diens PR-functie over. Twee jaar later heeft hij die overgedragen aan Hans Boot. Al veel eerder was Wim begonnen om vooral inwoners van nieuwe woonwijken in Castricum kennis te laten maken met Oud-Castricum door huis aan huis een brochure te bezorgen met de historische achtergrond van hun straatnaam.
Daarnaast heeft Wim thuis veel uittreksels gemaakt uit vooral de Castricumse kranten vanaf 1966. Deze uittreksels kunnen via zoektermen op de website worden geraadpleegd.

Samen met Lien Steeman behartigde hij de beschrijving in het jaarboek van de panden en de bewoners van een bepaalde straat. Voor dat doel onderzocht hij de geschiedenis van de huizen en was hij zo’n tien jaar gele- den samen met Piet Blom wekelijks te vinden bij het Kadaster in Alkmaar. Dat heeft hij meerdere jaren gedaan. Na de Burgemeester Mooijstraat kwam de Dorpsstraat aan de beurt, wat meerdere artikelen ging omvatten. Dit laatste en inmiddels 10e deel is verschenen in het 37e Jaarboek (2014).

Wim was hulpvaardig, consciëntieus, ook kritisch, had humor, was geïnteresseerd, had altijd ideeën en onderwerpen voor het jaarboek. Bij een van de bezoeken aan Wim aan het einde van zijn leven, vertelde hij mij dat hij nog graag had willen schrijven over de politieke rol die schout Joachim Nuhout van der Veen speelde in de Nationale Vergadering in ’s-Gravenhage.

Het heeft niet meer zo mogen zijn. Wij zijn Wim heel veel dank verschuldigd voor zijn enorme inbreng, zijn vele werk en grote oeuvre aan artikelen.

Simon Zuurbier

Print Friendly, PDF & Email
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties